"Касини" откри съставка от домакинската пластмаса в атмосферата на Титан

Космическият апарат е открил там пропилен
1 окт 2013 21:15, Елка Василева
2
"Касини" откри съставка от домакинската пластмаса в атмосферата на Титан
Снимка: архив, Reuters

Човек едва ли очаква да открие пластмаса в космоса, но учени са направили точно това с помощта на космическия апарат "Касини" - съвместна мисия на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, предаде Асошиейтед прес.

Апаратът е открил пропилен - съставка от домакинската пластмаса, който влиза в състава на хранителни опаковки, автомобилни брони и други потребителски продукти, в долната атмосфера на най-голямата сатурнова луна Титан. Учените за пръв път откриват химикала отвъд нашата планета.

Сатурновата луна Титан е сред малкото тела в Слънчевата система със значителна атмосфера, в състава на която влизат и въглеводороди.

Космическият апарат "Касини" и преди е откривал признаци за наличието на пропилен в атмосферата на Титан. Учените обаче не са били напълно убедени, докато находката не е потвърдена от един от инструментите на апарата - композитен инфрачервен спектрометър (CIRS). Инструментът измерва инфрачервената светлина или топлинна радиация по същия начин, по който човешката ръка усеща топлината на огъня.

Пропиленът е първата молекула, открита на Титан с помощта на спектрометъра. Изолирайки същия сигнал на различни височини в долната атмосфера на спътника, учените са идентифицирала химикала с висока степен на сигурност.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ТитанпластмасаКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
30
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
македонско е