Apple става по-цветен

Концернът представи уж по-евтин пластмасов смартфон в пет цвята
11 сеп 2013 10:33, Бойчо Попов
42
Apple става по-цветен
източник: Reuters

С новите си модели iPhone американският технологичен концерн Apple иска да убие с един куршум два заека. От една страна с една по-евтина версия калифорнийците искат да навлязат на нови пазари, а от друга страна иска да цементира лидерското си място за премиум смартфони.

За първи път компанията представи два модела смартфони наведнъж и също за първи път основният вариант на iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно.

Но да започнем от самото начало. Представянето започна точно в 10 часа калифорнийско време във фирменото седалище в Купертино. Досега за тези събития представителите на медиите от Европа бяха канени в Лондон, където се излъчваше събитието. Сега обаче подобно излъчване имаше само за избрани журналисти и в магазина на американския концерн в Берлин на Курфюрстендам, както и в Токио и Пекин.

„Днес ще ви покажем доста интересни неща – но в началото нека говорим за бизнес“, каза с появяването си на сцената главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Търсенето на iTunes концерти е огромно - 20 млн. потребители са си купили билети. На тези концерти досега са се изявявали творци като Елтън Джон, Лейди Гага, Джъстин Тимбърлейк или Кейти Пери.

През идния месец Apple ще продаде своя 700 милионен уред с iOS, заяви още Кук. Наскоро Google заяви, че е достигнала границата от 1 млрд. активирани устройства с Android.

Кук не пропусна обичайното заяждане с Android – потребителите на Apple били известни с това, че бързо получават актуализациите си, така че съвсем скоро iOS 7 ще бъде най-използваната версия на мобилна операционна система.

Една от новите функции на iOS 7- предвид състоянието на транспорта в момента системата може да дава съвети кога потребителят може да потегли за работа. Google Now обаче вече може да прави това.

Много от представените сега функции на iOS 7 вече бяха показани от Apple последния път. Дигиталният асистент Siri вече ще намира и туитове – тоест новини от социалната мрежа Twitter. На снимките ще могат да бъдат наслагвани филтри, а самите снимки ще се подреждат по нов начин в галериите. И още една новост - iTunes Radio, която ще е подобна на Pandora услуга. Търсенето в системата може да става схематично, само с протягане на един пръст от горе до долу. „Safari в IOS 7 е фантастична", отбеляза доволно Кук.

След него на сцената се появи и софтуерният директор Крег Федериги, който пояснява, че новата iOS ще се появи на 18-и септември за версията iPhone 4 и iPad 2, както и за iPad mini и iPod touch от петото поколение.

Федериги представи няколко приложения в новия „плосък“ изглед на iOS 7, сред които Zillow и NBC. Офис пакетът на Apple - iWork, който се състои от Numbers, Pages и Keynote, вече ще се получава гратис с всяко ново устройство с iOS – независимо дали става дума за iPad, iPhone или iPod, отбеляза Тим Кук, преминавайки след това към хардуера.

iPhone 5 е имал най-успешната първа година на пазара от всеки друг модел смартфон на Apple, похвали се Кук, след което извика на сцената Фил Шилър, който взриви всички с горещата новина - iPhone 5C!

iPhone 5C ще бъде "по-забавен и по-цветен" и ще се предлага в 5 цвята - зелено, бяло, синьо, розово и жълто. Целият заден панел и страните ще са от цяло парче пластмаса, която обаче се подсилвала от стоманена антена. Батерията ще издържа малко повече от тази на iPhone 5. Подобно на iPhone 5, и 5C ще е снабдена с 8-мегапикселова камера.

Устройството разполага с четириинчов Retina дисплей, А6 процесор от iPhone 5, и нова FaceTime HD камера. Налични освен това са LTE – „най-добрата свързаност за всички сега налични на пазара смартфони“, Bluetooth 4.0 и двуканален Wi-Fi. Цените за апарата с двугодишен договор в САЩ наистина не са високи – 16 GB версия ще струва 99 долара, за 32 GB ще се искат по 199 долара.

