Ще успее ли iPhone 6 да вкара Apple в нов суперцикъл?

Компанията може да възвърне част от пазарния си дял, отнет ѝ от Samsung, смята анализатор
16 сеп 2014 17:06,
20
Ще успее ли iPhone 6 да вкара Apple в нов суперцикъл?
Представянето на новия iPhone снимка: Ройтерс

С пускането на пазара на новия iPhone 6 технологичният гигант Apple е напът да започне нов суперцикъл, смята анализаторът в компанията за финансови услуги Cantor Fitzgerald Брайън Уайт, цитиран от CNBC.

„Смятаме, че Apple навлиза в суперцикъл, който започва от навлизането на компанията на бързо разрастващия се пазар на фаблети (хибрид между телефон и таблет) със своя iPhone 6 Plus и посягането и към пазара за уреди за носене, където Apple ще дебютира в началото на 2015 г. с Apple Watch”, казва Уайт.

Той сравнява пускането на iPhone 6 с успеха на компанията при дебюта на iPod през 2001 г., на iPhone през 2007 г. и на iPad през 2010 г. Според него на Apple, която поизгуби доверието на някои инвеститори заради съмнения, че е загубила иновативността си, ѝ предстои нов период на силно представяне.

Apple доминираше пазара на смартфони години наред, след като пусна първия iPhone през 2007 г. Последните модели обаче не бяха толкова успешни и компанията загуби значителен пазарен дял за сметка на Samsung, която предостави на потребителите искания от тях смартфон с по-голям екран.

4 години след Samsung Apple най-накрая също навлиза на пазара на фаблетите с пускането на 4,7-инчовия iPhone 6 и 5,5-инчовия iPhone 6 Plus. Също така беше представен и дългоочакваният смарт часовник Apple Watch, който ще бъде пуснат в продажба през 2015 г. Предварителните поръчки за новия iPhone достигнаха 4 млн. в първите 24 часа, задминавайки всички предишни рекорди.

„Според нас през миналата седмица Apple показа на света, че прави иновации както никога досега, разширявайки наличния си пазар с продукти в нови категории, подсилвайки дигиталната си матрица и обръщайки поглед към нови категории“, посочва Уайт. Той очаква печалбата на акция на компанията да се увеличи, прогнозирайки поскъпване на акциите на Apple с 21% до 123 долара за ценна книга през следващите 12 месеца.

Не всички анализатори обаче споделят оптимизма на Уайт.

„Не смятам, че суперцикъл е точната дума в случая, но iPhone 6 със сигурност ще бъде значителен продукт. Смятам, че тази година Apple ще си възвърне част от пазарния дял от Samsung, което ще бъде доста голям удар“, отбелязва старшият анализатор в изследователската и брокерска фирма Sanford C. Bernstein Марк Нюман.

Той обаче отчита, че друга част от пазарния дял е безвъзвратно загубена.

„Могат да си върнат известна част, но друга е безвъзвратно загубена. Тяхна беше грешката, че отказаха да видят какво им казват клиентите“, коментира той по повод търсенето на смартфони с по-голям екран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: appleiPhone 6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
23
 
! Отговори
PILOT до КК преди 9 години
Абсолютно съм съгласен с теб. И на мен големия размер не ми харесва , все пак е телефон и трябва да е пеактичен за носене , но за жалост Стив Джобс го няма и започват та подражават на корейците.
19
1
 
20
 
! Отговори
КК преди 9 години
Жалко, исках да си взема Ай-фон следващия път, ама и тях взеха да ги правят големи. Нещо, дето не ми се събира в джоба на дънките, не ми го хвали! 4 инча са си напълно достатъчни, максимум 4,5.
18
1
 
19
 
! Отговори
КК преди 9 години
Абе, със Самсунг съм. Лагва, забива и т.н. Ай-фоните не го правят. Навярно на Ай-ОС-а не му трябва чак толкова РАМ и работи по-стабилно. Това, което ме дразни е, че трябва да си плащам за приложенията за Ай-фон.
17
2
 
23
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Кажете ми защо под статия за IPHONE има толкова коментари на хора със самсунг ? Като не ви харесва не го купувайте ,защо изобщо коментирате , май избивате комплекси вие ! Аз си го взимам защото е много практичен ,както и MAC-a , а и не се чупи и забива . Айде поздрави и слагайте минусите сега е момента :-)
16
0
 
