Китайският "Нефритен заек" вероятно е жертва на лунния прах

Наземният контрол ще чака до 8 февруари, за да определи размера на щетите
29 яну 2014 17:04, Елка Василева
17
Китайският "Нефритен заек" вероятно е жертва на лунния прах
Снимка: Reuters

Китайският космически апарат "Нефритен заек", който спря работа едва на шестата седмица от тримесечната си мисия, вероятно е станал жертва на лунния прах, съобщи "Ню сайънтист".

Когато спускаемият апарат "Чанъе-3" кацна на Луната на 14 декември и пусна роувъра "Юйту", двете машини успешно започнаха хибернация за първата си лунна нощ. На Луната нощта е дълга - тя продължава половин земен месец и температурите падат от 90 градуса Целзий под минус 180 градуса. Втората лунна нощ започна в събота и спускаемият апарат отново заспа. "Нефритеният заек" обаче не успя. Китайската агенция Синхуа съобщи за механичен проблем заради "сложната лунна среда", без да дава допълнителни подробности.

Главен заподозрян за повредата е абразивният лунен прах. Ударите на микрометеорити стриват грунта на стъклен прах, който може да получи и електрически заряд от слънчевите частици. При мисиите "Аполо" лунният прах успя да проникне дори през скафандрите на астронавтите, надраска огледала, използвани за лазерни експерименти, предизвика прегряване в луноходите.

Още по темата
Дизайнерите би трябвало да вземат мерки, за да избегнат попадането му във важните системи, каза Бърнард Фоинг, директор на международна работна група за изследване на Луната. Той обаче може да е зареден електростатично и да полепне по чувствителни части.

Резките промени в температурата при падането на нощта също са голямо натоварване за механичните системи и могат да повредят движещите се части. Проблемът може да се дължи и на силната радиация, слабата гравитация или други фактори.

През лунната нощ комуникациите с роувъра не са възможни. Затова наземният контрол трябва да изчака до 8 февруари, за да определи размера на щетите. През това време специалистите ще анализират проблема и ще разработват стратегии за елиминирането му.

При ниските температури на лунната нощ най-застрашените части на "Нефритения заек" са слънчевите панели и мачтата. Мачтата би трябвало да се прибере, за да бъдат защитени деликатните инструменти, чиято температура се поддържа от радиоактивен топлинен източник. Слънчевите панели пък трябва да бъдат насочени към посоката, от която ще изгрее Слънцето. Механичен дефект в тези системи може да остави роувъра изложен на ефекта на студа и тъмнината.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зайците бързо се размножават,така,че остава още един да пратят и след година само гледайте колко ще са!
13
0
 
10
 
! Отговори
lubo преди 10 години
Днес съветските "Луноход 1" и "Луноход 2", след 40 години мълчание, предадоха на Земята научни данни и големи благодарности за доставените им резервни части.
12
1
 
3
 
! Отговори
Spas преди 10 години
Нефритения заек се излази... сега май някой ще го сготви това китайско зайче:)
11
0
 
2
 
! Отговори
admirer преди 10 години
Кучетата си лаят, керванът си върви!
10
2
 
7
 
! Отговори
До башкирчо & Со преди 10 години
Нещо се ядосах! Учете мандарински, ако ви е трудно - пиджин. Ще ви потрябва, утре ще срещате китайците, както дедите и бащите ви са срещали немците, а скоро сред това - руснаците! Урок 1, безплатен: "Ни хао!" - "Здравей!". Когато българинът престане тъпо да злобее, изпълнен със завист, има шанс да се оправи. Иначе башкирчето ми и другите минусари сте обречени да се разтворите в негативните си усещания!
9
3
 
12
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До bashkirchoТи наред ли си? Най-бързо развиващата се икономика в света. Кой изпрати луноход? Англия, Франция, Германия, Италия, Канада, Швеция, Япония, Люксембург? Правят самолети 5-то поколение, най-високата ж.п. линия в света, огромни язовири, мостове? Талантливият народ, измислил хартията, туша, сеизмографа, компаса, барута, ракетите, ресторантите, коприната, порцелана с кого сравняваш? Гледай си цървулите и магарешките каручки, смотаняко! Заради такива като теб започвам да се срамувам!
8
5
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 10 години
Все пак си е голямо постижение !Предполагам, че разузнаването им не е успяло да докопа повече информация от НАСА.А и можеха да кажат, че плановете са била само да кацнат нали ?
7
4
 
9
 
! Отговори
Четец преди 10 години
До "анонимният с 1". От къде си подържате мита, че някой работи могат да ги правят само руснаците. Ами сондите на НАСА "Пайнър" , "Вояджър" и ред други , които летят вече 5, 10, а и повече от 30г. се захранват с радиоизотопен източник !
6
4
 
8
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До ИвоKakvo tochno sa razkazali ne mojah da razbera ? Neshto novo li sa napravili kakvo ?
5
6
 
11
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kitaiska rabota
4
10
 
14
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До wwwТрябва старателно да криеш глупостта си, а не да я демонстрираш. Марш бързо да нахраниш магарето, реве хайванчето! Китайците разказаха играта на целия свят!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 На времето се казваше жълта сглобка на джонка , сега се пооправиха понеже Западните фирми се опитват да си контролират прозиводството , но са си пак същите , просто не стават , не са японци.
2
6
 
10
 
! Отговори
www преди 10 години
Мейд ин ЧайнЯКой знае някой от подизпълнителите дали не е сглобявал чарколяци в някой гараж на Шанхай?
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците взаимстваха от руснаците ядренна батерия.Любопиткото на марс е с две такива батерии.Руснаците имаха няколкостотин подобни батерии разположени на северния полюс.Оказа се че няколко са предадени за скраб във вътрешноста на територията на бившиа СССР.*** предали батериите са получили многократна доза радиоактивно облъчване.На луната вероятно щесе работи с такива батерии.Явно китайците нямат тази технология.Американците как са се сдобили с технологията можем само да гадаем.