Краят на плазмените телевизори наближава

Samsung спира производството на плазмени екрани от ноември
Обновена: 3 юли 2014 17:59 | 3 юли 2014 17:58, Елена Кирилова
38
Краят на плазмените телевизори наближава
Снимка: Архив Reuters

Един от последните останали производители на плазмени телевизори – Samsung SDI, филиал на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics, обяви през тази седмица, че през ноември ще прекрати производството на телевизори с плазмени екрани. Причината за това решение е слабото търсене, пише Wall Street Journal.

Това означава, че от този момент нататък LG Electronics, която е значително по-малък играч в сектора, ще е единствената компания в света, която ще прави плазмени телевизори.

LG ще продава такива телевизори, „докато има търсене“, заяви говорителят на компанията. Същевременно приходите от продажбата на плазмените телевизори представляват само процент от оборота на компанията днес.

Японският гигант Panasonic, който някога беше най-големият играч на пазара на такива екрани, се оттегли окончателно от него през миналата година.

Между 2000 и 2005 г. плазмените екрани бяха описвани като следващо поколение технология в областта на производството на телевизори. Те се конкурираха с течнокристалните дисплеи (LCD), но компаниите имаха затруднения в производството на по-малки екрани с по-висока резолюция. В крайна сметка LCD екраните надвиха всички и навлязоха много по-широко.

Някои анализатори твърдят, че плазмените телевизори имат повече предимства пред LCD телевизорите. Но LCD технологията се подобри значително с течение на времето и плазмените дисплеи станаха много по-малко привлекателни за потребителите.

През второто тримесечие на тази година са продадени само 2 млн. плазмени телевизора в цял свят, което означава, че има 16% спад спрямо миналата година, сочат данни на компанията за проучвания IHS. За сравнение, в рамките на същия период са продадени 47 млн. LCD телевизора.

Samsung SDI започна дейност като доставчик на дисплеи през 70-те години, а след това се превърна в производител на плазмени и течнокристални телевизори. В момента филиалът произвежда по-модерни органични светодиодни (OLED) екрани, които са по-тънки и по-енергоефективни от LCD мониторите.

Много експерти смятат, че OLED индустрията ще замени LCD технологията, въпреки че производителите имат затруднения в масовото производство на OLED екрани, особено за големи телевизори.

Животът на плазмените панели е пред своя край и те постепенно ще бъдат изместени от производството, заяви още през миналата година главният изпълнителен директор на Samsung SDI пред Wall Street Journal.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Samsungтелевизориплазми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
3
 
! Отговори
martony преди 9 години
А бе хора, плазмата има 6% живак. Знаете какво става ако изтече живак на улицата, нали?!Заради този живак и оловото в матриците си плазмата прави наистина много добри цветове, и в миналото засенчваше LCD технологията. Отделно от това плазмата прогаря ако се пуска една и съща картина по продължително време. Гледаш канал едно ХД по край световното и след това всички канали ще са канал едно.За разхода на електроенергия и че не можаха да излязат от Б клас на ен. ефективност е ясно, все пак отопляха
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз имам Тошиба ЛСД 42 инча, с възможносит за HD и не съжaлавям 'e odsofn 500 .***.
26
10
 
7
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
Иванов Специалиста , такива хора търсим, разбирачи да им харесва грозната картина на плазмите . На времето хората не искаха да купуват телевизори, който са мостри . Та трябваше да се пусне слух, че те били тествани и щом за 3 месеца не е спрял, ще работи още 10 години . Още има шарани дето кълват на тоя номер, че ходят да се хвалят, какви късметлии били . Всеки с акъла си, нека има повече "специалисти-разбирачи" . Поне няма гладни да умрем и втори апартамент си купувам. БРАВО .
25
2
 
18
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Сашо ти въобще не си в час. За да оцениш качеството на един телевизор трябва да си ценител. Да усещаш нюансите, живостта на образа. Правилното и финно цветопредаване на картината, динамиката и т.н. За това е нужно око. Това, че сменяш повредени модули и дисплеи в някакъв сервиз не те прави специалист. В сервизите отдавна няма специалисти. Там е пълно с хлапетии дето знаят единствено да сменят модули и въобще не са наясно как работи една интегрална схема. Сменяй си модулите и не говори глупости.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
plasmite otdavna gi hvyrliat v hamerikata.
23
4
 
