Един добър мъж от Купертино

Тим Кук се яви доброволно на изслушване пред комисия на Сената
22 май 2013 11:44, Бойчо Попов
19
Един добър мъж от Купертино
източник: Reuters

Тежки килими, дървени стени, кожени столове на сенаторите от горния полукръг върху предната част на американския федерален орел... В стая 106 на сградата на Сената Dirksen във Вашингтон посетителите инстинктивно усещат духа на победата. Който е извикан за разпит тук пред която и да е анкетна комисия, може да бъде подготвен за всичко. "Въртене на шиш" наричат американците това събитие.

Тим Кук обаче, световноизвестният мениджър, който този вторник зае свидетелското място, очевидно няма да иска да бъде „изпечен“ лесно, пише в свой репортаж германският бизнес всекидневник Handelsblatt. "Ние сме горди да бъдем американска компания", казва с нисък глас главният изпълнителен директор на базираната в Купертино, Калифорния, Apple. Компанията е създала 600 000 работни места - "шест-сто-тин хиляди", отчетливо изрича Кук.

Появата на Кук бе очаквана с нетърпение - ръководителят на една от най-колоритните и най-влиятелните компании в света може да бъде видян рядко на публични места. Предшественикът му Стив Джобс никога не е се е явявал пред която и да е комисия. А Кук дойде – при това доброволно.

По време на изслушването той се държи приятелски настроен – автентичен и търпелив. Почти да не повярваш в какво обвиняват върлинестия 52-годишен ръководител – твърди се, че Apple в продължение на години чрез рафинирани трикове с чуждестранни компании е спестила десетки милиарди долари от корпоративни данъци - легално, но съмнително. Кук не иска да остави темата просто да отшуми. Той предпочита да говори за приноса на Apple към "правата на човека, образованието и околната среда".

Но данъчните обвинения тежат: членовете и сътрудниците на комисията са създали дебели досиета, за да покажат, че Apple систематично е заобикалял плащането на данъци. Това е възможно чрез дъщерни компании в Ирландия. Като цяло по този начин Apple е избегнал плащане на около 44 милиарда долара.

"Apple се е погрижил за това, призрачните му компании никъде да не плащат данъци", пеняви се развълнувано председателят на комисията, сенаторът демократ Карл Левин. „По този начин държавата не получава пари, с които да обучаваме децата си и плащаме за сигурността ни". "Нечувано", казва и републиканецът Джон Маккейн. Apple е "един от най-големите данъчни грешници на Америка". Педантично двамата нападат, прекъсват свидетеля и отново го предизвикат. Но Кук не се предава лесно.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: appleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гост,Благодаря, ти също се прегледай :))
15
8
 
4
 
! Отговори
Гост преди 10 години
До АнонименХоди се прегледай, честно :)))
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГостКаква е вероятността да има друг, който се пише "гост" и който се изказва по абсолютно същия начин като теб? Същия използва и думата "андроидизирани" редовно в нелепите си опити да се направи на интелигентен. Може да сте 2 в 1, нарича се още шизофрения ...
13
5
 
1
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Не знаех, че съм писал в този сайт и преди, но мерси, че ме светна. Абе вие андроидизираните сте сериозно разцентрирани, хах:)))
12
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 10 години
Edit: мислил*
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГостАко твоя "довод" е това, което си написал, бих ти казал само едно ... типичен. От друга страна, ти винаги си бил такъв поне в този сайт, а едва ли си по-различен другаде.до 9 Не съм мислел, че трябва да се аргументирам. Идеята като цяло беше, че няма как от една статия да ти стане ясно и да "разбереш" ситуацията и оттам заключението ти е неточно. Съжалявам, ако съм звучал грубо.
10
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Той няма как да има довод, като го гледам сигурно се кефи на модифициран андроидски телефон и припада колко много ядра му има процесора :)))
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Анонимен #7 от Анонимен #6След като много разбираш, обясни. Не видях аргументи, за сметка на високомерие, неизвестно заради какво. За протокола: не съм фен на Apple, не притежавам нито един техен продукт, смятам ги за надценени.По темата. Поведението на САЩ е лицемерно, най-малкото заради статута на щата Делауеър. От една страна държавата се заканва на фирми, законно избегнали данъчно облагане, от друга - не премахва тумора на родна почва. Защо? Аз имам някои отговори. Твоите какви са?
8
1
 
4
 
! Отговори
Стефан Работников преди 10 години
Поредната безплатна PR статия за Apple. Dnes.bg явно имат нужда хипстърите да наспамят отдолу с коментари колко велика е рекламната агенция на Фокскон.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 6"Доколкото разбирам" , точно там е проблема, че не разбираш. Ако беше която и да е друга марка, нямаше да мислиш така.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доколкото разбирам, Apple не са направили нищо незаконно. Има съвсем легални начини да се спестят данъци чрез данъчни оазиси, което са и направили. Докато има законни начини за това, то ще се прави. Моралната страна е отделен въпрос и може много да се разисква. В самите САЩ има данъчен рай - щата Делауеър, където са регистрирани над 700 хил. фирми. Така че всичко е лицемерие за пред плебса. Същото е и във Великобритания. Сетиха се сега, защото народът взе да роптае и да излиза по улиците.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Той е спокоен и търпелив"- мисля ,че всеки с няколко десетки милиарда би бил спокоен и търпелив.Още повече ,че целият фарс завършва с това как всички дружно си изваждат телефончетата ,лаптопите и таблетите с марка Епъл и едва ли не благодарят на *** Кук за невероятният продукт.Интересно дали съдиите и сенаторите не го гонят за автограф.Чудя се това разследване ли е или някаква реклама на Епъл?
4
2
 
2
 
! Отговори
* преди 10 години
По този начин държавата не получава пари, с които да обучаваме децата си и плащаме за сигурността ни"... Закършиха ли го Щатите, какво стана, няма пари за сигурност ^_^ Легално, но съмнително, ами тогава какво си говорят.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако преводът е автентичен - ето още едно доказателство, че не само нашите медии свалят гащитете и чакат да им го набият :)
2
3
 
17
 
! Отговори
Друг път преди 10 години
Добър мъж? Тук говорим за 44 000 000 000 долара неплатени данъци... Обществена тайна е, че топ 100 от световните фирми не внасят и цент корпоративен данък...
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали държавата не иска да му "отхапе от ябълката"