В Русия iPhone не е жълт, или розов, а сив

Нелегалният пазар вгорчи бизнеса на местните мобилни оператори
Обновена: 26 сеп 2013 15:47 | 26 сеп 2013 15:42, Бойчо Попов
11
В Русия iPhone не е жълт, или розов, а сив
източник: Reuters

Лудналите по Apple фенове в девет държави могат да ликуват, тъй като новият iPhone 5S бе пуснат в продажба в страните им преди няколко дни. Но все пак един доста голям пазар беше пропуснат: руснаците останаха с празни джобове.

Престижните устройства се предлагат за продажба в Китай, но не и в Русия - поне не официално. Този важен нововъзникващ пазар обикновено се снабдява с най-новите модели на iPhone едва няколко месеца след действителното стартиране на продажбите. Последицата от това е, че сивият пазар за внесени смартфони засяга продажбите на руските доставчици. По този начин в Русия Apple изостава значително в период, в който американската компания се стреми всячески да увеличи продажбите си на развиващите се пазари, пише в свой анализ по темата The Wall Street Journal.  

През миналата година доставките на смартфони в Русия скочиха с близо 30% до 14 милиона устройства. По този начин страната стана десетият по големина пазар на мобилните телефони на Apple, става ясно от доклад на пазарния анализатор Canalys. От целия руски пазар обаче калифорнийският производител продължава да държи непроменен пазарен дял от 7,7%, докато в световен мащаб калифорнийската компания успява да си осигури дял от 19,5%. Далеч по-голям успех в Русия според Canalys обаче регистрира кръвният конкурент на Apple Samsung Electronics. Южнокорейският концерн увеличава пазарния си дял от 25 на сто до 43 на сто само за година. А през тази година корейците имат шанса дори да увеличат предимството си.

И на други бързо развиващи се пазари, където последният модел iPhone все още не е на разположение, пазарният дял на Apple изостава от глобалното средностатистическо ниво на групата. В Индия и Бразилия например пазарният дял на Apple от пазара на смартфони през миналата година възлиза на 2,7% и 12,2%.

Големите руски телеком оператори VimpelCom, Mobile TeleSystems и MegaFon преди продаваха моделите iPhone. Но техните договори изтекоха и не бяха подновени. Наложеното им от Apple задължение за продажби на големи количества от смартфоните им навлече големи беди.

Водещи мениджъри от руските оператори разказват, че те продължават да водят преговори с Apple за подписването на нови договори. Но преговорите са в застой, тъй като Apple продължава да настоява за това операторите да поемат огромни количества от устройствата. И те ще трябва да ги плащат, независимо дали ще намерят купувачи за телефоните, или не.

За сметка на това обаче стимулът на руските телекомуникационни компании да хвалят устройствата на конкурентите на Apple е доста голям. Samsung и Nokia си осигуряват лоялността на операторите с възможността клиентите да купуват устройството и да го използват в продължение на няколко месеца безплатно. Сумата се покрива от плащания на производителите към доставчиците на телекомуникационни услуги.

Apple не пожелава да коментира темата. Главният изпълнителен директор Тим Кук омаловажи по време на конферентен разговор с анализатори през юли проблема с доставчиците на телекомуникационни услуги в Русия. Той посочи, че в страната над 80 на сто от продажбите на смартфони се извършват от търговци на дребно извън магазините на мобилните оператори. През последното тримесечие в Русия са били активирани рекорден брой iPhone-и, твърди Кук.

За разлика от САЩ обаче големите руски телекомуникационни компании не субсидират смартфоните на своите клиенти в замяна на подписването на дългосрочни договори. Това, разбира се, намалява стимулите за интересуващите се да си купят устройството именно от мобилен оператор. Но дори и когато в петък руските доставчици на мобилни услуги не можеха да предложат новия iPhone, модерните московчани не се предадоха без бой и потърсиха възможност да се сдобият с новите джаджи. За сметка на бързината обаче те трябва да очакват доста сериозни такси.

Официално новите модели на iPhone няма да могат да бъдат купени в Русия преди декември. Но най-ревностните фенове не могат да си позволят да чакат толкова дълго и са поставени в неудобно положение. Те могат да се опитат да се докопат до малкото екземпляри в малките магазини, където iPhone 5S вече се предлага.

„Получихме много обаждания. Повечето от млади жени, които искат да имат златен iPhone 5S“, казва Владимир Бояринов, мениджър в онлайн търговеца на дребно doniphone.ru. Само до петък следобед компанията е получила 25 поръчки за новия модел. „Те казват, че цената не е важна за тях".

Самият Бояринов е купил устройствата във Франкфурт. И благодарение на добрите самолетни връзки е успял да предостави смартфоните на своите клиенти още в петък вечерта. Топ моделът с капацитет от 64 гигабайта се предлага на интернет страницата на компанията му за 70 000 рубли, или равностойността на 1628 евро. Във Франкфурт устройството минава над тезгяха за 899 евро.

