Брюксел ще гледа под лупа дистрибуцията на iPhone?

Проверяват дали Apple не ограничава някои технически възможности
Обновена: 27 май 2013 12:42 | 27 май 2013 12:39, Бойчо Попов
1
Брюксел ще гледа под лупа дистрибуцията на iPhone?
Облаците над Apple може и скоро да се сгъстят. Снимка: Reuters

Европейската комисия (ЕК) разследва дали американската технологична компания Apple не е използвала антиконкурентни тактики при продажбата на своите смартфони iPhone, съобщава Financial Times, който разполага с документи по случая.

Причина за проверката са оплаквания от мобилни оператори. Ето защо комисията е изпратила въпросник от девет страници до няколко европейски оператора, които целят да установят дали концернът не им налага ограничения в разпространението на iPhone и дали условията за влизане на смартфона в каталога не нараняват правилата за защита на конкуренцията. 

Още по темата
Един от въпросите бил дали Apple не принуждава самите оператори да купуват дадено минимално количество от смартфоните и дали не налага в договорите с операторите специална клауза, според която другите компании не могат да получават по-добри условия за субсидиране цената на устройствата им.

Освен това комисията проверява и дали Apple умишлено не ограничава някои технически възможности на iPhone 5. Така например се твърди, че концернът умишлено забранява смартфонът да се ползва в някои LTE мрежи на континента.

Според Financial Times в мобилния бранш отдавна цари неудоволствие от безкомпромисното отношение на Applе, от което вече пред комисията са се оплакали няколко мениджъри от индустрията. Apple контролира напълно дистрибуцията на своите устройства, особено ако компанията стартира нов продукт.

Според източници, запознати с договорите, които Apple сключва с доставчиците, условията са необичайно твърди. Това се отнася особено за по-малките оператори. Някои клаузи оставят малко място за сътрудничество с други производители на мобилни телефони.

Договорите на Apple, разбира се, са различни с всеки оператор, който продава iPhone. Тези продажби отговарят за 56 на сто от приходите на Apple за последното тримесечие.

Обикновено Apple определя колко точно броя iPhone може да продаде определена телекомуникационна компания за определен период от време, се казва още в материала на американското издание. За устройства, които не се продават в съответствие с изискванията, доставчикът сам носи отговорност, твърди един от източниците пред вестника. Ако операторът не се съгласи с тези квоти, той не получава правото да продава iPhone.

От своя страна Apple заяви, че договорите му съответстват на регламентите на ЕС.

Все още обаче Брюксел не е инициирал официално разследване на американската компания, тъй като преди това ЕК ще трябва да събере доказателства, че компанията доминира на европейския пазар. Това обаче ще е доста трудно предвид успеха на конкурентната серия Galaxy S на Samsung, отбелязва от своя страна Ройтерс.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари