Пакистан затвори достъпа до YouTube

Интернет компаниите стават рефери в областта на свободата на изразяване
19 сеп 2012 16:02, Бойчо Попов
14
Пакистан затвори достъпа до YouTube
Афганец търси клипове в Youtube в интренет кафене в Кабул. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Пакистан е издал заповед за забрана на достъпа до видео платформата на Google YouTube в страната си. Раджа Первез Ашраф е наредил на министерството на информацията да блокира изцяло YouTube, така че "богохулното" антиислямско видео да не е достъпно в Пакистан. Бангладеш вече блокира достъпа до сайта, предава Ройтерс.

Google не е отговорил на предишна покана на Пакистан сам да блокира видеото "Невинността на мюсюлманите". Затварянето на платформата в Пакистан очевидно е технически възможно, тъй като маршрутът на интернет трафика се определя от държавната телекомуникационна компания. При опит за достъп до YouTube потребителите получават съобщение, че сайтът съдържа неприлично съдържание и е заключен. Пакистан и по-рано се опиташе да блокира нежелани сайтове, но тогава филтрирането се оказа по-малко ефективно. Hidden Field

Още по темата

Описан като аматьорско видео, филмът е продуциран в САЩ от самообявил се за мразещ исляма човек. Той се опитва да осмее пророка Мохамед и се излъчва като трейлър за планиран игрален филм. В арабските страни клипът стана претекст за демонстрации и насилие. По време на нападение срещу американското посолство в Бенгази Крис Стивънс, посланик на САЩ в Либия, както и още трима американци, бяха убити миналата седмица.

В последствие Белият дом помоли YouTube да ограничи гледаемостта на видеото. Компанията отхвърля това, защото тя не иска да нарани правата за свободата на словото, гарантирани в конституцията на САЩ. Видеото не нарушавало и правата на общността на YouTube. Същевременно Youtube блокира клипа в Индия, Индонезия, Либия и Египет с мотива, че в тези страни то е особено проблематично или в противоречие със закона.

"Клипът, който все още е широко достъпен в интернет, спазва рамките на нашите указания и следователно ще остане в YouTube", се казва в изявление на видео платформата. "Въпреки това ние сме ограничили достъпа в страни като Индия и Индонезия, където той е незаконен, както и в Либия и Египет предвид несигурното положение в тези страни. Този подход е в пълно съответствие с принципите, които са описани за първи път през 2007 г. в условията ни за ползване".

"Ние не допускаме насаждане на омраза", се казва от друга страна в правилата за ползване на YouTube, които назовават в този смисъл изрично атаки или обиди на базата на религиозна принадлежност. В същото време проблемът на Google е, че може би все пак е по-добре да се поддаде на натиск, за да не предизвика ново насилие, и така да допусне цензура на нежелано съдържание. Това е същата дилема като при плащането на откуп, който може да мотивира по-нататъшни отвличания.

Washington Post цитира юристи, които гледат на интернет компаниите като на глобални рефери в областта на свободата на изразяване. Трябва да вземат решения по сложни въпроси, които преди са били изцяло в юрисдикцията на съдилищата и понякога са решавани по силата на международни споразумения. "Виждате ли, тук Google има повече власт отколкото правителствата на Египет или на САЩ", казва Тим Ву от Колумбийския университет. "Свободата на словото днес до голяма степен е свързана не с правителства, а с частни компании“.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента съм на командировка в Бангладеш, youtube ми беше единстевното спасение, са ше откача тука. :D
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ненормалници се мюслитата, и ненормални ще си останат още много години. Живеят в минали векове. Колкото по-далече от тях, толкова по-добре.
7
6
 
1
 
! Отговори
гост преди 11 години
забранете и замунда, че вече и там го има
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом тоя джигит на снимката ползва Windows XP, всичко ми става ясно..
5
0
 
14
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
Ами проблема е в това, че някои решава вместо теб какво да гледаш и какво не ? Утре ще реши какво да обличаш и какво не, какво да говориш и какво не и т.н.т.И ще се дойде до момент в които ако не отговаряш на повелите на шерята - убиване с камъни ... публично ...Това е проблема ... ама как да разбереш какъв е проблема като си си наврял главата в *** ?
4
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 11 години
изгледа на Youtube през IE на screenshotа е безценен!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми как ще гледат вип брадъра ?Това не е живот.
2
1
 
4
 
! Отговори
ьаьа преди 11 години
елуементално, ще влизат през прокси
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Причината е че правителството не иска да развращава населението с псевдо-звезди като Лейди Гага и Златка Димитрова!