Как шефът на Apple наруши едно табу

Все още битуват опасения, че един шеф гей ще бъде лош атестат за бизнеса
3 ное 2014 09:25, Бойчо Попов
65
Как шефът на Apple наруши едно табу
Кук: Това да съм гей ми даде едно по-дълбоко разбиране на това какво означава да си малцинство и какви са проблемите на малцинствата. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук признава своята хомосексуалност. За човек в подобна позиция това е доста забележителен акт. Защото заседателните зали на големите мултинационални компании са места, където официално няма изпълнителни директори, които да са гейове или лесбийки - поне досега. Кук е първият шеф на една от 500-те най-големи публично търгувани дружества от САЩ, който предприема тази стъпка, пише N-tv.

За това може да има много причини и страхът от дискриминация със сигурност е един от тях. В допълнение сексуалната ориентация е личен въпрос и решението за или против публичното признаване е също такъв. Но за корпоративните ръководители има още едно препятствие - опасението, че един шеф гей ще бъде лош атестат за бизнеса.

Колко големи са трудностите показва и примерът на Джон Браун. През 2007 г. той подава оставка от поста си на главен изпълнителен директор на BP, след като бе изобличен от британския таблоид The Mail, че е гей.
Той е бил сигурен, че никога повече няма да може да ръководи голяма публично търгувана компания. „За всеки хедхънтър (специалист по подбор на висш персонал – бел. ред.) бих бил прекалено „спорен“, пише Браун по-късно в книга. Когато напусна централата в деня на оставката си, той е имал чувството, че „ще умре“. Някой е извикал след него „педалска измет!“.

„Колкото по-високо се изкачвах в BP, толкова по-опасно ставаше да си призная ориентацията“, пише Браун. Като шеф той се е страхувал, че след откровението едва ли ше може да преговаря с хомофобски бизнес лидери и политици - например с Владимир Путин. Докато Браун е главен изпълнителен директор на BP, компанията инвестира милиарди в проект в Русия.

Колко основателни са били опасенията на Браун подчертава Виталий Милонов. Политикът от Санкт Петербург е движещата сила зад руския закон, който предвижда глоба за откровена изява на хомосексуалността. След признанието на шефа на Apple той призова за доживотна забраха за влизане в страната за 53-годишния Кук. „Какво може да ни донесе той?“, оплаква се Милонов. „Вирусът Ебола, СПИН, гонорея“?

По ирония на съдбата продуктите на Apple са изключително популярни сред руските политици. Според BuzzFeed и самият Милонов притежава iPhone 6 и подчертава, че го е получил от "хомофобски приятели от Европа". Министър-председателят Дмитрий Медведев също открито признава ентусиазма си към смартфоните на Apple.

Мнението на Елена Мисулина за продуктите на Apple е противопосочно. Тя е автор на "анти-гей закона". През юли тя поиска дори забрана за iPhone в Русия. Причината - със смартфона се снимала повече детска порнография, отколкото с други подобни устройства. Това обаче не я кара да спре да използва своите iPad и MacBook.
 
А Дмитрий Кисельов? Един от най-близките сътрудници на Владимир Путин е генерален директор на държавния медиен холдинг „Русия днес“. Счита се за „шеф на пропагандата“ на Кремъл и е в списъците за санкции на САЩ и ЕС. Неговите антизападни изказвания и неговата откровена хомофобия не му пречат да използва розов iPhone.

Примерът в Русия показва, че изпълнителните директори не трябва задължително да се страхуват от откровеност при признаване на сексуалната си ориентация. Ако продуктите са добри, те ще се купуват. Дори хомофобски настроените хора не искат да се лишат от своя iPhone.

За да се промени нещо в предимно „мъжкия“ и силно хомофобски свят на фирмените управления на Запад, са нужни примери като този на Тим Кук, пише Арнд Рикман за Deutsche Welle.

С признанието на Кук на практика се обезсилва аргументът, който досега отпращаше редица млади и талантливи мениджъри на задни позиции в йерархията само заради „различната“ им сексуална ориентация. И още - във фирми, проявяващи толерантност спрямо сексуалната ориентация на служителите, би следвало и жените по-лесно да намират път към шефските етажи, без да остават под „стъкления похлупак“ на йерархията.

Ето защо постъпката на Тим Кук може да разтвори широко вратата и за други смели последователи, които да не се страхуват от последствията. Защото който е стигнал до самия връх на фирмената стълбица като шефа на Аpple, няма какво да губи - нали е на върха. Още повече, че хората като него имат много важен принос за създаването на нови обществени тенденции. Пример в това отношение е ангажиментът на Аpple за служителите с малцинствен произход.
 
