Сбогуването с Nokia ще позлати Елоп

Продажбата на подразделението на Microsoft ще се отплати на директора на Nokia с няколко милиона долара
20 сеп 2013 15:57, Бойчо Попов
10
Сбогуването с Nokia ще позлати Елоп
Снимка: архив Reuters

За главния изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп продажбата на телефонното подразделение на Microsoft ще си струва и във финансово отношение. Мениджърът ще получи пакет обезщетение на стойност близо 18,8 млн. евро. Елоп подаде оставка след обявяването на сделката за 5,4 милиарда евро с Microsoft и работи отново във софтуерната американска компания, от която той премина при финландците през септември 2010 г. В Mircrosoft той в момента се счита за наследник на напускащия главен изпълнителен директор Стив Балмър.

Златното сбогуване на Елоп предвижда акции с обем от 14,6 млн. евро, 4,2 млн. евро в брой като заплати и изплащането на премии при приключване на трансакцията. От пакета с обезщетението Microsoft ще поеме 70%. След като взе властта в Nokia Елоп е спечелил общо девет милиона евро като заплати и изплащане на премии. 

Сделката с Microsoft, която се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2014 г., трябва да бъде одобрена от акционерите на Nokia. За тази цел те са поканени на извънредно Общо събрание на 19-и ноември. От добавения към поканата дневен ред става ясно, че ще се разглежда и заплащането на Елоп.

Освен това Nokia заяви, че е разглеждала и други опции, освен предложението на Microsoft – продажбата на целия телефонен бизнес, но и на части от него на потенциални заинтересовани. Друга опция била и вече съществуващото партньорство с Microsoft за ползването на операционната система Windows да се разшири и над други устройства на Nokia.

Вижте още за Microsoft и Nokia във видео материала на Bloomberg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: NokiaMicrosoftBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
9
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Какво сте седнали да ревете за Нокиа, малко проблеми ли си имаме в България. А, след 10г. с мощен финансов гръб като Майрософт, Нокиа отново ще е на върха.
3
0
 
7
 
! Отговори
До №2 преди 10 години
Нокия е вече собственост на Майкрософт. Включително и 33 000 души персонал. Това са условията на сделката. А че мирише от всякъде е ясно, но от тук можем да говорим за финландците без Нокия и Нокия без финландците. Така, че малко вероятно е едно поделение на Майкрософт като Нокия (уви така е) да тръгни срещу Майкрософт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано акционерите не подпишат, пък не се знае може Jolla да възкръсне от пепелта или просто Нокиа да мине на андроид и с малко загуби по примера на HTC да се отърве от тия
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На това му се вика мръсотия - влезе в Нокия, съсипа я, купиха я на безценица, накрая и пари ще вземе. Да ви напомня нещо тая история?Жалко, че поредната технологична европейска фирма изчезва. Сега ще носим кумени *** с името "Нокия"