21
 
! Отговори
Евгени преди 9 години
Много чудно ... Ако се направи някаква статистическа оценка на коментарите на потребители на iOS и потребители на Андроид устройства, говорещи за новата продукция на Apple вероятно процентното съотношение ще 1-2 % към 98-99% без значение дали коментарите са положителни или отрицателни (в повечето случаи вторите плюят) ...Ми в крайна сметка всеки си разполага с някакъв бюджет и предпочитания и си купува, това което ще му служи добре и ще му харесва. Мое мнение :) Поздрави на всички !
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Епъл е в суперцикъл откакто Самсунг навлязаха на пазара на смартфоните. А сега и китайците като скочиха с няколко добри компании и много нови модели, Епъл ще навлезе във свръхцикъл.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току-що прочетох (понее си търся нов тел, че стария брикна), че и двете 6-тици имали по 1Гб РАМ!!!! Колкото и да ми обясняват че ос-а (ios) е супер оптимизиран за тоя хардуер, нещо ми малее. То и не че бих дал толкова пари за телефон, ама леко се изненадах от малкото рам... А иначе други решения над 5" - с лопата да ринеш.
13
1
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Анонимен 11За това ли основата на целия маркетинг на Епъл е простота на ползване на продуктите им? Защото са за интелигенти? Направиха добри устройства и система с лесно управление, но според мен останаха да лежат на лаври от преди 4-5 години. Картите и навигацията им са нарицателно за проблеми а за интегрирането с останалите устройства е трън в четирибуквието. Всичко това е ОК докато не стигнем до факта че сравнително нормален продукт представят за по-по-най и му слагат двойна цена.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един минава и гледа друг си удря с две тухли топките и реве. Пита го:- Що си удряш топките.Другия отговаря.- Знайш кво е хубаво като не ги умеря. Това описва точно състоянието на феновете на Апъл. След като ги дъжаха на малки екрани 4 години сега им пуснаха голям екран и ще се избият да купуват.Евала на Апъл, страхотен маркетинг
11
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Научно доказано е , че потребителите на Ейпъл продуктите са по-умни.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I want more!!! повече батерия, повече процесор, по-голям, от по предходна година сме по-напред... Ми вземете си по-иновативните и по-евтините неща бе хора, какво се дразните, че не са успели да представят нещо ново? Нали пазара е свободен?
9
3
 
33
 
! Отговори
Blake преди 9 години
До Джукър: Знаеш ли, никой няма нищо против тебе - харесал си си телефона, ползвай си го със здраве. Но хората се дразнят, когато изскачат некви и почват да викат на черното бяло, само щото е Епъл. Ми кво от това, умря вече *** дето ги хвалеше, друга такава едва ли ще се появи скоро. Но е добре да бъдем реалисти и да наричаме нещата със истинските им имена.Аз лично хейтя по Епъл само и единствено заради контраповедението на ползващите продуктите й, които се имат за нещо повече, а не са!
8
9
 
28
 
! Отговори
Джукър преди 9 години
Под всяка статия за Apple е пълно с хора които плюят продуктите им. Защо само чакат такива статии не ми е ясно, но може би те си знаят. Тръгнали *** и Пульо да ми обясняват колко съм глупав, защото имам iphone... Харесва ми дизайна и изработката. Върши ми прекрсна работа. Не съм специалист, за да говоря за технически данни, но като си сравня телефона с други марки и като поработя пробно със Самсунг да речем.....за мен е iphon-а. Всеки си избира, но анти-apple професорите са леко смешни
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вивте сега, те произвеждат собствен процесор... Май Самсунг им го произвеждаха. Или греша?
6
3
 
22
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Хаха, скоро не бях чел статия, която по толкова смешен начин да казва на черното бяло, след като представянето на новите продукти отнесе толкова критика точно поради липсата на каквито и да било иновации.
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азтва айзомбитата са страшна работа... как можеш да наречеш иновация продукт, еквивалентен и даже по-слаб от тези на конкурентите, при това 2-3 години след тях?!?------------------Nqma da razberesh ...
4
4
 
31
 
! Отговори
аз преди 9 години
тва айзомбитата са страшна работа... как можеш да наречеш иновация продукт, еквивалентен и даже по-слаб от тези на конкурентите, при това 2-3 години след тях?!?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Амчи как!? ФБ стадуту мой ли да ний най-отпреди в тихнологийти.
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има загубеняци да купуват марка, така ще е.Още повече докато има тъпанарски медии да пишат за технологии от вчера
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не.