eCall вече в България с пилотен проект

Системата за безопасност може да спасява 2500 човешки живота годишно в Европа
27 ное 2013 12:55, Бойчо Попов
9
eCall вече в България с пилотен проект
източник: eCall

Най-старият мобилен оператор в България „Мобилтел“ работи по пилотното внедряване на системата eCall в България. Компанията е единственият телеком в България, който участва в мащабния проект, съвместно с „Национална Дирекция 112”. 

Ecall системата използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, с цел да предупреди автоматично компетентните органи за местоположението при тежки пътнотранспортни произшествия.

Европейската директива за проекта уточнява, че от 2015 г. всички автомобили, произвеждани в ЕС, задължително ще са оборудвани с бордово eСall устройство. При пътнотранспортни произшествия то ще се свързва автоматично с телефон 112, изпращайки пакет от информация с точните координати за местонахождението и други данни, свързани с инцидента, дори ако пътниците в колата са в безсъзнание. Собствениците на стари автомобили също ще могат да оборудват колите си с eСall устройство.Hidden Field

Проучванията показват, че eCall може да спаси до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията с 10-15 процента в Европа. Статистиката сочи още, че на Стария континент ежегодно стават близо 1,2 милиона катастрофи, а вследствие на пътни инциденти умират 39 000 души. Само в България, според данни на Пътна полиция, от началото на годината са станали над 5300 тежки пътнотранспортни произшествия, а над 500 души са загубили живота си.

Очаква се пилотният проект да приключи през 2014 година, като в момента успешно се извършват тестове. В началото на предстоящата година ще бъдат демонстрирани възможностите на системата в България, съобщават от оператора. 

Още технологични новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: eCall
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
повече от необходимост е прокарването на тази система . хубаво е, че фирмите обединяват усилията си, за да може това да се осъществи.
8
1
 
4
 
! Отговори
Краси преди 10 години
най-сетне и дано това да повиши нивото на сигурност по пътищата.
7
1
 
4
 
! Отговори
Ива преди 10 години
системата би създала повечко сигурност и бързина на реакциите при спешни случаи.
6
1
 
4
 
! Отговори
Милен преди 10 години
така и трябва- час по-скоро тази система да бъде част от българските пътища.
5
1
 
4
 
! Отговори
Диди преди 10 години
добра новина, време е след като се проведе дигиталната конференция, тя да даде и резултат чрез фирмените усилия.
4
2
 
5
 
! Отговори
Хрис преди 10 години
крайно време е системата да бъде внедрена, за да се повиши сигурността по пътищата- не си мислете, че става въпрос само за пари става въпрос за човешки животи .
3
1
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
...не че ще дойде линейка да ви спасява. Линейки просто няма. Но затова пък КАТ няма да пропусне да глоби шофьора за несъобразена скорост. Досега имаше случаи, когато просто не викаш КАТ. Сега новата система ще ги уведомява автоматично (ако е вградена в колата, разбира се)
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време носеха тефал който мислеше вместо някои, сега пак искат някой да решава вместо вас - май става въпрос за много много пари. Шибният митрял требе да бъде стриган.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега едно хонорарче за консултация от Доганчо и пакетите стават задължителни за всички коли с БГ регистрация.