Apple се бори за всяка трохичка

Рекордни продажби за iPhone, но спадаща печалба за концерна
Обновена: 29 окт 2013 12:49 | 29 окт 2013 11:30, Бойчо Попов
21
Apple се бори за всяка трохичка
източник: Reuters

Да отговориш на очакванията на Wall Street винаги е трудно. Инвеститорите реагират с удоволствие на ирационални критерии, пазарните анализатори имат свои собствени стандарти. А голите цифри са двусмислени така или иначе. Добрите цифри често не са достатъчно добри и може понякога просто да са достатъчно лоши.

Това забелязва и технологичният гигант Apple. В понеделник вечерта той обяви нов рекорд на продажбите на iPhone, включително и доста висок ръст на продажбите. "Един силен завършек на една забележителна година", похвали се главният изпълнителен директор Тим Кук в конферентния разговор с анализаторите. "Apple преодоля своя спад“, пише технологичният блог TechCrunch. Но все пак - „най-вълнуващият доклад за тримесечие на тази година" (Business Insider) в края на краищата се оказа и доста смесен микс, а Wall Street не бе задоволен. Ето и най-важните факти и гледни точки:
 
• Приходи: 37,5 млрд. долара в последното тримесечие (юли до септември), 4% повече от същото тримесечие година по-рано (36 млрд. долара) и повече от очакванията на Wall Street (36,8 млрд. долара).

• Печалба:
 7,5 млрд. долара, по-малко от същото тримесечие година по-рано (8,2 млрд. долара), но повече от очакванията на Wall Street (7,2 млрд. долара).

• iPhone:
 33,8 млн. продадени екземпляри, нов рекорд за последно тримесечие и с 26% повeче отколкото преди година (26,9 млн.). Въпреки това  Apple не оправда очакванията на анализаторите (34,5 млн. броя), дори и с представените в края на тримесечието нови модели 5C и 5S. И все пак – със 19,5 млрд. долара iPhone е отговорен за половината от приходите на концерна. 

• iPad:
 14,1 млн. продадени екземпляра, малко повече от преди година (14 млн. броя) и по-малко от очакванията на Wall Street (14,5 млн. броя). Новите модели iPad (iPad Air, iPad Mini с ретина дисплей) ще започнат да се продават обаче едва през текущото тримесечие.

• Mac
: Apple е продал 4,6 млн. Maс-а през тримесечието, с 400 000 броя по-малко от преди година. Този продукт започва да показва старческа немощ. 

• Нови продукти
: още от предното тримесечие феновете на марката се надяват напразно на нови продукти - Apple TV? iWatch? За съжаление и сега напразно.

Ето защо и Wall Street първоначално не се впечатли от данните: в следборсовата търговия акциите на  Apple се сринаха. Едва в края на конферентния разговор, в който Кук и неговия главен финансов директор Питър Опенхаймер надприказваха критичните анализатори, акцията възстанови цената си.

Едно е ясно - Apple се бори за всеки залък. Но реакцията на пазара разкри все още тлеещата несигурност за бъдещето на Apple. Годините на бума преминаха, хайпът заглъхна - какво следва? Две години след смъртта на емблематичния съосновател на Apple Стив Джобс концернът трудно свиква към новите реалности.
 
Компанията преживя същата криза на средната възраст като най-напредничавите технологични компании: вместо постоянно да измисля нови сензационни продукти (iMac, iPod, iPhone, а през 2010 - iPad), компанията живее от интелигентни, но рядко попадащи във вестниците с тлъсти заглавия ъпгрейди на съществуващи идеи. А професорът от Харвард Клейтън Кристенсен измисли дори лозунг за това: „Дилемата на иноватора".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 14Извинявай за спама ,но кога точно бате Бил започна да дарява май след 2000 година.Dжобс е нямал чак толкова парички не са му били приоритет за разлика от Гейтс.
16
6
 
7
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 14Това е така ,но не забравяй ,че първия windows си е клониран от МАК.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Рекордните" продажби идват от факта, че дялът на смартфоните разсте по принцип, тоест расте броят на ползващите смартфони. Само че като видим как дялът на Apple спяда а почти на всички останали се качва, то изводите са ясни.
14
10
 
19
 
! Отговори
Пич преди 10 години
До yasenslАаааа. много моля, много моля. По-голям крадец и манипулатор от Стив Джобс света не е виждал до момента. Кое точно е "измислил" Стив Джобс, че не се сещам?! Хубаво, че съдбата го е срещнала с Возняк, че иначе не знам какво щеше да излезне от него. За разлика от Джобс, Гейтс си е програмист от най-чист вид. Човекът е пионер в програмирането и е написал толкова код, колкото Джобс не е виждал през живота си. Да не говорим изобщо за морални качества и т.н. Знаем какво е дарил Гейтс, знаем и Джобс как се е отнасял с приятелите си ... за дарения пък изобщо не говорим.
13
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Цените и на самсунг, htc, apple са еднакви горе долу - говорим за топ моделите. Въпрос на вкус. Аз предпочитам Nexus линията и Андроид, друг - iOS. Но съм съгласен, че късно ъпдейтнаха маковете към Haswell, а скоро се очаква Broadwell.И с тази запоена рам,залепена батерия, капсолован дисплей в капака - съвсем затворен стана хардуера. Щяхме да сменяме маковете, но с тези си действия ни накараха да размислим, може би на минитата ще минем и Air при нужда на път извън офиса.
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az, с кое да е по-кисел тоя китайски сбирщайн, бре, зомби такова?!? :))) Който си няма *** за мерене, си го мери с боклучавия iCrap. :))) Накрая като му турят един Android и ще се приключи драмата. :)))
11
3
 
10
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 9apple да плаща на сайт като Днес.бг?Мухахахахахахаххахахахахаххахахахахахаххахахахаа
10
1
 
5
 
! Отговори
iKoko преди 10 години
да бяха пуснали по-рано macbook-овете с haswell. с broadwell ще има възможност да се издъни повече и да ги пусне 2016-а :) евала ***, евала кук.
9
11
 
10
 
! Отговори
ФГ преди 10 години
А ТОВА БИЛО РЕКЛАМА ?ТАКА КАЖЕТЕ ДА НЕ ПИША ,ЧЕ АППЛЕ Е *** ,ЗАТОВА ИЗТРИХТЕ,ЧЕ САМСУНГ Е НА СВЕТЛИНИ ГОДИНИ ,КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ОТ ПРОГНИЛАТА КОМПАНИЯ АППЛЕ,ДЕТО НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ДАДЕШ И ЕДИН ЛЕВ ЗА ТАКЪВ СКАПАН ТЕЛЕФОН.
8
3
 
4
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 6Девизи на бате Бил Гейтс е "Добрите творци копират ,но гениалните крадат" вижте до къде е стигнал човека с кражби :).
7
16
 
15
 
! Отговори
Az преди 10 години
Samsung по-добри от Apple?Вървете на лекар бе момчета.Да,ябълката е кисела понеже е височко
6
1
 
8
 
! Отговори
dan преди 10 години
Майкрософт са по хитри, чакат някой друг да открие топлата вода и след това купуват част от водопровода, и някоя, и друга топлоцентрала.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ейпъл от мене 1 лев не са видяли...
4
9
 
17
 
! Отговори
* преди 10 години
Ябълката е кисела! - както казват някои...
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ябълката си е мислила, че ще е вечно на гребена на вълната. Но всичко си има начало, апогей и край.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На ябълката съвсем ще й се дръпнат очите, като на корейче, скоро... :)))
1
8
 
24
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Ябълката е още по-оглозгана!