IPhone 5 е с по-голям екран и доста по-лек

Цената започва от 199 долара, стига до 399 долара за 64 гигабайта в САЩ
Обновена: 12 сеп 2012 21:34 | 12 сеп 2012 21:20, Бойчо Попов
177
IPhone 5 е с по-голям екран и доста по-лек
Снимка: Reuters

Както винаги преди представяне на нов продукт, и днес онлайн магазинът на Apple бе офлайн. Който се опита да влезе в страницата, попада на многоезично съобщение: „Скоро отново ще сме тук. В момента актуализираме своите предложения в Apple Online Store. Съвсем скоро страницата отново ще е налична“.

„Имаме наистина готини неща, които ще ви покажем днес“, каза при излизането си на сцената главният изпълнителен директор Тим Кук, цитиран от Ройтерс.

Веднага след появата му следва видео клип на новия магазин на компанията в Барселона. Истинска история на успеха от гледна точка на Apple – 83 млн. клиенти са прекрачили магазина през миналото тримесечие. Hidden Field

Следва обзор на случващото се около компютрите Mac. След лятната премиера на новите версии досега са продадени над 7 млн. лиценза за новата версия на операционната система за тези компютри - Mountain Lion.

Нетбуците MacBook Pro заедно с ултрабука Air са с най-голям общ дял на пазара на лаптопи в САЩ за последните три месеца, за юли той е бил в размер на 27%. За последните шест години продажбите на Mac са били с по-силен ръст от растежа на цялата PC индустрия.

За април-юни са продадени над 17 млн. таблета iPad, като общо от трите версии на модела досега са продадени 84 млн. iPad.

По този начин Apple държи 68% от световния пазар на таблети, което е значително постижение предвид много премиери в последната година. „Не знам къде отиват останалите таблети. Те трябва да са в складовете, магазините или в долното чекмедже на нечие бюро“, заяви Кук и взриви залата.

„Днес обаче ще говорим за следващото ниво. Имаме много важни новини за вас и за iPhone“, каза още Кук, преди да покани на сцената своя маркетинг директор Фил Шилър.

„Представихме първия iPhone през 2007 г. и това бе невероятен пробив за цялата индустрия. Всяка година ние пускахме нови версии, определяйки новия стандарт“, каза Шилър, представяйки новия iPhone 5 – най-красивия продукт, който някога са създавали Apple.

Корпусът е от стъкло и алуминий, а устройството е тънко едва 7,6 мм – с 18% по-тънко от iPhone 4S. Смартфонът тежи едва 112 грама – с една пета по-малко от iPhone 4S, и разполага с четиринчнов Retina дисплей с 1136х640 пиксела и съотношение на страните 16:9. "Това бе огромно предизвикателство към екипа ни – да го направим по-тънък, по-лек и по-малък в сравнение с предходния продукт“.

Оказва се, че програмистите на компанията са добавили в менюто пети ред иконки, а всички приложения, сред които iPhoto, iMovie, Garage Band, също са били съобразени с по-издължената версия. По всичко изглежда, че всички спекулации за устройството от последните дни ще се окажат верни, включително и за екрана, чиято наситеност на цветовете е с 44% по-висока.

iPhone 5 ще поддържа HSPA+, HSDPA DC и LTE, заяви Шилър, добавяйки, че в устройството е вграден чипсет A6, който представя двойно по-бърз процесор и два пъти по-бърза графика от предшественика A5.

За да демонстрира по-бързата работа, на сцената се появи и Роб Мърей, изпълнителен продуцент на гейм студиото EA Studios, който показа как изглеждат игрите на новото устройство. Батерията става доста по-добра спрямо iPhone 4S и вече ще държи до 8 часа разговори или 8 часа браузване през 3G, или 10 часа гледане на видео, или 225 часа в режим на готовност, поясни Мърей.

Камерата е с 8 мегапиксела, а обективът е защитен от надраскване чрез сапфирен кристал. Тя притежава нов процесор за изображения, вграден в чипа, като прави с 40% по-бързи снимки, отколкото в предишната версия. Камерата може разпознава лица, да записва Full HD видео и разполага с подобрена стабилизация на изображението. Предната камера осигурява HD видеоразговори.

