Шок за Apple – без стари модели iPhone и iPad в САЩ

Първо поражение за американците в родината им
Обновена: 5 юни 2013 11:34 | 5 юни 2013 10:55, Бойчо Попов
28
Шок за Apple –  без стари модели iPhone и iPad в САЩ
източник: Reuters

Безкрайният патентен спор между Apple и Samsung занимава от години безчет адвокати по целия свят. Сега обаче битката се обогати с още един зрелищен обрат. Някои по-стари версии на iPhone и iPad могат да бъдат забранени за внос и продажба на пазара в Съединените щати, предава Ройтерс.

Това се дължи на изненадващо решение от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (ITC). С решение от вторник тя забранява на калифорнийската технологична компания да внася някои модели в Америка.
Причината за решението - Apple е нарушила някои мобилни патенти на южнокорейския си конкурент Samsung. Тъй като устройствата са произведени в Азия и трябва да се внасят, то решението на ITC е равнозначно на забрана за продажби. Във вторник Apple подаде незабавно жалба срещу решението.
 
Все пак от забраната са засегнати само стари версии на бестселърите на Apple - iPhone 4, iPhone 3GS и 3 и iPad, iPad 2 и iPad 3, които са оборудвани с мобилни технологии на американския мобилен оператор AT&T. Най-новите поколения - iPhone 4S, iPhone 5 и четвъртата версия на iPad, не са засегнати от решението.

Независимо от това решението е сериозно поражение за Apple. "Забраната си е забрана", пише технологичният блог "All Things D". Засегнатите версии се продават в САЩ отчасти като евтини модели за новаци в тази технология - област, в която концернът възнамерява да расте освен със своите скъпи настоящи предложения. Така например в Америка за iPhone 4 се искат по 99 цента, ако към устройството се сключи договор.

Тригодишното устройство все още е бестселър, казва Марсело Клур, представител на дистрибутора на мобилни устройства Brightstar, цитиран от финансовата информационна агенция Bloomberg. Въпреки че Apple не дава данни за продажбите за отделните модели, цялата серия iPhone прави около половината от световните продажби на технологичния гигант.

Във вторник ITC не се задоволи само със забраната на вноса. Тя постанови също така и забрана за продажбите на вече наличните устройства в Съединените щати. Въпреки това решението няма да доведе до непосредствен ефект – поне докато по жалбата на Apple не се произнесе съдът, ситуацията няма да се промени. Освен това и американският президент Барак Обама може да наложи вето в рамките на 60 дни.

Решението от вторник обаче е нов пик в спора между Apple и Samsung. Двете компании в продължение на години се намират във все по-ожесточена битка за милиарди долари от пазара за смартфони. Миналата година Apple спечели важна победа: съдебно жури в Калифорния отсъди, че американската компания трябва да получи 1 млрд. долара обезщетение, защото Samsung е нарушила ключови патенти.

Решението на ITC е първото поражение за Apple в патентно дело срещу Samsung в САЩ. "Явна победа", заяви патентният експерт Кевин Тейлър, цитиран от Wall Street Journal. В случай, че решението влезе в сила, „Apple ще има сериозни проблеми", каза адвокатът.

Новината дойде изненадващо. Не на последно място, защото по-нисша инстанция на ITC преди това отсъди в полза на Apple и реши, че няма нарушение на патентите. "Ние сме разочаровани, че комисията преобърна свое по-ранно решение," казва говорителка на калифорнийския концерн. Но според нея решението няма да окаже влияние върху наличността на продуктите на Apple в САЩ.

“Samsung продължава една стратегия, която е отхвърлена от съда и регулаторните органи по целия свят", заяви още говорителката на американците. Нейният колега от страна на южнокорейската компания обаче даде висока оценка на решението на ITC. Комисията се е съгласила, “че Apple ползва на свобода и без ограничения технологични иновации на Samsung".

В случай на нарушаване на патентни права ITC може да забрани вноса на стоки в САЩ - но най-вече в областта на теорията. Досега в патентната война в мобилната индустрия почти не се е стигало до прилагане на ефективна забрана за ищеца.

Сега с нетърпение се чака и решението на президента Обама. Непосредствено преди обявяването на решението на ITC той представи пакет от мерки срещу злоупотребата с патентни права. Една от точките предвижда  да се ограничи потокът от съдебни дела пред ITC. Въпреки това е малко вероятно Белия дом да наложи вето на решението.  
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
7
 
! Отговори
Нокиа преди 10 години
Нокиа си е Нокиа. 920 е най-якия телефон с най-яката операционна. Доживотна навигация с MS Office и вскичките му WIndows комуникации за сървъри и PCта. Не ти иска драйвъри и работи като пушка. 10х NOKIA!
20
2
 
1
 
! Отговори
ОС преди 10 години
Имал съм и Симбъан, Андроид и Айпхоне и Виндовспхоне. Само ББ не съм тествал. От първите Виндовспхоне колкото и да го псуват е стабилен и най-практичен. Каквото имаш в лаптопа го имаш и в мобилето. А при Айфона без МАК ОС не правиш нищо. Само с АЙтуне не става за съжаление. СИмбъана умря и няма поддръжка а Андроида забива ли забива след всяка инсталация на безумно приложение ...
19
0
 
