"Хъбъл" хвърли поглед върху формирането на Млечния път

Изследвана е еволюцията на 400 галактики, сходни с Млечния път
17 ное 2013 22:22, Елка Василева
3
"Хъбъл" хвърли поглед върху формирането на Млечния път
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от НАСА ползваха космическия телескоп "Хъбъл", за да си създадат представа за това как е изглеждала нашата галактика по време на формирането си, съобщи Сайънс дейли.

Те изследвали еволюцията на 400 галактики, сходни с Млечния път, и наблюдавали вида им за период от 11 милиарда години.

Смята се, че нашата галактика е започнала да се формира като бледо синя маса от обекти, съдържащи голямо количество газ.

 "За пръв път имаме представа за това как е изглеждал Млечният път в миналото, заяви един от авторите на изследването Питер ван Докум от Йейлския университет. Разбира се, не можем да видим нашата галактика в тези далечни времена."

Учените установили, че Млечният път е бил плосък диск с издутина в центъра си, преди да се превърне в спиралната галактика, която познаваме днес. Дискът съдържал Земята и Слънцето, а издутината - по-стари звезди и черна дупка, чиито размери се увеличили заедно с тези на галактиката. Раждането на звезди достигнало своя пик, когато Вселената била на около 4 милиарда години. Тогава Млечният път и сходните галактики формирали по 15 звезди годишно. За сравнение днес в Млечния път се ражда една-единствена звезда годишно.

 "Тези изследвания ни позволяват да наблюдаваме по-малките галактики, отбелязаха астрономите. При предишни наблюдения можехме да видим единствено най-ярките галактики в далечното минало, докато сега е възможно да се хвърли поглед върху по-"нормални" техни посестрими. "Хъбъл" ни запознава с формата и цветовете на тези спирални галактики, както и с разстоянието им от Земята. Сега е възможно да се изследват също темповете на нарастване на всяка част от галактиката, а това е трудно  осъществимо с наземни телескопи."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ХъбълМлечният път
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха :)Те ти пишат, че са наблюдавали галактики в различен стадии на развитие ти викаш едни и същи били:)Сравнително на близо в нашата галакитка се наблюдава действаща "фабрика" за звезди в момента ( преди 20 0000 години заради разстоянието ) .Наблюдават поне едно раждане на звезда годишно.Нашето слънце е минимум второ поколение звезда.Ти ми обясни как може първичността на всесилен беловлас старец да е по-достоверна от първичността на безкрайно проста квантова флуктуация.
2
0
 
2
 
! Отговори
Ентусиаст преди 10 години
Накъдето и да погледне Хъбъл и колкото и назад във времето да поглежда, винаги се разкрива една и съща картина - напълно развити и формирани галактики - освен тов няма нито един случай на нововъзникнала звезда. Теорията на еволюцията издиша и те си го знаят
1
3
 
1
 
! Отговори
nana преди 10 години
stranno