Анкара плаши със забрана на Youtube и Facebook

Ердоган се чувства застрашен заради изтичащите в нета записи
7 мар 2014 15:27, Бойчо Попов
87
Анкара плаши със забрана на Youtube и Facebook
Ердоган отново заговори за "регулации". Снимка: архив Ройтерс

Попадналият под натиск заради мащабен корупционен скандал турски премиер Реджеп Тайип Ердоган планира, ако е необходимо, да забрани достъпа до Youtube и Facebook заради публикациите на нови и нови чувствителни телефонни разговори.

След местните избори на 30-и март „ще бъдат взети нови мерки в областта, включително забрана на интернет платформи“, заяви Ердоган в интервю, излъчено в четвъртък вечерта пред частния телевизионен канал ATV. 

В интернет през миналите седмици бяха публикувани редица записи на предполагаеми разговори на Ердоган. В един от тях той призовава сина си да скрие големи суми пари. В записа, направен на 17-и декември, мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представен като неговия син Билял, да се избави от около 30 млн. евро и да разпредели част от тях между роднините. И това се случва само няколко часа след полицейска операция срещу лица, приближени на режима.

Автентичността на този разговор не е била потвърдена от Ердоган засега. Разкритията възпламениха социалните мрежи и принудиха правителството да опровергава информациите, което става за първи път в страната. 

„Разпространените в интернет записи на телефонен разговор между министър-председателя Ердоган и неговия син са напълно неверни, това е аморален монтаж. Създателите на този мръсен заговор срещу турския премиер ще бъдат привлечени под отговорност в съответствие със законите", реагира кабинетът.

Други разговори обаче са потвърдено автентични, включително един, в който той се включва в даването на обществена поръчка за осигуряването на военен кораб, пише Wall Street Journal. Изданието припомня, че на 17-и декември се появиха по-сериозните обвинения, а редица близки сътрудници на Ердоган бяха задържани от полицията. Няколко от министрите в кабинета на Ердоган бяха принудени да напуснат постовете си, а самият премиер представи обвиненията като „чуждестранни заговори“ и „опит за преврат“.

Консервативният премиер обяви също, че ще се оттегли в края на март, ако неговата партия AKP претърпи загуба на изборите. Според сегашните проучвания обаче позицията на AKP като най-силната политическа сила в страната не е компрометирана въпреки скандала. 

Припомняме, че в средата на миналата година, при избухването на последните масови протести срещу правителството на Ердоган, премиерът назова услуги като Twitter "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. В средата на февруари пък независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната.

Той е вкарал закона в сила, след като правителството го е уверило, че ще направи някои условия в него по-либерални, заяви Гюл.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най добре да си направят интранет като Северна Корея.Да живее Ердоган пазителят на турската нация.С две ръце бих гласувал за него.Да забрани университетите,да въведе шериата и да удвой броят на джамиите.Да направи молитвите по 5 пъти на ден задължителни.Да изгони чуждите фирни от Турция.Те са проводник на западното влияние и разлагат моралът на населението.Само такива управници са за Турция.
68
2
 
8
 
! Отговори
Т преди 10 години
Диктаторството започва със забрани ...
67
2
 
6
 
! Отговори
А преди 10 години
По голяма мизерия от този не може да се случи на Турция. Имаха един който ги направи цивилизовани а тоя ще ги върне в пра ерата. Добре че му остава малко, целия турски народ не го иска.
66
1
 
4
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Муци,твоите избиратели знаят ли, какво е това животно, ю туб и фейсбук?
65
5
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Всеки месец Ердоган се появява по ТВ и казва какво е направил и какво е похарчил. Започва винаги с "Братя и Сестри - Ние направихме това за Народа ни през миналия месец похарчихме еди колко си пари"... Грузинец - мюсюлманин но направи много за Турция. С забрана на Ютуб и Фейсбук няма да стане... Всичко ще се оправи но трябва да бъде унищожена една малка държава на югоизток... И това ще стане един ден и в главната роля ще бъде Германия...отново...
64
3
 
