Ще преоткрие ли Nokia гумените ботуши?

Продажбата на телефонния бизнес на Nokia на Microsoft - краят на една епоха
Обновена: 5 сеп 2013 00:27 | 4 сеп 2013 21:29, Бойчо Попов
35
Ще преоткрие ли Nokia гумените ботуши?
Удароустойчивият модел Nokia 6250, представен през 2000 г. източник: Reuters

Дори финландското министерство на външните работи не успя да сдържи коментара си. "Краят на една епоха" – така министерството озаглави във вторник съобщение за пресата за продажбата на бившия лидер на световния пазар на мобилни телефони на американския софтуерен гигант Microsoft. В момента Финландия е в състояние на шок, тъй като Nokia винаги е била гордостта на цял един народ, пише Die Welt.

Само преди няколко години на даваната за пример финландска компания се падаше една четвърт от целия износ на страната. Почти всеки втори мобилен телефон в света бе с марката от Nokia. Финландия е Nokia, Nokia е Финландия. Гордостта на страната с 5,4 милиона жители не познаваше предели. Но успехът може да бъде заслепяващ. Защото Apple представи своя iPhone и причини срива на някога най-ценната компания в Европа. Във Финландия още тогава заговориха за „края на една ера„. Много бивши служители на Nokia създадоха свой собствен бизнес. Така например възникна Rovio, която с Angry Birds разви една от най-успешните игри на века. И така зависимостта на страната от Nokia започна да спада.

Когато след това преди повече от две години екс мениджърът на Microsoft Стивън Елоп стана първият чужденец, поел кормилото на Nokia и предписа на групата като спасително лекарство операционната система Windows на бившия си работодател, мнозина вече осъзнаха, че времето за Nokia изтича. Продажбите на иначе аплодираните от пресата смартфони Lumia са в застой, а компанията загуби все повече от пазарния си дял за сметка на Apple и Samsung.

Слухове за евентуална продажба на подразделението за мобилни телефони на Microsoft имаше в продължение на месеци. Но винаги се твърдеше, че това са просто спекулации без много истина. Затова и съобщението за продажбата на мобилното подразделение за 5,4 милиарда евро, точно на този етап бе почувствано във вторник сутринта във Финландия като бомба. При това въпреки факта, че финландците са известни със своя прагматизъм.

В същото време много хора в малката страна си задават въпроса какво ще се случи с работните места. Подробности все още не са известни, само се знае, че около 32 000 служители на Nokia ще преминат към Microsoft. Централният офис в Еспоо, близо до Хелзинки, ще бъде запазен. А основната продукция, така или иначе отдавна не се произвежда във Финландия.

„А сега какво?“, пита малко озадачено мъж, когото финландската телевизия интервюира пред магазин на Nokia в центъра на Хелзинки. Да, сега какво? Nokia, която със своя Communicator през 1998 г. представи първия смартфон в света, която обаче след това пропусна тренда към сензорните екрани и приложения и твърде късно инвестира в собствени устройства и така изостана значително от Apple и Сие, сега е изправена пред драматично ново начало. За първи път в най-новата история на групата Nokia няма да произвежда собствени телефони.

Вместо това компанията ще се съсредоточи върху своята наскоро цялостно придобита дивизия за мрежови системи Nokia Solutions & Networks (NSN) и развитието на своя успешен картографски и навигационен софтуер Here. Така Nokia ще стане малко по-германска компания. Защото NSN е резултат от съвместно предприятие с базираната в Мюнхен индустриална група Siemens. А NSN бъде в центъра на новата група Nokia.

Това няма да е първото голямо орязване в повече от стогодишната история на Nokia. Групата е сформирана от конгломерат, който освен хартиени продукти е продавал и гумени ботуши, гуми и кабели. Много финландците си спомнят и днес, как бившият главен изпълнителен директор на Nokia Йорма Олила насочи компанията към сектора на мобилните телефони. Дори и тогава обаче мнозина са се съмнявали в стратегията му.

Сега, поне така се надяват във Финландия, концернът е изправен пред ново начало. Начело на групата определено ще има промяна. Защото Стивън Елоп се връща към стария си работодател Microsoft, където дори се спряга за възможен наследник на сегашния главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър. В Nokia кормилото първоначално ще поеме председателят на Надзорния съвет Ристо Силасмаа – докато не бъде избран нов шеф.

Краят на ерата на Nokia – това наистина е шок за много финландци. В допълнение към безпомощността, която се отразява и в коментарите на финландската телевизия, възникват и много въпроси. Защо сега, когато продажбите на устройствата Lumia за първи път привличат повече потребители? Защо на тази цена, която от някои анализатори е смятана за прекалено ниска?

Анализаторът от Alekstra Тепо Куитинен описва продажбата на подразделението като „голяма загадка". "Нещо трябва да се е случило, за да купят те този сегмент толкова евтино", каза експертът, цитиран от Handelsblatt.

„Каква цена трябва да се плати за свиващ се бизнес, като пазарният дял намалява и компанията не може да бъде доходоносна", реторично пита обаче Хану Раухала, анализатор в Pohjola Bank. „Трудно е да се каже дали Nokia е продадена евтино или скъпо“.

Едно е сигурно обаче - през следващите дни във Финландия дебатът за възхода и падението на Nokia ще бъде главна тема.

Всичко по темата четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
18
 
66
 
! Отговори
NZ преди 10 години
Когато се правеха истински телефони фирмата беше N1. Сега апаратите са нежна и лъскава сбирщина от ненужни функции, залъгалки и губещи време опции, които на всичкото отгоре не работят добре. НОКИА правят добре практични телефони а не ненужни лъскави *** за кифли и ***. Жалко!
10
5
 
47
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 10 години
Siemens правеха телефони и никой не вярваше, че ще спрат.
9
21
 
5
 
! Отговори
Годжи преди 10 години
продавам чисто нова 6250 - 250 лв.
8
3
 
20
 
! Отговори
. преди 10 години
От времето когато производителите пускаха по 5 модела на година ... и всичките хитове ...
7
3
 
46
 
! Отговори
cucko преди 10 години
Жалко, велики телефони са произвеждали от Нокия, имам една 3210ка, която още е в употреба, 13-14 години вече.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста интересен момент. Майкрософт и Епъл имаха споразумение да си ползват патентите. Не знам как стои въпросът с конкретната сделка, но май и Епъл ще спечелят от това, тоест успешна сделка за американския бизнес. А Нокия дали ще я има или няма, май не им пука особено.
5
3
 
13
 
! Отговори
Varna преди 10 години
8850- clasika i!
4
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не краят на 1 епоха а краят на 1 марка хубави телефони. Бъдете сигурно че до 1г. време МС ще сринат до дъно Нокия и явно това е целта им. Понякога най-елегантният начин да сринеш 1 компания е като я купиш. През прехода и у нас се случиха много подобни неща особенно с циментовите заводи. Сега от производители станахме вносители.Кремиковци също.
3
14
 
35
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Никога няма да си купя телефон с windows защото ако проследите нишката на windows и Microsoft ще стигнете до ЦРУ , пентагона и NWO. Нокиа допусна фатална грешка като се обвърза с Майкрософт. Надявам се ако Майкрософт купи Нокиа да фалират заедно!
2
9
 
67
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Жалко,бяха велики телефони!!!A Microsoft ще им видят сметката както направиха и със Skype!!!това е ясно на всички!!!
1
4
 
52
 
! Отговори
... преди 10 години
Даааа, нокия правеха уникални телефони по времето на телефоните от снимката. След това всичко стана безлично ...