Сикрет Сървис дири сарказъм в социалните медии

Агенцията иска да претърсва мрежата за фалшиви комплименти
4 юни 2014 15:51, Бойчо Попов
21
Сикрет Сървис дири сарказъм в социалните медии
Източник: Reuters

Американските тайни служби искат да закупят софтуер, който да може да открива сарказъм в социалните медии. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Сикрет Сървис в началото на седмицата, пише The Washington Post.

От агенцията за сигурност изискват разработването на аналитичен софтуер, който да може да синтезира голям обем данни от социални медии и да ги представя визуално.

В поръчката е изброен дълъг списък от специфични функционалности, включително възможност за определяне на влиятелните хора в социалните медии, за анализиране на потоците от данни в реално време и за възможност за достъп до стари данни на Twitter.

Може би наистина най-интересното изискване е „възможност за откриване на сарказъм и фалшиви комплименти“.

Също така Сикрет Сървис настоява софтуерът да бъде съвместим с браузъра Internet Explorer 8. Агенцията иска споразумението да бъде за период от пет години, което показва колко често правителството актуализира своята технология, пише още Washington Post.

Срокът за участие в поръчката изтича на 9 юни.

Припомняме, че през 2011 г. група активисти предяви съдебен иск срещу Министерството на вътрешната сигурност заради воден регистър на мониторинг на социални медии. Тогава стана ясно, че анализаторите на ведомството са били инструктирани да изготвят доклади по "теми, предизвикващи интерес“, за които е можело да се намери информация в социалните мрежи.

В Сената се стигна до специални изслушвания, след като стана ясно, че анализатори са следили Facebook и други социалните медии за изказвания на потребители за евентуалното прехвърляне на затворници от Гуантанамо в затвор в Мичиган.

Ед Донован, говорител на Сикрет сървис, пояснява пред Washington Post, че софтуерът ще позволи на тайните служби да създадат своя собствена система за мониторинг на Twitter – за своето собствено присъствие и за най-важните теми, които се дискутират в социалните мрежи.

По думите му властите вече ползват подобрен софтуер на Twitter, но имат нужда от собствен. Същевременно Донован поясни, че способността на програмата да засича сарказъм е само една от 16 или 18 спецификации, които се търсят.

Редица компании използват алгоритми, които се опитват да открият сарказъм онлайн или по телефона, за да измерват показатели като удовлетвореност на клиентите, казва Лиза Сото, управляващ съдружник в Hunton and Williams в Ню Йорк, която се фокусира върху киберсигурността. Миналата година френската софтуерна фирма Spotter пък съобщи, че е разработила инструмент, който открива сарказъм за клиенти като Европейската комисия, пише и Pittsburgh Post Gazette.

Питър Екерсли, технологичен директор на фондация Electronic Frontier, смята, че усилията на тайните служби ще се провалят, защото компютрите не могат да схванат нюансите на човешкия език. „Трудно е да не бъдеш саркастичен за идеята на Сикрет Сървис автоматично и алгоритмично да се прави преглед на всички мнения в социални медии, за да се определи, че си саркастичен", казва той.

„Има си причина да искат такава програма“, казва Екерсли. „Много често се документират случаи, в които човек е заобиколен от агенти с оръжия, само защото се е опитал да се пошегува“, казва той.

Сарказмът може да донесе неприятности за мнозина. Тийнейджър от Тексас е бил арестуван през миналата година, след като е публикувал по думите му „саркастичен коментар за стрелба в училище, пълно с деца“, във Facebook. A потребител на Twitter е бил арестуван в Холандия през април, след като е написал там „шега за заплаха за бомба за самолет на American Airlines“.

През 2012 г. ирландец и британка, които пътували заедно, са били арестувани от агенти на вътрешната сигурност на международното летище в Лос Анджелис, след като мъжът е туитнал, че планира да „унищожи Америка".

26-годишният мениджър написал в съобщението си, че тази седмица е свободен за бързо клюкарстване, преди да замине и да унищожи Америка. В допълнение обаче следва и съобщение от същия турист, че се кани да изкопае и Мерлин Монро. Британецът е заявил, че съобщението му е било само шега.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: социални мрежиtwitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
xaxaxaxa преди 9 години
USA se prevrashta v tova v koeto germania e bile predi polovin vek.Kakto i Rusia. Turcia Kitaj USA Severna Koreaq imat tolkova mnogo obshti neshta vypreki razliciata si.. Strahuva se tozi ot naroda si na kojto syvesta ne mu e chisti. Smiatajte kakvi lajna sa praveli i praviat vsichki. Taka, che svoboda na slovoto v USA imat samo zatvornicite. Vsichki svobodni grazdani jiveqt v utopiata na matrixata na svobodata.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Диваци са тея от сащ. И все повече подивяват. Самоизолират се в джунглата си"Te ako sa divaci , bulgaristaneca triabva da e neandertalec...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13И не само ! По анализ на пръднята ще се разбира настроението и доколко лицето представлява заплаха за националната сигурност :-)
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А службите им не искат ли да закупят софтуер, който може да открива кой пърди пред компютъра?
11
6
 
37
 
! Отговори
Буш Младши преди 9 години
USA са най-голямата лъже-демокрация в света !
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименабсолютно вярно
9
3
 
26
 
! Отговори
ghdkghd преди 9 години
Не знам какво ще търсят, ама да си признаят поне, че ТЕ са истинският убиец на Кенеди (JFK)!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по добре да търсят измамници и крадци в нета -имат работа за 100 г. напред
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сарказмът не се намира толкова лесно другари:)) Според мен това просто е тестване на интелигентен софтуер, който трябва да улавя емоциите на хората, които следи. Така по този начин след време ще могат да се изолират гневните и потенциално опасни за обществото хора. Но на лошо отиват нещата - пълно следене кой какво и как живее. Това е бъдещето. Вижте гугъл и ФБ - там има пълна информация за вас, която е достъпна за всеки, който може да си плати, или има ИТ умения
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките хора, какво са принудени да правят заради местните *** които просто дори не могат да започнат да схващат в каква прекрасна страна живеят.Е,всеки със проблемите си.
5
4
 
29
 
! Отговори
Баба Ви преди 9 години
Тия съвсем се изродиха вече.
4
4
 
32
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
За това си има медицински термин - "параноя". Тия леко полеко напълно изтрещават!!
3
9
 
14
 
! Отговори
! преди 9 години
Волен Сидеров е голям истински патриот, изобщо не служи на руските имперски интереси и е много много почтен, скромен, интелигентен и благ човек!
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диваци са тея от сащ. И все повече подивяват. Самоизолират се в джунглата си.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости, цивилизацията я унищожават именно такива службички и корпорациите