ЕС и Южна Корея ще работят за по-бърза 5G мобилна мрежа

Досега Европа изостава в глобалното телекомуникационно състезание
Обновена: 16 юни 2014 19:40 | 16 юни 2014 19:37, Бойчо Попов
19
ЕС и  Южна Корея ще работят за по-бърза 5G мобилна мрежа
Снимка: архив Ройтерс

В надпреварата за развитието на най-бързата мобилна мрежа в света Европейският съюз се съюзява с технологичния лидер Южна Корея. С ново споразумение, което ще бъде представено в понеделник, и с което предварително се е запознал Wall Street Journal, Южна Корея и ЕС се задължават съвместно да разработват така наречените 5G мрежи.

Съвместна експертна група следва да разработи необходимите системи, да установи стандарти и да подготви радиочестотите за новите технологии. До края на 2015 г. Южна Корея и ЕС ще трябва да са готови да представят своята собствена глобална визия за 5G мрежата.

Споразумението е абсолютно необходимо за ЕС. Досега съюзът изостава в глобалното телекомуникационно състезание. Дори и сегашният мобилен интернет стандарт 4G е въведен в отделни страни и отложен в повечето.

В момента потребителите могат да свалят едночасов филм с висока разделителна способност за шест минути, използвайки мобилния интернет стандарт от четвърто поколение. Със стандарт 5G това време за изтегляне ще бъде съкратено до само шест секунди.

От доста време насам европейските компании предупреждават, че ръстът на икономиката на ЕС може да се забави, ако съюзът не навакса изоставането си в областта на мобилните технологии. Надпреварата за въвеждане на 5G вече отдавна тече – китайският концерн Huawei Technologies инвестира значителни суми в мрежата на бъдещето. Компанията ще похарчи 600 млн. долара до 2018 г. за тази цел.

Когато на пазара се появиха първите мобилни телефони, водеща технология бе европейският стандарт GSM. Сега ЕС иска да си възвърне своята глобална водеща позиция – с помощта на Корея.

Гражданите на Южна Корея са може би най-запалените потребители на смартфони в света. Проникването на мобилните услуги в страната е над 100%. Това означава, че всеки човек в Южна Корея има повече от едно мобилно устройство.

И докато Европа изостава в тренда, Южна Корея разработва нови източници на приходи. Южнокорейските компании ще успеят да завладеят значителен пазарен дял с новата технология.

Сътрудничество между ЕС и Южна Корея ще е от полза за фирмите от двете страни: Производители на аксесоари за мобилни телефони като Ericsson, Nokia Siemens Networks Oy и Alcatel-Lucent вероятно ще се възползват, също както и технологичният гигант Samsung Electronics и други корейски концерни.

Печалбата на Samsung, най-големият производител на смартфони в света, е тясно свързана с подразделението за мобилни устройства. То трябва да работи усилено за изпълнение на целта на Южна Корея да доминира над патентите на пазара. 

През миналата година компанията обяви пробив в разработването на 5G-технология. От концерна обявиха, че са открили начин за изпращане на големи обеми от данни на по-висока честотна лента. С това потребители ще могат да получават огромни количества данни на много по-високи скорости на своите мобилни устройства и да ги изпращат „с почти никакви ограничения".

През януари правителството на Южна Корея обяви, че планира да бъде първата страна, която ще въведе стандарта 5G. До декември 2020 г. технологията трябва да е готова за търговска употреба.

Частният сектор трябва да помогне за осъществяването на тази цел. В допълнение към трите мобилни оператора в страната - SK Telecom, KT KT и LG Uplus, производители като Samsung и LG Electronics също могат да участват в проекта. Правителството очаква страната да инвестира общо 1,57 млрд. долара през следващите седем години, за да въведе технологията на пазара.

Кабинетът очаква приходи в размери на 331 трлн. корейски вона (около 240 млрд. долара) в периода между 2020 и 2026 г. от продажбата на мобилни и мрежови устройства, които поддържат новата технология.

А как изглежда ситуацията в Европа? Европейската комисия обяви през декември 2013 г., че ще одобри „без отлагане“ отпускането на 700 млн. евро за изследвания в областта на 5G. Партньори от бизнеса ще добавят повече от 3 млрд. евро. До края на годината Европейската комисия иска да избере първите проекти, които трябва да получат общо 125 милиона евро.

Две групи ще ръководят партньорството: 5G PPP, базирана в Белгия - конгломерат от европейските технологични и телекомуникационни компании като Telefónica и Nokia, а 5G Forum е южнокорейският партньор.

Работата по 5G трябва да започне „колкото по-скоро, толкова по-добре“. Това е много важно, „за да можем отново да излезем напред в резултата", заяви комисарят по програмата в областта на цифровите технологии Нели Крус.

Още новини от технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: мобилни технологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние в хамериката забравихме ко е 3G.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз все още съм с GPRS и пиша от смартфона. Добре, че браузърът UC Mini компресира трафика, че не чакам многи. За видео не съм и помислял. Да са ни живи и здрави мобилните ни оператори.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То като ти е с лимит, кел файда...
12
1
 
15
 
! Отговори
КимЧенКардашян преди 9 години
А в това време в Северна Корея ще правят нова ТЕЛЕНА мрежа!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11: Сегашния и предишния ми са 4G и мога да ти кажа, че можеш с 3G да теглиш много стига някой да ти пусне кранчето, а и 4G да ползваш, като са ти пуснали ограничение на скоростта на някви мижави килобайтчета или ако им е нестабилна мрежата и обхвата чезне, то тогава голяма работа дали имаш 3G или 4G.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо пък като имам да не мислиш, че мобилните оператори са благотворителни дружества, гадове си са и тва за пращане на филм за 6 секунди е на абсолютни максимални скорости, което няма да се види. Всичко е за да си вземеш поредния Галакси S122443 и да го изплащаш с ГПР %48,45.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото е по-добър и бърз интернет, толкова по-точно и бързо е установяването на нечие местоположение.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8, ами бягай в пещерата и не ползвай интернет, брат п.с. ооооо_колко_си_прост
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фактиЮжна Корея и ЕС са най-лесно следените, хаквани и подслушвани страни от ЦРУ благодарение на мобилния интернет.
6
8
 
16
 
! Отговори
факти преди 9 години
Южна Корея е една от най-технологично-развитите страни в света. И всичко това е благодарение на влиянието на САЩ и Запада. От друга страна, под влиянието на Русия, Северна Корея затъва все повече и повече. Не съм русофоб, такива са фактите просто.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България преобладава 2G и то на много места няма качествено покритие.
4
2
 
9
 
! Отговори
XaXa преди 9 години
До Анонимен 2XAXAXaxaxaxaxaXXAXAX. ТАКА СИ Е!!!!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 1To nie e i 3G kato horata niamame ama :)
2
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shto s Korea ami ne s velikite rusnaci be? :D a da, verno shtot sa syshtite ubitaci kato nas :D
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние в България нямаме 4G, какво да говорим за 5G :)