В Европа обаче 5C е всичко друго, но не и евтино устройство. В Германия най-евтиният вариант със 16 гигабайта ще струва 600 евро. 5S ще се продава пък за 700 евро и с това е малко по-скъп от предходния модел.

И дойде часът на истината – моментът за iPhone 5S. Основният вариант на iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно. Това ще бъде и първият в света смартфон с нов А7 чипсет с 64-битов процесор. „Това е златният стандарт за смартфоните“, отбеляза Фил Шилер. Новата версия iOS 7 е била изцяло променена за работа с новия процесор, а бъдещите приложения ще имат 64-битови версии.

Новият процесор е „два пъти по-бърз“, когато става дума за изпълнение на ежедневни задачи, или по отношение на възпроизвеждане на графика. Това не е всичко – iPhone 5s е 40 пъти по-бърз в сравнение с първия смартфон на Apple.

Батерията на iPhone 5S ще бъде достатъчна за 10 часа разговори в 3G мрежа, или за 8 часа сърфиране в мрежата. Според Шилер в режим на изчакване батерията ще издържа цели 250 часа. Това обаче е съмнително, като се има предвид, че за iPhone 5 обещанията бяха за 225 часа издържливост.

Още една спекулация намери потвърждение – за първи път в устройство на Apple има скенер за пръстови отпечатъци - Touch ID. За тази цел 5S ще ползва сензори, по-тънки от средностатистическия човешки косъм и с разделителна способност от 500 пиксела на инч. Както се знаеше предварително, сензорът ще се прикрива в Home-бутона. Touch ID ще може да се използва за включване и заключване на устройството, както и за идентификация при покупки от iTunes.

Камерата ще има нов обектив с 5 лещи, ще може да прави поредица снимки и да подбира най-добрата. Светкавицата, също както се очакваше, е с два диода. Софтуерът тук също има подобрения – като вече има стабилизация на изображението.

iPhone 5S ще бъде точно двойно по-скъп от iPhone 5C - 199 долара за версията със 16 GB, 299 долара за версията с 32 GB, а за тази със 64 GB ще се плащат 399 долара – с двугодишен договор в САЩ.

Приемането на предварителните поръчки започва на 13-и септември, а доставките в някои страни, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Китай, Австралия, Япония, Сингапур и Канада, ще започнат на 20 септември. iPhone 4S ще продължи да се продава, за разлика от iPhone 5, който ще бъде изтеглен от търговията. Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че с 4S по магазините ще се предлага iPhone, който все още се зарежда със стария конектор.

Пазарите реагираха с недоверие към концерна и след презентацията акциите на компанията се сринаха с 3% - доста под границата от 500 долара на ниво от 491 долара.

Снимки от представянето вижте в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
31
 
! Отговори
Бойчо Бойчо преди 10 години
".....който пояснява, че новата iOS ще се появи на 18-и септември за версията iPhone 4 и iPad 2, както и за iPad mini и iPod touch от петото поколение". - За по- новите версии няма актуализация така ли............... Бойчо"останалите два основни засега цвята - сребристо и черно." -Сребристо или Бяло .... Бойчо"Търсенето на iTunes концерти е огромно - 20 млн. потребители са си купили билети." - 20 мил. са заявили желание...... няма как да 20 мил да си купят билити за 30 дневен фестивал на живо
35
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха, как пък няма да се бръкна с пари за добър лаптоп за да се набутам за пластмасов айфон... ползвам си пластмасов андроид за 300 лева и си имам всичко навигация , добри снимки. повече пари от това похарчени за айфон, самсунг или какъвто и друг *** да е са си пари на вяръра. телефона трябва да се сменя на година-две иначе омръзва
34
0
 
41
 
! Отговори
Eвтин ? преди 10 години
По евтин само 1200лв. в България, дето се вика кво му плащаш... една кола на старо... но пък си имаш пластмасов розов телефон - iPhone 5C
33
2
 
32
 
! Отговори
Apple преди 10 години
"iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно." - Аз досега не съм виждал сребрист заводски вариант на Айфон . Черен и бял ок , но сребрист ?!?!?!
32
2
 
44
 
! Отговори
iSiktir преди 10 години
Хората си купуват iPhone, за да покажат, че могат да си го позволят.... на изплащане.
31
2
 
