Обшивката на МКС се разрушава заради космическата радиация

Причината е, че в покритието влизат полимери, на които радиацията влияе зле
30 яну 2014 20:14, Елка Василева
5
Обшивката на МКС се разрушава заради космическата радиация
Снимка: архив, Reuters

Външната обшивка на Международната космическа станция (МКС) се разрушава заради използваните в нея материали, които не издържат въздействието на космическата радиация, установиха руски учени. Причината е, че в покритието влизат полимери, които се влияят зле от радиацията. Това съобщи "Интерфакс", като се позова на сътрудничката на Института за медико-биологични проблеми /ИМБП/ към Руската академия на науките Елена Дешьовая.

Специалисти на ИМБП са извършили експеримент за това как въздействат неутроните върху материалите на обшивката.

Резултатите са показали, че първо здравината нараства два пъти, тъй като материалите се "зашиват едни за други", намалява се поглъщането на влага. След това обаче материалите стават по-чупливи. Учените са стигнали до извода, че трябва да бъдат използвани полимери, които са устойчиви на въздействието на радиацията.

МКС работи от 1998 г. През 2010 г. участниците се договориха срокът да бъде удължен до 2020 година. Неотдавна САЩ предложиха този срок да се увеличи до 2024 година. Според Роскосмос е възможно МКС да бъде използвана и до 2028 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
до Денислав:Писах "+" на мнението ти.Мислил съм дълго над този въпрос. Това е много голяма тема на разговор. Няма как да изложим тезите си, при съществуващите условия на комуникация. Все пак, заставам твърдо зад мнението си. "*** го мааш с теслата в главата...еей мми не и т`ва е."Ето го проблемът де. *** иска само да папа, без да дава. Затова *** да ръфа ГМО, пък ние мозъците кеф ти МКС, кеф ти БМВ, кеф ти море, балкан, каквото си искаме.
4
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
ехххх а Лили Иванова още пее ли пее, само тя е вечна
3
2
 
7
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До ТръбаЗа жалост не съм съгласен. По време на война се постигат най-големи резултати. Поточните линии и други неща са постигнати по време на война. Реактивният самолет и много, много други неща. Дори кацането на луната е постигнато "благодарение" на немски учени, който експериментират със затворници (много гадна работа). Експлоатацията на суровините, материалите и човешкия труд е максимална при война. В мирно време хората не биха работили и живели при такива условия.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тцтцтцтцттцА после онея де правиха филми за фалшиво ли било кацането на луната им викаха ,че са луди!
1
2
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Когато човечеството работи заедно в екип, постига много повече от военни конфликти и "мирна конкуренция" взети заедно. Дали вече не узряхме да усъществим утопията наречена "Комунизъм"?Според мен НЕ! Много още има за редуциране. *** го мааш с теслата в главата...еей мми не и т`ва е.