До 250 млн. броя от новия iPhone биха могли да бъдат продадени за жизнения му цикъл от между четири и пет години, прогнозират анализатори. Поне в САЩ, родината на устройството, устройството е важен предсказател за тенденциите. Защото тук Apple води с голяма преднина по отношение на удовлетвореността на клиентите пред Google.

iPhone си остава най-важният продукт на Apple, който направи бившия нишов доставчик най-ценната компания в света с парични резерви от почти 120 млрд. долара. За 9-те месеца на финансовата 2011-2012 година Apple отчита чиста печалба в размер на 33,5 млрд. долара. Делът на компанията на пазара на таблети нарасна до 70%.

Ръководеният от Тим Кук концерн обаче чувства все по-силна конкуренция на пазара на смартфони.

Samsung е лидер на пазара със своето разнообразие от „умни телефони“ в различни ценови диапазони. През есента и бившият лидер на пазара Nokia ще се опита да се завърне победоносно с новата операционна система на Windows Phone 8 на Microsoft.

Новият iPhone е първият смартфон на Apple, който е разработен изцяло под ръководството на Кук. iPhone 5 ще се предлага в два цвята - черен и бял, и ще струва 199 долара (16 гигабайта), 299 долара (32 гигабайта) и 399 долара (64 гигабайта) с двугодишни договори в САЩ. На пазара ще се появи на 21-и септември. В България ще се появи на 28-и септември.

Галерия от представянето вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: iPhoneпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
заради картела на Мтел и Глобул в БГ се плаща около 15 лв за 500 МБ, а в Европа 5 Евро?
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, Макбук и който и да било компютър на Епъл имат стабилност на работа, като никой друг компютър, поради простата причина, че софтуера е специално разработен за хардуера, на който да върви. Най-ценното при Епъл, освен дизайна, е софтуера им - уникална стабилност и сигурност. Един Макбуук ти служи адски дълго време и там забиване, крашване и т.н. просто не съществуват като понятие. Не случайно техните продукти държат доста дълго време цена на старо. Просто железни машини.
117
13
 
6
 
! Отговори
Striker преди 11 години
iPhone 5 за мен е перфектният телефон просто! Става ми много смешно като почнат да го сравняват с жълтурските пластмаски...:) Най-смешното е, че се набутват примерно за едно Самсунгче калпаво, колкото за един айфон...деца. Това е все едно да сравняваш БМВ с Хюндай.
116
1
 
10
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
Генерално искам да кажа, че не ми пречи телефона. 5-цата си е нормален телефон за ползване нищо повече или по-малко от масовата конкуренция. Това което ми пречи е начина по който работи за цената за която плащаш. Почти напълно затворена система ограничена в екосистемата на Apple. Като МакБук-а. Ако му погледнеш параметрите и вземеш идентичните такива на нормален лаптоп цената пада наполовина. Плащаш повече получаваш по малко. Просто изглежда добре. Това е нещото което мен не ме задоволява.
115
0
 
4
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
123 нали знаеш А5 (не се знае за А6) чипа какво е реално Cortex A9 който е произведен изненадващо от .... Самсунг.122 нямам с 3 а с 2 и съм дал на половината от сегашната сена на айфон 4. С3 няма да взема защото 2-ката задоволява всяка нужда която може да излезе текущо. Работя ежедневно с Apple устройства и мога да ви кажа, че за сравнение те не могат. Поне за мен.А явно работиш за епъл за да знаеш колко струва 5-цата сега защото аз говорех за 4с
114
2
 
6
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
Няма да се счупи като чаша ако го изпусна на асфалта.Информативно, имам галакси с 2 което работи прекрасно вече 2 година и има 2 дена живот на батерията като го ползвам целодневно за мейл, rss, remote control, Network Media Streaming (по LAN), browsing, chat, разбира се евентуалните разговори или ако излезе нещо допълнително.Full Flash поддръжка, безплатна офис апликация, пълна интеграция със социални мрежи, поддържка на пълна скорост на HSDPA мрежата и още. За камера си имам фотоапарат.
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На iPhone абсолютно нищо не му е произведено в Китай между другото. Просто там се сглобява. При Самсунг всичко е low cost, няма лошо, ама защо го продават на цена неотговаряща на таргет групата им?
112
4
 
2
 
! Отговори
до ShaMan преди 11 години
за да добавя към мнението на коментар 119, искам да те питам, шамане, ти колко пари даде за С3? Щото аз имам спомен да е на същата цена като iPhone, а ти сам казваш че е от пластмаса(т.е. по-евтино от алуминий и стъкло).Ще ти опровергая и цифрите. iPhone 5 с новите си екстри стурва около $200 без да включваме китайския труд. За сравнение таблета на Самсунг Галакси Таб струва $205. Представи си сапунерката им трета версия колко е - $100-$120.
111
2
 
