Мениджъри на Samsung се отказват доброволно от бонусите си

Причината за решението им са лошите резултати от предстоящия тримесечен отчет на компанията
21 юли 2014 20:33, Бойчо Попов
1
Мениджъри на Samsung се отказват доброволно от бонусите си
Снимка: архив Ройтерс

Около 200 служители на мобилното подразделение на Samsung Electronics Co Ltd са се отказали доброволно от една четвърт от бонусите си за първото полугодие, предава Ройтерс, като се позовава на запознат със случващото се източник. Причината за решението е предстоящият тримесечен отчет на компанията, който може да се окаже най-слабият от две години насам.

Малко по-рано през юни Samsung обяви предварителните си финансови резултати за тримесечието между април и юни, като те са доста по-ниски от очакваните от анализаторите. Южнокорейската компания изглежда е изправена пред забавен растеж и засилваща се конкуренция.

Oперативната печалба на концерна през второто тримесечие вероятно ще падне до 7-7,4 трлн. вона (около 5,1-5,4 млрд. евро, или 7,1 млрд. долара). Това би било с 22,3 до 26,5 на сто по-малко в сравнение с миналата година, когато най-големият в света производител на смартфони отчете оперативна печалба от 9,5 трлн. вона. Анализаторите имаха консенсусна оценка за оперативната печалба от 7,85 трлн. вона.

Връщането на бонусите е жест, с който мениджърите на компанията поемат отговорност за намаляването на приходите на компанията, както и обещание, че те ще работят много повече за спирането на тази тенденция.

Подобни решения не са рядкост в корпоративния живот на Южна Корея, където много често служители на изпълнителни нива се отказват от пари, когато компанията им започне да изпита затруднения.

Не е ясно за колко точно пари става дума, но според медиите в Корея служителите на Samsung сега са се отказали от бонуси с общ размер от около 3 млрд. вона (2,1 млн. долара).

Говорител на Samsung Electronics отказва да коментира темата пред Ройтерс.

Пазарният дял на доходоносния бизнес със смартфони на Samsung напоследък спада заради силната конкуренция на китайски производители като Xiaomi и Lenovo, които предлагат все по-евтини смартфони с все по-добри характеристики.

Наскоро проучване на пазарния изследовател Counterpoint показа, че през май Apple е продавал повече смартфони iPhone 5S, отколкото Samsung - Galaxy S5, макар че телефонът на американците е с около половин година по-стар от втория. Това предполага за по-слаби продажби на Galaxy S5 от очакванията на корейския концерн.

Samsung ще представи финансовите си резултати за второто тримесечие на 31 юли. 

Още технологични новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
bh преди 9 години
а когато приходите падат в Америка мениджърите още по енергично крадат ... абе особенности на националния капитализъм...