В публикацията си за Businessweek Кук признава, че „не всички са имали неговия късмет в кариерата“. Той, разбира се, е прав. Но по-важното в случая е, че с публичното си признание главният изпълнителен директор на Apple помогна за това „стъкленият похлупак“ да започне да се пропуква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: appleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
не плащат данъци преди 9 години
Апле са една от асоциалните фирми, защото са регистрирани в Ирландия и не плащат данъци.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай сектир на тая долнокачественарерклама на *** ,Не разбрахте ли ,че колкото ида ни пробутвате изратенящината ,ния тези болни същества с объркана сексуалност и природа няма да признаем.Тоя да се рекламира у Израел,нали тел Авив преди години го обявиха за столица на ***,еми да сси стои там и да си показва *** и отвратителната мутра там,
14
2
 
14
 
! Отговори
Кръстев преди 9 години
Беловласият господин, дали е бил хомо или хетеро някога си, в настоящето е вече без значение. Като го гледам има да се моли на самолета да полети, ама най-вероятно вече може само да си спомня как е било. Постигна си целта пошумя се около него, дано продаде и повечко ябълки.
13
3
 
17
 
! Отговори
читател преди 9 години
Болните трябва или да се лекуват, или да се изолират.Скоро ще почувства ефекта от самопризнанието си.
12
1
 
21
 
! Отговори
ЧАРШАФ ОТ КАДИФЕ преди 9 години
С МНОГО ПАРИ ИЛИ НЕ,ЧИЧКА НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙ ПУБЛИЧНО ЗА ТВОИТЕ ФЕТИШИ И АН***ЛНИ ТЕРЗАНИЯ.НЕЗНАМ КАКВО УДОВОЛСТВИЕ ИМ ДОСТАВЯ ДА ГО РАЗГЛАСЯТ ПУБЛИЧНО ТОВА,ОСВЕН АКО НЕ Е НЯКАКЪВ ТРИК.ГНУСНА ИСТОРИЯ,МЪЖ ЗАД МЪЖ И ДА УСЕЩАШ ЧИФТ КАМБАНКИ ЗАД ТВОИТЕ.УЖАС,ПАЗИ БОЖЕ!
11
1
 
30
 
! Отговори
мека китка преди 9 години
от айфон да го прекръстят на гейфон и да се приключва с тази компания. винаги съм се чудил защо са им толкова гейски продуктите, но вече ми стана ясно. видя ли вече някой с техен продукт ще имам едно наум, че може би е мека китка
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки с психичното си заболяване! Този специален ли е, че да му обръщаме внимание на неговото?
9
0
 
21
 
! Отговори
Да преди 9 години
Какво общо има това че имаш Iphone и не искаш обратните да си развяват оная работа пред децата изтъквайки колко е нормално всичко това. Да не говорим *** Кук е просто посредствен Путин не е хомофоб но не и толераст. Хомосексулаизмът не трябва да бъде рекламиран като нещо готино защотот нито е такова нито е нормално
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като не впечатлиха с телефон, решиха да блеснат с това, абе яко PR.
7
1
 
43
 
! Отговори
ЧАРШАФ ОТ КАДИФЕ преди 9 години
СЛАБО МЕ ВЪЛНУВА ДАЛИ Е ГЕЙ ИЛИ НЕ,САМО НЕ ИСКАМ ДА МИ ГО НАТЯКВА И ДА МИ ТВЪРДИ,ЧЕ Е НОРМАЛНО!ТОВА,ЧЕ МУ ХАРЕСВА ДА ГО ОБХОЖДАТ С ГОЛЯМ ПРЪТ ОТЗАД СИ Е НЕГОВО ЛИЧНО ПСИХИЧНО ОТКЛОНЕНИЕ.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ АРМИЯ ОТ ГЕЙОВЕ.
6
2
 
27
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ако няма значение, дали е хомо, защо ни го казва? Нямало да може да ходи на срещи с хомофоба Путин. Путин има правото да не харесва ***.Уважаваите правото на всеки, включително и на хора като Путин да не харесват обратните. Нали сте демократи?
5
5
 
16
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
Това е най-клоунската фирма, но явно че, света е пълен с *** и добре си продават с огромна надценка и печалба китайската техника. Искрено се забавлявам на моите приятели твърдо убедени че, новата им Iпародия 6 е най-добрия телефон на света. Милите не знаят че, повечето производители изкараха телефони с подобни и по-добри характеристики още преди повече от година, че и на половин цена.
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефът на Епъл направи така, че доста хора ще се замислят преди да си купят Епъл. Сис сигурност ще им смъкне продажбите само с едно признание. Струва ли си?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aбе, Днес, стига вече по този въпрос. Нали го дъвкахме миналата седмица. Ееее, писна ми. Ама и ние сме прости, да си губим времето и да ви осигуряваме заплатите ...
2
4
 
18
 
! Отговори
Soros преди 9 години
Дайте ново има тагава на смартафона ГейФоне звучи добре!
1
7
 
16
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
Сега вече неизбежно акциите на еврейския символ на греха съвсем ще се сринат!