3
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
119Аз се задоволявам с продукт които ще ми позволи лесен достъп до моите устройства (PC, SMART TV, LOCAL NETWORK, TABLET, LAPTOP), е ми позволи да го направя така както на мен ми харесва, ще ми позволи да взаимодействам с продукти на други компании, ще ми позволи да правя няколко процеса наведнъж, ще ми позволи да прехвърлям имформация между тях, ще ми позволи да чета мултимедия която аз реша (mkv, flac, etc.), ще ми позволи да браузвам бързо които пожелая сайт без ограничения. И най важното..
110
0
 
4
 
! Отговори
И таз добра преди 11 години
Лелеее 100 коментара за една слушалка ... Ало, ало и туй то ... другото е компромис между PC i Ало, ало ... :-)
109
4
 
3
 
! Отговори
До Шамана преди 11 години
При положение, че Галакси С3 е далече по гладкост на работа от iPhone 4 дори, все тая каква му е батериятя и процесора, а за качеството на АМОЛЕД дисплея изобщо няма смисъл да говорим - абсурдно. И има разлика между лъскаво и качествено, iPhone не лъщи така както полираната пластмаса на Галаскито. iOS е перфектна система, нямаща нужда от персонализация, като погледна каква безумна шарения е Андроидския десктоп все едно е правен в Илиянци. А и Епъл го казаха - всеки може да прави по-големи телефони, предизвикателството е да направиш следващия си продукт по-тънък и лек, но с повече възможности. А пикселната гъстота и материалите на изработка ако мислиш, че са малък детайл от един продукт, ясно защо се задоволяваш с Галаксито ;)
108
4
 
2
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
NFC и какво ли още не. Почти по всичко С3 превъзхожда айфон 5 с изключение на: Пикселна гъстота и материали изработка (по лъскаво).Само информативно производството на този "високо качествен" телефон реално струва около 150$ произведено в Китай.А вие за колко пари ще дадете за да си го купите ?
107
2
 
3
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
Коментарите ми напомнят ми на нещо което четох скоро .Преведено на кратко значи:Галски С3 е по гъвкав, но Айфон 5 е по добра изработкаИли интерпретацията:С3 може повече, но айфона е лъскав :DDDD А всички знаем колко много хората харесват лъскаво. Нищо че самсунга има по голяма батерия, повече възможност за персонализация, повече функционалности, свобода на файловата система, възможност да възпризвежда всеки формат познат на средностатистическия БГ пират, микросд, микроусб, го голям екран
106
4
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Незнам защо всички хейтъри трябва си проявявате малоумието тук,ползвайте си азиатските пластмаси със здраве и няма за какво да плюете по Айфона,поне като качество на материалите е светлинни години пред азиатските,а колкото до операциионни системи всяка си има предимства и недостатъци
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една впечатляваща компания, със забележителна философия и успехи. Нито продажбите ще им паднат, нито нищо, както предвиждат някои тук. Прекрасни телефони, ако елиминираме ценовия фактор, само 2 или 3 други модела ще останат да се състезават по качества с айфона.
104
4
 
7
 
! Отговори
pora преди 11 години
Истината е следната - АЙ Фон губи позиции и все по-малко хора ще ги купуват - това е безспорен факт - неслучайно се нахвърлиха така на Самсунг с тези дела в опит да ги компроментират, но мисля че всички тези неща само вредят на Епъл - още една причина да не си купиш ай фон. И дизайна на тая пръчка е много зле...
103
0
 
1
 
! Отговори
американец преди 11 години
хаха, че кога в БГ ще има скорост LTE на 150 mb , смех, смех, туй някъде 2021 година ша стане.
102
0
 
2
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
До АнонименПоредния ***..чете и сравнява..що не прочетеш една приказка и да ни убеждаваш..когато имаш двата телефона под ръка..тогава ела да ми говориш.90% от тук пишещите са аналогични..чели некаде нещо.,научили некакво понятие и тук блесват със сложнотия..***
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nokia sa mnogo bagavi, zatova sa vav ***, okaza se che praveneto na umni telefoni ne e kato da pravish takiva za 5 leva...
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахааа, Лумията 920 има по-висока пикселна гъстота. Четете и сравнявайте.