Nokia пробива още една дупка в колана

Финландският производител ще съкрати нови над 1000 работни места
Обновена: 17 яну 2013 16:59 | 17 яну 2013 16:58, Бойчо Попов
6
Nokia пробива още една дупка в колана
Снимка: Ройтерс

Производителят на мобилни телефони Nokia отново преструктурира своя глобален ИТ бизнес и ще съкрати до 300 работни места. В допълнение Nokia ще изнесе някои дейности и до 820 служители в други ИТ компании, заяви финландският концерн. По този начин той възнамерява да увеличи ефективността, като намали разходите и създаде ИТ организация, която отговаря на актуалния размер на Nokia. От решението ще бъдат засегнати преди всичко служители на компанията във Финландия, предаде Ройтерс.

Най-новите планове са част от преустройството, обявено през юни 2012 г., поясни Nokia. Групата обяви през миналото лято, че планира да съкрати 10 000 работни места до края на 2013 г. с цел да се намалят разходите и да се запази конкурентоспособността в дългосрочен план.

Компанията доминираше на пазара на мобилни телефони в продължение на повече от десетилетие и до пролетта на 2011 г. беше най-големият в света производител на мобилни телефони. Финландците обаче проспаха развитието на смартфоните и сега изостават зад конкуренцията.

През миналата седмица Nokia обяви, че през четвъртото тримесечие бизнесът се е развил по-добре от очакваното. Като цяло Nokia е продала 86,3 милиона устройства, включително 4,4 милиона смартфони Lumia. Устройствата с операционната система на Microsoft Windows Phone 8 са на пазара от ноември насам. На 24 януари Nokia планира да представи пълния си баланс за четвъртото тримесечие на 2012 г. 

Още новини за технологичния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Nokia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 11 години
Без Нокия за в бъдеще.поне за мен. Подсказах им 3 проектански грешки на 6303 и те дори имаха наглостта да не си признаят. Освен това ги попитах кой е този ***, който е решил да продава телефона с Ю ес би кабел дълъг коклото един пръст.Но нищо не се знае ,защото всички големи производители на електроника в света се командват от едно място и не се знае те какво ще решат.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заложете на Сони.Новите им сартфони са върха.Някой са дори устойчиви на напръскване с вода.Като ми сдаде багажа Сони-Ериксона ще си взема такъв.
4
1
 
4
 
! Отговори
хммм преди 11 години
аз пък имам самсунг ХД обаче много често губя обхват, мисля че нокиите имат по добра мрежа, но като цяло найдобри телефони правят моторола и сони
3
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Nokia беше Нокия навремето... Сега е последната марка телефон, която бих купил, не бих го взел дори и за служебен... Евтината пластмаса се среща при всички нискобюджетни апарати, разликата е, че Samsung стават за обаждане, за разлика от тези на Нокия...
2
1
 
1
 
! Отговори
do 1 преди 11 години
добре тогава си купувай ,,невероятните изработки,, на Самсунг, с 95 процента евтина пластмаса. Единствения плюс на Самсунг е че държи пазара в Китай, Япония и другите дръпнати държави, само се замислете има ли силна компания за телефони от Европа. Иначе като изработка моляте не сравнявай Нокия с която и друга марка да е, ъащото си нямат равни
1
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Нека още да правят на евтините им телефони да се чува не в слушалката, а отзад на панела... Очаквайте фалит в близките 2-3 години...