9
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Тервел"1.искам да ми покажеш едно LCD с по добра картина от плазмата на Panasonic ZT60 ;)2.виж маниаците в AVS Forum какво пишат и тогава коментирай3.гледай си мацаницата при LCD-тата но не убеждавай другите колко са добри "1. Всички нови 2014 LCD са по-добри .2.АВС ФОРУМ, все едно да коментирам БМВ форума, задното задвижване е опасно за живота и не е надеждно, но го хвалят милиони ФЕНОВЕ .3.Ти си пусни ХД филм и тогава говори за цапаници, цапаници прави умрялата плазма .
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми супер :) Надяваме се имаш и декодер, щото то вече аналогов сигнал нали няма...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе пичове гледали ли сте порно на 3D телевизор.
20
0
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 9 години
Винаги съм се кефил на плазмените екрани. Обаче поради големината на пиксела, мисля само големи телевизори се продават, които трябва да се гледат от далече. За контраста просто няма сравнение. Има дебели LED мисля с една сурия диоди подсветка, които угасват при черно, но пак не е супер. Имам някакъв спомен, че имаха все пак някакви недостатъци пред LED, но не мога да се сетя..
19
1
 
6
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Тервел"след като си техния я кажи като при теб отиде LCD с изгорял пиксел какво става?"LG бракувам телевизора. SAMSUNG сменям дисплея с ремонтиран,PANASONIC и PHILIPS сменям дисплея с нов . Пристигат с DHL и Спиди .
18
2
 
7
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Тервел"саше аз може да не ги разбирам но panasonic даваха 5г пълна гаранция на техните плазмидокато Sony дават 2 г."Бате, първо СОНИ не произвеждат плазма телевизори, защото е измама за клиента, второ 5 г. дават на дисплея за да хващат тарикати шарани, инак как ще им вземеш парите за тези *** .Те и Great Wall дават 5 години гаранция, ама не ги купувате .За LCD-тата и те са буклуци, леда или лампите имат кратък живот. ОЛЕД-а пък има проблем със синия цвят, но това е тайна .
17
3
 
8
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Иванов"Е Сашо не вярвам да си ремонтирал много плазми на Панасоник."Повечето ги ремонтирам преди да бъдат продадени .Винаги съм бил против да се продават мостри в магазина, ТОВА Е ИЗМАМА НА КЛИЕНТА И ПРОИЗВОДИТЕЛЯ . Мострите трябва да се продават на много по-ниска цена и гаранционната карта трябва да бъде попълнена при поставяне на витрината . За съжаление, комисията за защита на потребителя ОТНОВО спи . Не купувайте мостри и телевизори с разпечатани кашони .
16
4
 
6
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Тервел"в голяма грешка си"Не ги разбираш нещата.На времето като решиха да произвеждат плазмени панели, решиха да ги тестват колко часа издържат . На първия месец се разбра, че дисплея започва да умира, яркостта пада . Инженерите предложиха да се изработи софтуер, който да вдига тока на панела, за да компенсира умирането .За съжаление това натоварва платките в ТВ-то . Затова много от плазмите изгарят след определени часове. SONY вдигнаха ръце и заявиха, че няма да участват в тази измама .
15
1
 
24
 
! Отговори
до 600-те лева преди 9 години
Авр аре ве, па ти ве. За некви си 600 лева... Орта си режат ноктите без упойка, той за некви кирливи 600 лева се завайкал... Гледай си ТВ-то и не го мисли толкоз. Нали бачка... В крайна сметка, докато не измислят холограмна телевизия, всичко изглежда едно и също след 3 ракии...
14
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Е Сашо не вярвам да си ремонтирал много плазми на Панасоник. А дефекти дават всички типове телевизори.
13
0
 
1
 
! Отговори
glyparg преди 9 години
До vargИ ?????
12
2
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До тия дето споменават разхода на плазмите.Ако си купувате телевизор да гледате новините всякакъв става. Но ако сте ценител на кино с високо качество - плазма. В характеристиките ще видите, че 50 инчова плазма е 500 вата. Но потреблението на плазмата не е линейно. То зависи от яркостта на светене на екрана. Ако гледате филм на ужасите и действието е в мазето - ще изгори под 100 вата. Всяка секунда потребява различно. Моята плазма гори средно 200 вата. Така че разликата е пренебрежима.
11
4
 
12
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
До Иванов"Гаранцията на една плазма от 10 -то поколение е 100 000 часа. Това са около 50 години по пет часа гледане на ден."Това като вица: "Гледам те от половин час, цял ден не работиш !"Ремонтирам телевизори гаранционни . Няма по-големи *** от плазмите, винаги съм се чудил каква скръндза трябва да си, че за 500 лв. да се прецакваш с плазма .Иванов гледай си цветния снеговалеж на плазмата и не лъжи хората да се набутват с *** .
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излъчването на плазмата не е ли вредно?
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40 inch led - 40 watts