През цялата седмица преди старта на продажбите доста гримирани, млади дами чакали пред ГУМ-а на Червения площад в Москва и раздавали картички на преминаващите. На тях се обещавала бърза доставка на iPhone 5S за всички, които смятат, че не могат да чакат в продължение на седмици или месеци за джаджата. Някои от смартфоните ще бъдат доставени от територията на САЩ, заявява в петък мениджър продажби на компанията. Топ устройството ще струва 849 долара с данъка, но без договор за оператор.

Но това не е всичко - руснаците се нареждат на опашки навсякъде по света пред магазините на Apple, в които се предлага вече този обект на желанието. В Париж една група от до петдесет руснаци в четвъртък вечер потропваше нетърпеливо на тротоара пред магазина на Apple, за да може максимално бързо да си купи новия модел iPhone.

„Хората в Москва са наистина луди по Apple“, казва Алекс Уголникова. 23-годишната студентка по математика в Московския държавен университет си е направила бивак за през нощта пред магазин на Apple в Ню Йорк. Тя искаше да се сдобие с iPhone 5S за себе си и да вземе втори като подарък за майката на един свой приятел.

Този процъфтяващ сив пазар за устройствата създава проблеми за руските телекомуникационни концерни. Той е усложнил доста изпълнението на сключените през 2008 г. с Apple договори за количеството продажби. Въз основа на тези споразумения, които сега вече са изтекли, MTS и VimpelCom трябваше на всеки няколко години да взимат в складовете си по 1,5 милиона iPhone.

В края на 2012 г. MTS е продал 40,6 на сто от договореното количество. Компанията предупреди, че Apple може да подаде съдебен иск срещу нея заради непродадените количества. В началото на 2011 г. VimpelCom изкупи от Apple едва само 540 000 броя iPhone и по този начин е успял да изпълни само 36 на сто от задълженията си.

Въпреки тези резултати обаче Apple продължава да настоява в новите договори за нови задължения за количеството продажби, съобщават топ мениджъри на руските мобилни оператори. Един от мениджърите казва, че двете страни дори "не успяват да доближават позициите си" по този въпрос.

Oще подобни новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
! преди 10 години
Ползвам Апъл, не съм съгласен че не струват лаптопите или ОС, но за телефон ... той седи в някое чекмедже(служебен апарат) и си ползвам андроидски (не е самсунг), от който съм много доволен. След iPhone 4, нищо не са представили което да впечатли хората. всеки си слага някакъв протектор така че цвета отдавна не е от значение!А и с телефон или без няма да се мре, голяма работа каква джаджа се ползва за да говориш, върши една и съща работа като телефон.
8
2
 
32
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Направо болка за умиране.Колко сме станали *** всичките, направо не е за вярване.Че като няма Айфон с друго не могат да си говорят, а едно време като нямаше и мобифони хората сякаш не бяха по.-щастливи от днешната измислена свобода, която всъщност е тирания на Златния телец и по- лоша от нея няма.
7
2
 
33
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Всеки руснак тъне в нещастие, че АйФона му иде с неколко месеца закъснение. Ужас! Аз не бих издържал такъв геноцид - да немам най-новата фафла.
6
1
 
20
 
! Отговори
Teмерут преди 10 години
Ооо, направо ще се разплача, че Apple губели голям пазар от руснаците, толкова ми е зор, че направо се напрегнах страшно!
5
0
 
18
 
! Отговори
Мехмет мечо преди 10 години
Всеки ден от Русия до Дубай летят по 10 самолета, по 300 човека средно, по 5 телефона всеки мъкне. Сетете се кой продава телефони в Русия... Всеки друг, но не и официалните дилъри или мобилни оператори. Крайно време е *** да се светне и да сложи край на мутренските далавери. Все пак от София, до Дубай вече лети самолет три пъти седмично, като цената в едната посока е 70 евро!!!! Месечната виза е 60-100 долара, зависи от хотелчето. Дерзайте комшии, не се излагайте.
4
2
 
19
 
! Отговори
Мехмет мечо преди 10 години
Руснаците отдавна са се научили къде е ефтино - страната офшорка Дубай. Iphone 5s e 700 долара. Samsung 4S, Но 4G (I9505), не 3G(I9500) дето ви набиват в България, струва 600 долара на Насър скуеър. Смятайте сами колко ви товарят вашите любими мутри!!! Да ви е честито!
3
9
 
14
 
! Отговори
dedoviami преди 10 години
Ей,голяма реклама на aple!...няма що!Имам новия apel, laptop...Мога да кажа че го ненавиждам,направо го мразя...най смотаната оперативна система!
2
4
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Да се надяваме поне, че Бойчо е взел някой леф за тая вкисната боза дето ни я е сервирал:-)
1
1
 
21
 
! Отговори
Von Strom преди 10 години
Не е луд тоя дето прави баницата