7
 
! Отговори
Какво чакаш още? преди 10 години
Реджеп! Какво чакаш, та още не си забранил Ютуба и Фейсбука, това гнездо на оси? Мнооого отдавна трябваше да направиш това, ако не искаш Турция да се разпадне заради тинктанковете на Америка във Фейса. Забрани тая "социална" подривна мрежа за дестабилизиране на неудобни държави и ще има мир и любов в Турция. Поучи се от арабите, украинците и нас, вашите "комши"!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А крепостна система да се върне става ли?
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая скапана държава с тоя скапан човек през последните 10 години се разви точно 10 пъти, а на вас ви трябва още една свещичка за да изчислите тяхното имане.
61
3
 
6
 
! Отговори
миджо мусьо преди 10 години
що не вземе да ни пороби тоя ердоан живот ше си живееме
60
6
 
5
 
! Отговори
миджо алиш преди 10 години
ееей ше умрете от ят оти не можете да го стигнете
59
3
 
9
 
! Отговори
pacata34 преди 10 години
До честито:Със кое са турците 50 години пред нас,че те са една огромна държава като Полша,Украйна и тн.Кое им е по напред образованието или това че са ни научили на мързел и алъш вериш.Продават захарни ябълки и семки и екстра газиран сироп и дрънкулки.Да Българите сме назад 50г от други народи благодарение на Османската империя.Може да прочетете какво е написал Уилям Гладстон за България под Османско (присъствие).
58
4
 
5
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 10 години
Ei tova sa riazanite ibrici...Erdogan da spre i toka ,vodata i da zabrni iadeneto....Goliamo dobro sht stori na chovechestvoto!
57
2
 
3
 
! Отговори
axaxaxxa преди 10 години
Sledvashta stypka Severna Koreq. Sa zivee bratskia komunisym , fasizym i vsichkite mu utopichni derivati.
56
4
 
3
 
! Отговори
Честито преди 10 години
do Анонимен 63Priyatelyu, V Balgariya ima neshta koito ne se spomenavat mnogo. No prez poslednite godini turtsite i Putin sa mnogo blizki, vartyat zaedno mnogo neshta pod masata, evropa e pritesnena ot tova! Vidimite sa che mahnaha vizite pomejdu si, vartyat desetki miliardi dolari, planirat da premehnat dolara i evroto pomejdu si i da rabotyat s rubli i liri!
55
1
 
3
 
! Отговори
Честито преди 10 години
Priyatelyu, Kakvo oznachava parvi svyat i treti svyat, po vashite dumi ne mi e yasno mnogo. No opredeleno turtsite sa minimum 50 godini pred nas. Teparva shte razberem kakva izmishlyotina za promivane e Facebook.
54
3
 
11
 
! Отговори
BURZUM преди 10 години
Тоя тъ*анар се мисли за султан.И там има една голяма група от *** анадолски селяни който гласуват за него.Същото е и в България само, че местните селяци гласуват за Крали Марко генерал лейтенанти и спецове по маркучите.Въобще на Балканите има голяма пропаст между европейски мислещите хора и анадолско- патриархалните мизерници.
53
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Хм, пък се пишат европейци. Каквито е напудрени сериали да измислите си оставате диви анадолци, ясно ли ви е. Да ви е честита новата забрана, следва забрана на ползване на набор от сайтове, накрая ще ви оставят само да стреляте по патици в нета.
52
2
 
5
 
! Отговори
Честито преди 10 години
do Честито на комшиитеPriyatelyu,Ot druga strana, predi nyakolko sedmitsi turtsite izstrelyaha spatnik, telekomunikatsionen 5 ti podred, posledniya shte razprostranyava sateliten internet v Evropa, Aziya i Afrika, Vklyuchitelno i v balgariya! do 3 godini satelitite shte sa 7 i shte pokriyat tsyaloto zemno kalbo.
51
2
 
7
 
! Отговори
ОБАЧЕ преди 10 години
"ОНИЯ ОПИТИ" продължават
50
1
 
3
 
! Отговори
Честито преди 10 години
do Честито на комшиите Priyatelyu,Zapisite se izsledvaha v AMERIKANSKI laboratorii, vsichki zapisi sa MENTE, dublaj ili montaj. Youtube и Facebook balvat tonove izopachena informatsia. Ot druga stana turtsite si imat mnogo na broy tehni platformi, konkurenti na posochenite.