Как шефът на Apple наруши едно табу

Все още битуват опасения, че един шеф гей ще бъде лош атестат за бизнеса
3 ное 2014 09:25, Бойчо Попов
65
Как шефът на Apple наруши едно табу
Кук: Това да съм гей ми даде едно по-дълбоко разбиране на това какво означава да си малцинство и какви са проблемите на малцинствата. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук признава своята хомосексуалност. За човек в подобна позиция това е доста забележителен акт. Защото заседателните зали на големите мултинационални компании са места, където официално няма изпълнителни директори, които да са гейове или лесбийки - поне досега. Кук е първият шеф на една от 500-те най-големи публично търгувани дружества от САЩ, който предприема тази стъпка, пише N-tv.

За това може да има много причини и страхът от дискриминация със сигурност е един от тях. В допълнение сексуалната ориентация е личен въпрос и решението за или против публичното признаване е също такъв. Но за корпоративните ръководители има още едно препятствие - опасението, че един шеф гей ще бъде лош атестат за бизнеса.

Колко големи са трудностите показва и примерът на Джон Браун. През 2007 г. той подава оставка от поста си на главен изпълнителен директор на BP, след като бе изобличен от британския таблоид The Mail, че е гей.
Той е бил сигурен, че никога повече няма да може да ръководи голяма публично търгувана компания. „За всеки хедхънтър (специалист по подбор на висш персонал – бел. ред.) бих бил прекалено „спорен“, пише Браун по-късно в книга. Когато напусна централата в деня на оставката си, той е имал чувството, че „ще умре“. Някой е извикал след него „педалска измет!“.

„Колкото по-високо се изкачвах в BP, толкова по-опасно ставаше да си призная ориентацията“, пише Браун. Като шеф той се е страхувал, че след откровението едва ли ше може да преговаря с хомофобски бизнес лидери и политици - например с Владимир Путин. Докато Браун е главен изпълнителен директор на BP, компанията инвестира милиарди в проект в Русия.

Колко основателни са били опасенията на Браун подчертава Виталий Милонов. Политикът от Санкт Петербург е движещата сила зад руския закон, който предвижда глоба за откровена изява на хомосексуалността. След признанието на шефа на Apple той призова за доживотна забраха за влизане в страната за 53-годишния Кук. „Какво може да ни донесе той?“, оплаква се Милонов. „Вирусът Ебола, СПИН, гонорея“?

По ирония на съдбата продуктите на Apple са изключително популярни сред руските политици. Според BuzzFeed и самият Милонов притежава iPhone 6 и подчертава, че го е получил от "хомофобски приятели от Европа". Министър-председателят Дмитрий Медведев също открито признава ентусиазма си към смартфоните на Apple.

Мнението на Елена Мисулина за продуктите на Apple е противопосочно. Тя е автор на "анти-гей закона". През юли тя поиска дори забрана за iPhone в Русия. Причината - със смартфона се снимала повече детска порнография, отколкото с други подобни устройства. Това обаче не я кара да спре да използва своите iPad и MacBook.
 
А Дмитрий Кисельов? Един от най-близките сътрудници на Владимир Путин е генерален директор на държавния медиен холдинг „Русия днес“. Счита се за „шеф на пропагандата“ на Кремъл и е в списъците за санкции на САЩ и ЕС. Неговите антизападни изказвания и неговата откровена хомофобия не му пречат да използва розов iPhone.

Примерът в Русия показва, че изпълнителните директори не трябва задължително да се страхуват от откровеност при признаване на сексуалната си ориентация. Ако продуктите са добри, те ще се купуват. Дори хомофобски настроените хора не искат да се лишат от своя iPhone.

За да се промени нещо в предимно „мъжкия“ и силно хомофобски свят на фирмените управления на Запад, са нужни примери като този на Тим Кук, пише Арнд Рикман за Deutsche Welle.

С признанието на Кук на практика се обезсилва аргументът, който досега отпращаше редица млади и талантливи мениджъри на задни позиции в йерархията само заради „различната“ им сексуална ориентация. И още - във фирми, проявяващи толерантност спрямо сексуалната ориентация на служителите, би следвало и жените по-лесно да намират път към шефските етажи, без да остават под „стъкления похлупак“ на йерархията.

Ето защо постъпката на Тим Кук може да разтвори широко вратата и за други смели последователи, които да не се страхуват от последствията. Защото който е стигнал до самия връх на фирмената стълбица като шефа на Аpple, няма какво да губи - нали е на върха. Още повече, че хората като него имат много важен принос за създаването на нови обществени тенденции. Пример в това отношение е ангажиментът на Аpple за служителите с малцинствен произход.
 
В публикацията си за Businessweek Кук признава, че „не всички са имали неговия късмет в кариерата“. Той, разбира се, е прав. Но по-важното в случая е, че с публичното си признание главният изпълнителен директор на Apple помогна за това „стъкленият похлупак“ да започне да се пропуква.
 

