Apple ще се сбогува трудно със Samsung

Apple не била вече в състояние напълно сама да решава собствената си съдба
1 юли 2013 13:11, Бойчо Попов
26
Apple ще се сбогува трудно със Samsung
източник: Reuters

Американският технологичен концерн Apple току-що разбра, че развода му със Samsung ще бъде по-труден от очакваното. Най-добрият пример за това са усилията на Apple да намери друг доставчик, различен от Samsung, за компонентите, използвани в iPhone и iPad, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През този месец американската компания подписа след месеци с технически закъснения най-накрая споразумение с TSMC. Тайванската компания за електроника ще започне да произвежда през 2014 г. някои от чиповете, които се вграждат в продуктите на Apple, заяви търговски представител на TSMC. Според компанията процесът е бил придружен от премеждия, след като чиповете не са отговаряли на стандартите за скорост и производителност на Apple.

Въпреки сделката Samsung ще остане сред най-важните доставчици на Apple през следващата година, поясни още представителят на TSMC. Apple е един от най-големите купувачи на процесори и чипове памет на Samsung. Но двете компании са преки конкуренти на пазара за мобилни телефони. Повечето време от последните две години те прекараха в това да се съдят взаимно заради външния вид, обработката и характеристиките на своите продукти. И двете компании не са пожелали да коментират бъдещите си партньорски отношения.

Преди десет години Apple и Samsung бяха идеални партньори, тъй като те не бяха в конкуренция помежду си. След това обаче Samsung стартира производството на смартфони, от които сега продава много повече, отколкото Apple. През миналата година директорите на Apple изразиха загриженост за зависимостта на Samsung. Тя е влошавала преговорната позиция на Apple и ограничавала възможността да се използват други технологии. Apple не била вече в състояние напълно сама да решава собствената си съдба. 

Калифорнийската компания прекрати покупката на някои части от конкурента си. Например, според доставчици тя вече не купува екрани на Samsung за iPhone и по-малко за iPad. В допълнение Apple сега купува повече чипове флаш памет от други производители, като поясняват бивши ръководители на Apple и представители на други производители на чипове. Тези чипове са важни за съхранението на данни.

Въпреки това Apple остава критично зависим от Samsung. Микропроцесорните мозъци, които контролират iPod, iPad и iPhone, се строят от Samsung. И някои нови iPad все още са с екрани от Samsung, както казват водещи анализатори.

Проблемът на Apple е следният: Samsung е най-големият в света производител на едни от най-сложните части, от които Apple има нужда, като процесори, памет и екрани с висока разделителна способност. Apple също така инвестира в продължение на половин десетилетие в съвместното производство на чипове със Samsung. Да се изгради подобно съдружие другаде е голямо предизвикателство, казват бивши ръководители на Apple.

Защо сделката на Apple с TSMC е крайъгълен камък прочетете в продължението в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 10 години
До ТЕХМАНИАКС по 80гб памет? Srsly?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам S3, предложиха ми безплатно да ми дадат и Iphone 5. Отказах. Сравнявах ги цяла вечер. Iphone-a е с по-малък дисплей, малък шрифт, има точно 3 мелодии за звънене (другите трябва да си ги купиш), доста по-дебел е. Камерата му е хубава, но дисплея е много по-зле от на S3. Не ми се мисли за S4 даже.
21
4
 
13
 
! Отговори
до apple преди 10 години
дайте ги на нас тези чипове, ние да ги правим, хем сме евтина работна ръка ,хем сме квалифицирани
20
6
 
