Европейците вече не се кефят на Nokia

Марката има верни фенове само в Италия и Англия
28 авг 2013 15:00, Бойчо Попов
40
Европейците вече не се кефят на Nokia
източник: Reuters

Новата гама апарати на Nokia с операционната система на Windows изглежда се посреща добре от италианците и британците. На всички други пазари в Западна Европа обаче финландският производител изостава все повече.

По данни на IT пазарния изследовател IDC Nokia е успяла през второто тримесечие да прoдаде 1,8 милиона смартфона в Западна Европа - 11 на сто по-малко, отколкото преди година. Така Nokia се нарежда на пето място сред ТОП производителите в региона, пише WSJ. Hidden Field

Данните показват, че Nokia продължава да не успява да запълни с устройствата с Windows от серията Lumia дупката, която направи с изоставането си с мобилните телефони, които продаваше със своята операционна система Symbian. Спадът на продажбите от 11 на сто от серията Lumia е катастрофален - още повече като се има предвид, че през същия период общите продажби на смартфони в региона са се увеличили с 19%.

Все пак в статистическите данни има и признаци за надежда. Според IDC британците и италианците харесват все повече телефоните от серията. Във Великобритания Nokia увеличи продажбите на смартфони повече от два пъти - до 396 000 продадени единици. Въпреки това обаче Nokia все още не успява да се промъкне сред петте най-големи производители на смартфони в Обединеното кралство.

В Италия Nokia разширява продажбите си със 17 на сто спрямо предходната година, което ѝ позволява да заеме второ място зад Samsung Electronics.

В родната си Финландия Nokia е също така все още номер две. Тук обаче сривът е осезаем. Продажбите са паднали за една година с 39 на сто, докато лидерът на пазара Samsung повишава продажбите с цели 54 процента.

За да ограничи поне малко загубата на пазарен дял, през тази година Nokia вече представи цяла поредица от нови смартфони. Инженерите на дружеството са били много усърдни и досега компанията представи и пусна на пазара цели осем нови устройства с Windows. Към тях може да се добави и специалната версия на Lumia 920 за китайския пазар, която работи със собствения LTE стандарт на Китай.

Още новини за технолгичния бранш четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДемократPo nika Vi lici,na koq gara ste.......Za Palqchovzi......Samsuuu,i prochie.....za drugite,normalno raboteshta Tehnologiq.......S platen rejim.....ne aplikazii,ubivashti vremeto na nishto ne prabeshti lude...
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МонархистTi radio li testvash, ili telefin......
29
3
 
0
 
! Отговори
Кирко преди 10 години
Аз пък си поръчах Nokia Lumia 720, Ще видим става ли за *** за зеле!
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
WP 7.8 не лагва и не крашва. Телефона се държи великолепно! Но! тоя уинфон е толкова затворена ос, че дори и вехтия симбиан белле е за предпочитане, да не говорим за андроид. Липсват основни програми като например колко батерия ти остава, няма свестен файлов мениджър, няма блутут (освен стерео за слушалки), няма шанс за пиратиране. И вместо да се отвяра тоя винфон, те го ограничават все повече. Какво от това че хардуера е хубав? Пътници са, поне за мен! Последно се пре*бах с лумия 800 и край!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НЕ ИЗМИСЛИ НЕЩО НОВО И КОНКУРЕНТНО ПРОСТО НОКИА СИ ЗАМИНАВА В ИСТОРИЯТЯ
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
основно използвам НТС , но дори и в момента имам евтина Нокиа с две карти като работен тел. Не мога да кажа че съм недоволен от последните ми две нокии , едната със симбиан , а другата с уиндоус , но и на двете нещо не им достигаше да са на нивото на андроид устроиствата . Уиндоус работи по-плавно и по-бързо , но не е толкова "шарен" и интересен . Самите апарати , произведени от Нокиа бяха безупречни ,а аз държа на това и за това предпочитам НТС пред Самсунг
25
2
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Нокиа трябва да напишат книга - как то почти пълен монополист ставаш последен на пазара.Балмър от майкрософт трябва да им я рецензира.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ползвам Lumia 820 основно за работа.и смея да твърдя че с windows 8 ми се вижда доста по функционален бизнес телефон от Iphone и Andorid телефоните..
23
2
 
5
 
! Отговори
<b>Иван<б&g преди 10 години
И аз съм фен на Нокиа, ама последното дето го имам е голямо дърво :)
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като почне да ти се сбъгясва софтуера на смартфона след година и половина ползване, а ти още му изплащаш колосалната цена, каквато и марка да е ти се до*ира. Тогава си вадиш дъртатаН Нокиа или Сименс и си ги ползваш докато ти е на ремонт смартфона и същите ще ги вадиш и в следващите десет години и пак ще работят.
21
3
 
16
 
! Отговори
Ганя преди 10 години
Алооо, кефят??? Вие медия ли сте или панаир?
20
5
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Самсунг според кой показател са 1? Понеже на скоро гледах англичаните правиха ревю и тестове на HTC One, Samsung Galaxy S4 и некво Sony Xperia и ги бяха класирали така:1) HTC One2) Samsung S43) Sony XperiaКато обясниха, че HTC въпреки, че е с LCD технология, най-добре снима, най-добре се вижда през деня(всички знаят, че в слънчев ден понякога много трудно виждате случващото се на дисплея) и вади най-хубав звук.
19
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пък моята Nokia е за 15.90 лв, ползвам я 3-та година и не мисля да я сменям докато не се скапе, а това едва ли ще е скоро. Това жовотно издържа без зареждане по 10-15 дена, удрян N брой пъти в земята и работи безотказно. Все пак телефоните са за разговори и sms-и. Не, че не съм привърженик на новото, но каквато и камера или gps да имат тия джаджи, те не могат да заменят уредите, предназначени за снимане и т.н... Разбире се ценностната система на някои е по-различна- последните пари за смартфон?!
18
18
 
10
 
! Отговори
Niki преди 10 години
Samsung не правеха ли прахосмукачки? Тия по продажби може и да са 1, продуктите им обаче - никога.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименХаха!Пич,ти явно Уиндоус 8 само на картинка си виждал.Я изброй 3 важни приложения,които липсват?И с кой крак точно ''куца'' софта?Предполагам и ''разработчиците'' по име познаваш,нали са ''малко''?Аман от теоритици!
16
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nokia направиха МНОГО голяма грешка с този Windows! Телефоните са хубави като хардуер, обаче операционната система е тотално куца - малко разработчици, малко приложения (и с много нестабилно бъдеще)...Трябваше или да продължат развитието на Symbian или негов наследник, или направо да се ориентират към Android. Samsung направиха така, и в момента са номер 1 - поставят на колене дори Apple.
15
13
 
36
 
! Отговори
Nokia-Beatles преди 10 години
Нокия е класика!Може да не слушаш Битълс, но си ги чувал.Телефон за говорене.Който иска компютър, камера и още джаджи да си търси нещо друго.
14
12
 
18
 
! Отговори
nokia user преди 10 години
перфектни са тия Lumia, само дето засраха ситуацията с Zune :)
13
13
 
23
 
! Отговори
.. преди 10 години
Аз имам Нокиа Лумиа 620 и съм доста доволна от Windows 8
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък наистина не се кефя мака че дълги години бях фен на нокия. Сега се кефя на Sony!!!