10
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Хората си делят пазара и печелят пари ,а тук само някакви истерични фенове на това или онова.Човек си купува това ,което му харесва.Ако "не"--това което може да си позволи..........
18
13
 
4
 
! Отговори
До хммм преди 10 години
iZlobar, stiga s tazi zloba. Apple sa nomer edno i horata hatesvat produktite Apple. Tebe kakvo te barka!?!? Gledaisi tam androida za 80lv i mu se radvai. Koito kakvoto iska da si kupuva!
17
7
 
12
 
! Отговори
хммм преди 10 години
до всички i-Зомбита : абе като сте толкова отворени всичките ви приложения в факания айфон ли си платихте ? и като сте големи фенове на марката защо 80 % от айфоните си ги вкарвате от САЩ и Англия купени с договори и ревете после защо разкодирането е скъпо :) и айФак ъпдейтна са и сега къде ми е всичко ? и защо се е замозаключил... и т.н. и т.н. айШитни
16
19
 
11
 
! Отговори
. преди 10 години
Добрече apple направиха телефон, който тая смешна марка GNUSMAS копира иначе наистина щяха още да са си на мидата.
15
11
 
7
 
! Отговори
Sh преди 10 години
Dnes.bg , ipad3 ne e zabranen. Stava vapros samo za 3G modeli s opredelen chip. Predi da pishete malko poveche prouchete. Inache tova spored men e hod na Apple da prodadat dosta stari produkti predi da pusnat na pazara novite sled sedmica dve. Chista strategiq i Obama shte premahne tazi zabrana sled 2 meseca.Imam telefon samsung galaxy s3 i iPad 4 . Kakvo da vi kaja... Sledvashtiq mi telefon sled kato ozi zdade bagaja shte bade iPhone.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4ANKETEПич, tupac, умря, застреляха го като куче. Защо изобщо говориш за него?
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4ANKETEНе те ли е срам, да си толкова неграмотен и да се обаждаш!?!
12
7
 
2
 
! Отговори
4ANKETE преди 10 години
KOMENTARA MI BE6E DO 10 TUPAKA A NE DO 9 .GRE6KA PARDON
11
9
 
3
 
! Отговори
4ANKETE преди 10 години
До до 9xaxaxaxaxax TI SI GOLJM PALJ4O BE MNOGO TI RAZBIRA GLAVATA NA TEBE TA PI6E6 KOMENTARI .KOI BIL PO DOBUR,BALAMATA MAI SI TI TE SA SI GO IZMISLILI .I DVETE FIRMI SA SI PARTIJ I SUZDAVAT IZKUSTVENO SKANDALI ZA DA MOGE TAKIVA *** KATO TEBE DA KOMENTIRAT I EDNOVREMENNO DA REKLAMIRAT I TO BEZPLATNO.TUPAK.
10
3
 
5
 
! Отговори
От Ах преди 10 години
Исках да напиша наметнал
9
5
 
11
 
! Отговори
Ах преди 10 години
Човекът на снимката с чий акъл се е намитнал с тоя червено-син *** ?!
8
17
 
37
 
! Отговори
illko преди 10 години
Apple fanboys, частите на "красивите" ви безполезни машини се правят от Samsung. Включете и частите за HP, Acer, Asus и много много други. Само Тошиба се опитват да произведат някоя друга платка, но пак опират до Samsung.Преди да дадете минус със злобните си душички, влезте и проверете фактите. Samsung издуха Apple отдавна.
7
43
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия се оляха вече. Ако нямаше епъл самсунг щяха още да правят телефони с формата ни мида както преди... Така че тези спорове са напълно смешни, факта е че самсунг винаги ще е втора в състезанието и това е..
6
6
 
3
 
! Отговори
мен преди 10 години
Много интересно ми е, какъв ли ще е коментара на "гост"... Каква ли глупост ще измисли сега, за да "брани" "най-добрата" марка ?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направете сравнение какво се внася в България и колко от най-новите и най-скъпи телефони какви печалби генерират, отнесени към по-слабите им версии и съответно по-евтини!:)Ще разберете, че всъщност пазарът е движен от евтините, по-слаби версии на най-новите топ модели, защото масата може да си позволи основно тях, а и маржовете при тях не са никак ниски, с оглед на дългосрочното им производство и непрестанно постоянно търсене!!!:) Задайте си най-добре въпроса: Ами сега, пък и с тази дамга?!:)
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
без стари модели iPhone и iPad в САЩ щото старите не шпионили за хората толкова добре както новите:))) демокрация кво да ги правиш американците:))
3
5
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Хич не е символична, част от тези устройства са бестселъри на американския пазар и има голямо търсене, затова Apple все още ги произвежда.
2
57
 
17
 
! Отговори
Ha ha преди 10 години
Бълха ги охапала, за модели от преди 100 години. А жълтурите с 1 млрд, кога ще го плащат??? Не стига, че са некадърни и явно за дизайн не са и чували, имайки предвид какви телефони предлагат, с дизайн на плазми, ми и тръгнали да си представят продуктите като "премиум" Къде с тая пластмаска бе, корейчета.