Microsoft и Google - една "неангажираща връзка"

Много компании се опитват да нанесат финансов удар на Google
25 юни 2014 15:05, Бойчо Попов
3
Microsoft и Google - една "неангажираща връзка"
източник: Microsoft

Ето един сериозен удар срещу Google - в деня преди началото на конференцията за разработчици на технологичния гигант I/O в Сан Франциско Microsoft представи най-новия си смартфон. Той работи с Android, а стандартният браузър е Opera. Напълно липсват услугите на Google, с които конкурентът печели пари.

Microsoft е следващият нападател след Amazon, Samsung и Mi, суперзвездата от Китай, който иска да се възползва от Android, без да дава възможност на Google да събира такси, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Всичко започва като експеримент на Nokia, а сега се превърна в сериозен проект за Microsoft и показва динамиката, с която гигантът от Редмънд се преобразува. Microsoft Nokia X2 е смартфон от среден клас, първоначално предназначен за развиващите се пазари като Русия, Китай и Индия. Операционната система е модифициран Android на Google, в който всички услуги на Google, като например Google Chrome, Google Maps, App Store и електронната поща Gmail са отстранени.

Очаква се апаратът да се появи в Западна Европа през второто полугодие.

Nokia X2 разполага с 4,3-инчов дисплей с резолюция 800 на 480 пиксела и гъстота на пикселите от 217 ppi. Апаратът идва с 5 МР основна камера с автофокус и светкавица и 0,3 МР предна камера, както и двуядрен процесор на 1.2 GHz с чипсета Snapdragon 200, 1 GB RAM, 4 GB вградена памет и microSD слот за до 32 GB карти и две гнезда за SIM карти.

С това смартфонът се превръща в апарат за онези, които тепърва откриват възможностите на „умните телефони“, но цената не е особено ниска. Крайната цена ще е 99 евро, а апаратът ще е наличен в различни цветове.Hidden Field

Представянето на джаджата показва, че времената се менят, при това драматично. През 2001 г. софтуерният гигант от Редмънд яростно се отбраняваше срещу конкуренцията и извършваше силна лоби дейност във Вашингтон. Целият отворен софтуер като Linux, от който в крайна сметка произлезе и Android, бе обявен за изконен враг на американския начин на живот, за разрушител на икономиката и демокрацията.

„Аз не мога да си представя нещо, което е по-лошо за софтуерната индустрия и патентното право, от отворения код", заяви тогавашният директор на Microsoft за операционните системи и продължи: „Аз съм американец, аз вярвам в американския начин на живот. Загрижен съм, че политиката насърчава това. Мисля, че сме извършили твърде малко разузнавателна работа, за да поясним опасността пред законодателите“.

А тогавашният главен изпълнителен директор на концерна Стив Балмър дамгоса програмите с отворен код с определението „рак".

Всичко това вече е минало. Главният изпълнителен директор сега се нарича Сатя Надела и за него приоритет са интернет услугите на Microsoft, като например Onedrive, Outlook, Office365 или Skype. Без значение с каква операционна система работят те. Това включва и Android.

Стивън Елоп, бивш шеф на Nokia и сега топ стратег за хардуерния бизнес на Microsoft, пояснява в интервю за Handelsblatt Online: „Който иска да достигне до следващия милиард клиенти на смартфони, трябва да заложи на Android".

Базовият софтуер на Google завладя пазара в световен мащаб, особено на бързо развиващите се пазари като Китай, Индия или Русия. Двата предшественика на X2 - X и XL, вече са бестселър в Русия, пояснява мениджър на Nokia, въпреки че не споменава конкретни данни за продажбите.

Местният лидер в интернет търсенето на руския пазар Yandex също се конкурира по особен начин с Google. Yandex е партньор на Samsung в неговия нов смартфон на базата на операционната система Tizen на корейците. Това също е базирана на Linux операционна система, каквато е и Android. Samsung Z – първият телефон с Tizen, ще се появи по рафтовете на магазините през втората половина на годината.

Изборът на Opera за браузър по подразбиране също има символичен характер. Норвежците седяха зад жалбата пред Европейския съюз, която обвиняваше Microsoft в нечестни практики. Собственият браузър на Microsoft бе постоянно инсталиран стандартен избор за Windows. В края на краищата Microsoft се съгласи на санкция в размер на близо 600 млн. евро и трябваше да инсталира прозорец за избор на браузър при инсталацията на Windows, с който да може да бъде избран и конкурентен продукт.

Всички тези усилия са сериозен удар за Google. В генерален план за всеки производител на смартфони зад Android се крият окови, приковаващи го към интернет гиганта. Който изтрие предложенията на Google от своите устройства, не получава достъп до магазина за приложения на Google и не може да използва набора от интерфейси. И по този начин редица приложения няма да работят.

Но в случая с таблетите на Amazon и наскоро представения смартфон американският концерн си направи труда да програмира всичко наново. По същия начин действа и Mi, най-бързо растящият производители на смартфони в Китай, който вече изпревари Apple на пазара там.

Днес Samsung доставя почти 40 на сто от всички устройства с Android, но връзката му с Google може да се опише най-добре като „отношения на любов и омраза“. Samsung вероятно ще трябва да навлезе и в бизнеса с услуги, смятат анализатори. Ричард Уиндзор от Edison Investment обобщава ситуацията по брутален начин: „Купете акции на Google, продайте на Samsung", съветва той.

Корейците „погрешно са смятали, че биха могли да увеличат своите маржове на печалба в бизнеса с хардуер от 15 до 18 на сто". Затова и са се отказали от водене на битка с Google за екосистемата на мобилните устройства. Това се оказва обаче явна грешка. „Независимо дали става дума за чист късмет или за стратегия - Google вече спечели съкрушителна победа над Samsung", коментира Уиндзор.

Надела обаче едва ли ще позволи това да се случи в Microsoft. Смята се, че вече около 25 процента от всички смартфони с Android, продавани в света, са т. нар. "Forks", т.е. разнородни версии на софтуера без услуги на Google. И Microsoft ще направи всичко, за да гарантира, че този дял ще се увеличава.

Още материали за технологичния сектор четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: SamsungMicrosoftAndroid
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
***.Не е Mi a Xiaomi.
1
6
 
7
 
! Отговори
smqh преди 9 години
Какъв удар, какви 5лв??Android стана сила заради едно единствено нещо - Google Play! Какво ще го прави човек тоя телефон като на него няма да има нищо смислено, нито може да се инсталира? Някакви боклучиви microsoft прогамки? Айде няма нужда;)