И в Бразилия продават Iphone. Но не този на Apple

Gradiente SA е защитила пред бразилските власти марката Iphone през 2000 г.
Обновена: 20 дек 2012 17:02 | 20 дек 2012 16:52, Бойчо Попов
6
И в Бразилия продават Iphone. Но не този на Apple
Бразилският смартфон. Илюстрация: Gradiente SA

Неприятна изненада за американския технологичен концерн Apple. Бразилска компания започна да продава Iphone, но той няма нищо общо със световноизвестния смартфон на американците, пише Wall Street Journal.

Причината е проста: Gradiente SA е защитила пред бразилските власти марката Iphone през 2000 г., шест години преди Apple, и следователно има право да използва името в страната.

Компанията, която току-що се е възстановила от преструктуриране, по-рано тази година обяви, че "ще предприеме всички практикувани в целия свят от всички компании мерки", за да защити правата на интелектуалната си собственост в Бразилия. Говорител на Apple в Бразилия не е отговорил на искането за коментар по електронната поща. Hidden Field

Бразилската компания твърди, че още при регистрацията на името в бразилската служба за патентни права през 2000 г  е предвидила, че "в света на клетъчните телефони в световен мащаб ще има технологична революция“. Марката е регистрирана след това на 2 януари 2008 г., а Gradiente твърди, че изключителните права са валидни до 2018 година.

Във вторник бразилската компания започна за първи път да продава собствения си IPHONE на цена от 599 бразилски реала (288 долара), като скоро ще последват нови модели. 

Според местния вестник Valor Economico Apple е подал молба за защита на марката си едва през 2006 г. През следващата година молбата е била отхвърлена. Стартът на продажбите на iPhone 5 на Apple в Бразилия започна през миналата седмица. Там устройството във версията му с 16 гигабайта струва около 2 500 реала.

Пред подобен проблем калифорнийската компания може да се изправи в Мексико, където телекомуникационната компания iFone обяви през ноември, че е спечелила съдебен спор за марките срещу Apple. Съдът отказа да даде правата за iPhone на американците в едно точещо се от 2009 г. дело. Мексиканската компания подаде съдебен иск срещу Apple през 2009 г., защото подобно по звучене име може да заблуди потребителите.

Apple продава своя iPhone в Мексико от 2007 г., четири години след като местната компания е регистрирала името iFone.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
14
 
! Отговори
a sega de преди 7 години
apple да го духат
5
14
 
6
 
! Отговори
Osho преди 7 години
1200$ в Бразилия за Iphone 4s с още един ред икони, пфффффф жалка история!
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То това им остава на циганчетата,живетя в гета по зле от Люлин и всеки 2ри умира от насилствена смърт
3
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бразилците добре се подиграват на епъл.
2
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е- къде са "македонците" в картинката? Всеки знае, че iphone е традиционно македонско име.
1
1
 
33
 
! Отговори
хаха преди 7 години
"Там устройството във версията му с 16 мегабайта струва около 2 500 реала."
Мегабайта или Гигабайта? :))))))))))))