65
Още по темата: AppleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Точно Епъл са еталон за добрия дизайн и всеки друг производител се стреми да им подражава, безузпешно, разбира се. Аре чупка!
35
2
 
7
 
! Отговори
onz преди 4 години
новия айфон се огъвал, щото ЦЕО-то му го нагъвали...
34
0
 
4
 
! Отговори
Apokalypsis преди 4 години
СУПЕР И АЗ ВЕЧЕ ЩЕ СЪМ МИЖАВ ГЕЙ !
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 годищен с 14 годишно момиче е голямо изключение. Но закона го приема, а родителите може и да не го приемат, може и да го приемат. Но повечето 45 годишни си имат по важни неща от 14 годишни момичета. Докато хомосексуалистите непрекъснато търсят нови връзки. Средностатистически един хомосексуалист е имал над 1000 партьора в леглото. За тях става дума, те са проблема на обществото когато ги удари хормона и почват да приласкават с пари момчета на 14 години, а не хетеросексуалните.
32
4
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Е ти щом си готов да приемеш 45 годишният приятел на 14 годишната си дъщеря, мисля че разговора ни приключи. Нямам какво повече да си кажа с теб. Моя съвет е да избягваш да лансираш идеите си за морал пред хората, да не ядеш бой от някой баща (или майка..)
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има голямо значени за родителите на детето сексуалната ориентация. Есно младо момиче може да си намери стар приятаел над 40, това е странно, но се приема. Никой обаче родител няма да приеме 15 годишният му син да спи с 45 годишен хомосексуалист, както се опитваш да ни убедиш, че било нормално и нямало значение сексуалната ориентация. Но закона го позволява, нито родители, нито обшествето, нито училището може да направят нещо против. В това отношение хомосексуалистите са вредни за обществото.
30
0
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Къде пък прочете, че го мисля за нормално... Това което се опитвам да то обясня (за последен път) е, че няма значение с каква сексуална ориентация е 45 годишният. Да подмамва 14 годишни с пари и коли, за да спи с тях - не е правилно и морално. Това, че си хетеро не ти дава повече права и не го прави прелестна постъпка..
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 39

Значи според теб, едим мъж ако спи с момичета които са минали определената от закона възраст за сексуална зрялост, това не е нормално. Трябва да се сношава и спи с момчета, това е нормално, това се опитват да ни наложат като държавна политика.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 34

Преполагам осъзнаваш факта, че между хомосексуланите има много талантливи хора, най-вече хора на изкуството, артисти и писатели. Има и много талантливи учени хомосексуалсити. Предполагам осъздаваш факта, че ти не си нито от талантливите, нито от умните, а от наглите. Не може да твърдиш, че хоетеросексуалните практики са грешни, това може да ги твърди само нагъл гей.
27
0
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Значи "един 45 годишен 'хетеросексуален' може да обикаля училищата и да свала 14 годишни 'момичета' (това е възрастта в България) и да го примамва с пари, скъпи коли и скъпи дрехи, може да се сношава и спи с тях". Това за теб е нормално ? С такива като теб най-малкия ни проблем са гейовете.
26
0
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Предполагам осъзнаваш факта, че ако същото нещо го прави хетеросексуален отново е доста грешно ...
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25: пушачите са "дискриминирани", защото тровят околните. Хомосексуалистите не ти пречат по никакъв начин, освен може би ако имаш тънки стени, и ги чуваш в другия апартамент...
24
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
До Анонимен

не е точно така! като се има предвид кои хора си купуват айфони-общо взето-странни хора, които не се ръководят от реалните свойства и характеристика, а повече от рекламата и модата, е възможво да помогне на продажбите
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е един брилянтен маркетингов трик на Ейпъл, а именно милионите хомосексуалисти по света са спечелени като клиенти в битката със смартфоните на Сони и Самсунг /които по мое лично мнение са с едно качество над Ейпъл/. Нищо ново под слънцето.
22
3
 
10
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 4 години
ОЩЕ БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА!!!!

ПРОДАЖБИТЕ ПАДАХА И ТОЯ ВЕДНАГА ИЗМИСЛИ НЕЩО ТА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА НЕГОВАТА КОМПАНИЯ!!!

АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ РЕКЛАМАТА ДЕТО СИ Я ПРАВИ, ЧЕ Е ГЕЙ Е НЕГАТИВНА ТОГАВА СИ СПОМНЕТЕ ЗА КОНЧИТА!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

Не е толкова за Apple, колкото сексуалната му ориентация. Медиите имат задължителни квоти за Путин, за Северна Корея, за Иран, за хомосексуализма и толерантоста. Стадото трябва постоянно да се възпитава и дресира в новите ценности.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей всяка седмица статия за Ейпъл, за щяло и нещяло. Вчече втора статия, че шефа им бил гей, е и? Няма нови продукти които да са достатъчно интересни и сега прокламираме хомосексуализма. Ейпъл дори нямат официално представителство в България, не им пука за нашаия пазар а вие ни навирате шефа им който отдавана знаем че е гей в лицето ни. Каква е тая рекалма, Джемини ли ви плащат?
19
0
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 4 години
Шефе, покажи на тия хора как са мяташ, как го движиш, как се бараш, колко се раздаваш.
18
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитам само, защо пушачите са дискриминирани и жестоко унизявани, а хомосексуалистите торелирани. Хомосексуалистите нанасят много по-голяма вреда на обществото отколкото пушачите които одимяват пространсвтото. И защо няма smoke pride паради на пушачи, а има gay pride и то е държавна политика ЕС, на сръбския премиер му бяха поставили в Брюксел условие да направи гей парад, после се беше изказал доста цветисто - Е*и го съюз в който входния билет е гей парад.
17
0
 
6
 
! Отговори
martony преди 4 години
"По примера на Джон Браун от ВР". Този пък кой е??!!