2
 
! Отговори
pathfinder 4656 преди 10 години
Telekom Austria Мтел ме заплашваха с рязане на пръсти ако не участвам в картел на Българския пазар.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ползвам Google Nexus 4, най-добрия телефон, който някога съм използвал!
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 19 от 15Точно на СГС4 да ми говориш за лаг е меко казано смешно. Освен това в коментара каза 2 неща: че самсунгите са спънати и че не ти се говори за дизайн. "Умник" си ти, щом си толкова безочлив, за да не признаеш, че андроидските телефони са добри. Да, казвам, че андроисдките телефони работят гладко и без проблеми. Казвам го защото ползвам такъв. Ползвал съм и аЙфон (4 и 5), изключително прехвален, нелош, но надценен телефон, който изглежда добре (лично мнение)
17
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само съм виждал ами съм ползвал всяко поколение до момента. Фактът, че оспорваш точно дизайна на Епъл показва какъв невероятен тъпоглавец си. Оплюва дизайна на iPhone, a ми хвали дизайна на Галакси. Ти сериозно ли??? А спънатостта - ами какво да ти кажа, поне С4 като го пробвах - пълна скръб, скролвам екраните - лаг, прелиствам снимките - лаг, натискам хоум бутона за затваряне на приложение - затваря се след 2 секунди. Е супер е телефончето, няма какво да говорим, хаха. Вярвай си :)
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На картинка поне да го беше видял галаксито, преди да говориш че е спънато. Като си нямаш представа от нещо защо го споменаваш изобщо? За да се илагаш само? Еми добре се справяш поздравления. Успешен си.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе пич, ти виждал ли си айфон, че ми говориш за дизайн? Толкова грозно и непрактично животно никъде другаде няма да намериш. Стъкло и алумин... Дизайн... Красивия дизайн на епъл е във главите на фантазьорите само... 90% от съществуващите смартфони са с по - добър дизайн. Който ти е казал че са красиви много, ама много те е излъгал.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От това, което съм написал ,къде видя,че говоря САМО за дизайн бе, умник? Я се изкажи колко гладко бил работел андроида и колко е сигурен, та да се посмея с пълен глас.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 14Защо феновете на Епъл говорите само за дизайн ... щото само в това уж превъзхождате останалите марки.Сега чакам само промития "гост" да се изкаже и картинката ще е пълна!
12
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха ха. Няколко *** пишат колко зле бил iPhone, големи пръчки, ала бала. Изкрахте се, че имате всички продукти на Епъл, пък иначе били големи дървета. И като онзи неориентирания по-долу - "о, ужас", "о, чудо". Абе вие вярвате ли си изобщо? Всеки нормален човек който е имал възможност да сравни iPhone с Galaxy ясно вижда как работи единия и как другия. Галаксито е супер спънато, за дизайна му не ми се говори, по грозно нещо едва ли съм виждал. Пластмасово копие, нищо повече.
11
7
 
3
 
! Отговори
pathfinder 4656 преди 10 години
Telekom Austria, Мтел контролират много от основните комуникации в държавата и злоупотребяват систематично! Това включва и манипулиране на финансовата система и политиката. Не е случайно, че основните банки в Бг са регистрирани в Австрия заради тайната, Картелът е най-малкото им прегрешение.
10
2
 
8
 
! Отговори
пореден преди 10 години
Е и еее ТОЛОКОВА ГОЛЯМ ПРАЗ...това няма да ни плати сметките за тока и топлата а вода.Самгунг ще погълне епъл и толкова ...
9
6
 
34
 
! Отговори
ТЕХМАНИАК преди 10 години
От 40 г съм по техниките, е така за кеф. Около 2 години се чудех какво му виждат повече на ейпъла от отаналите джаджи. Добре накрая кандисан и си купих iphone ... и о ужас ... джаджа за която плащаш ужасно скъпо и не си собственик даже ... за всичко трябва да си кихаш (ако не си го крадем по български) ... даже ти пречи да го ползваш ... появиха се Самсунгите и о чудо (извърлих айфона) ... купих 3 ... S3, NOTE II, NOTE 10,1 с по 80GB памет и роботят перфектно и бързо ... кой АЙФОН ГО МОЖЕ ТОВА .
8
29
 
6
 
! Отговори
InSanity Concealed преди 10 години
Самсунг дори и 4 Гхц, 8-ядрени да направят галакситата си пак ще са зад Апъл. Дори и 8 Гб рам да турнат - все тая, когато след няколко месеца има адски досаден лаг! Паметта се фрагментира, батерията не държи, в джоб не се побират и най-важното - приложенията са жива скръб! Самсунг са си наумили да покажат, че и те могат. Да ама НЕ! Пожелавам им бавен но сигурен спад в продажбите и да станат посредствени като Хюндай и LG и след време да загърбят мобилният сегмент като Сименс!
7
5
 
27
 
! Отговори
12345 + 6 преди 10 години
Какво те ужасява повече пич, самсунг или интелектуалната немощ на айфеновете? ;)
6
23
 
6
 
! Отговори
Самсуджук преди 10 години
Брей какъв яростен защитник на Самсък. Ужас!
5
2
 
20
 
! Отговори
12345 +6 преди 10 години
Копиране на дизайн... Дизайн а защо забраниха вноса в севрерна америка на всички айпродукти до айфон 5 след като толкова са ги копирали? Политиката за епъл по отношение на копирането и кражбата на технологии е известна от десетилетия...
4
2
 
25
 
! Отговори
12345 + 6 преди 10 години
Първо - самсунг произвеждат хладилници, печки, перални сдомиялни, миксери и т.н кухненско оборудване, индустриално оборудване, военно оборудване, телевизори, лаптопи, компютри, скоростни кутии, кораби, двигатели и десетки хиляди компоненти за електрониката, автоелектроника и т.н. Чиповете за епъл са само малка част от производството им.А кои точно параметри или тестове са по - ниски от тези на епъл? 100 милиона айфона не са масово производство според теб? Странно мнение изказа...