33
 
! Отговори
user преди 10 години
Apple са иновативна фирма и туй то. На кой му не харесва професионалното, направено от Apple и Microsoft, то да си чопли шаренийката на Google И да не коментира. И от iPhone 4 съм си доволен и от Lumia 800 също. А от Desire S-та не съм - забиване след всяко инсалирано приложение.
30
2
 
32
 
! Отговори
никой преди 10 години
До некой сиВярно са ти казали, че си ***. Даже сам си го написал.
29
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"бюджетен" Айфон за над 1000 кинта.... айде да си го заврете знаете къде този Китайски ***...
28
1
 
35
 
! Отговори
fds преди 10 години
@ до 18:Толкова ти разбира главата! На български се казва само и единственно Епъл и така е от много години! А на английски не се произнася Апъл, а звучи нещо средно между Апъл и Епъл...
27
7
 
37
 
! Отговори
некой си преди 10 години
Абе аз имам айфон не щото съм голям гъзар, ами просто ми харесва като дизайн и на пипане е много различен. колко струвал и т.н. не е толкова важно. всеки иска да има хубави неща, примерно така е и с автомобилите - аз карам мини купър, който струва колкото 2 коли среден клас и не е никак практична кола за дълъг път, но просто ме кефи да я карам, да ме гледат. Някои ще кажат 40 бона за такава кола ти си ***, ама усещането е друго. същото и с телефона. не злобейте ако не можете да имате нещо :)
26
0
 
41
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Пич, това не е българска поговорка, а басня на Лафонтен.....
25
6
 
33
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Плюя по Apple, но никога не съм искал да притежавам някой от техните продукти. В момента имам Nexus 7 таблет, а най-добрия телефон в момента е HTC One. Аргументи няма да давам, защото няма смисъл, повечето така или иначе не мислят, за да се повлияят от аргументи.
24
0
 
35
 
! Отговори
piffacota преди 10 години
Тва е българия брато.500лв заплата и 100лв на месец за изплащане на телефонЯ
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ok. Радвайте се тогава на джаджите си и по-малко злобейте!
22
2
 
36
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
До Анонимен 22Доминира apple единствено в сащ където се продава на реална стойност 100-150 $ и всеки *** може да си го вземе. Навсякъде другаде при цена 700 ? за apple и съпоставен с телефон от висок клас на друга марка за 600? , Apple е доста назад. За функционалнос извън САЩ и дума не може да става - Apple -60% ;андроид над 90%. :)
21
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъпи 22 колегата има apple ipad майна си версия, моето таблетче е асеr на 1/3 от цената на ония, пускаме си и двамата subway surfers и аз вече игфрая докато на него още му зарежда. Отваряме книжки и на *** ретина дисплей така и не открих какво му е по-хубавото.Ябълката е за богати *** дето имат пари за трошене, всеки път когато видя некой с ябълка все едно виждам *** орангутан, особенно пък ако го изплаща... :D
20
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурен съм, че и тези които злобеят по темата Apple vs.Всички останали биха желали да притежават или телефон или таблет на компанията! Тук по-скоро важи българската поговорка за "лисицата и киселото грозде" !!! Продуктите на Apple са дпределено най-добрите. Не случайно, ако ви се е отдавало да живеете или посетите САЩ ще се убедите, че 2/3 от пазара на телефони и таблети се доминира от Apple.
19
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 17: в момента Apple НЕ Е номер едно при телефоните в световен мащаб. В САЩ и Великобритания може и да е, но в световен мащаб - извинявай. Пазара го държи Samsung и Android.
18
0
 
35
 
! Отговори
Емо преди 10 години
"Революционери"mobilebulgaria/news/view.php?id=4037
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой айфон, оня дето прилича на джедайски меч ли?То на тоя екран какво точно да му четеш, дълъг, та тънък, иначе впечатлява да. С цена, с люпещ се заден капак, при някои бройки :) Не че не са хубави, но определено за тези пари, както и конкурентите им разбира се може да се купят 2 не-много по-лоши такива. Ама, свят широк, балами бол :)