НАСА изстреля успешно космическия кораб "Орион"

Предвижда се това да е основен пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса
Обновена: 5 дек 2014 17:24 | 5 дек 2014 15:09, Елка Василева
56
НАСА изстреля успешно космическия кораб "Орион"
Снимка: БТА

Новият американски космически кораб за многократно използване "Орион" беше изстрелян успешно от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, за да извърши първия си изпитателен полет, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на информация от НАСА.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за доставяне на екипажи на астероиди и на Марс.

Стартът на "Орион" беше планиран за 12 ч. и 5 мин. по Гринуич /12.05 часа българско време/ на 4 декември, но бе отлаган няколко пъти. Първото отлагане бе заради това, че кораб е преминал в опасна близост до зоната за изстрелване. Ново отлагане се наложи заради силни ветрове на космодрума, а третото бе по технически причини - заради дефект в дюзата в първата степен на ракетата, която не изпълни зададената й команда само три минути и 9 секунди преди изстрелването. В крайна сметка бе  решено стартът да се състои на 5 декември в 12.05 часа по Гринуич.

За извеждането на кораба на орбита беше използвана тежка ракета-носител "Делта-4".

Целта на първото изпитание, което преминава в автоматичен режим без екипаж, е да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята.

 "Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, трябва да направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на разстояние 5800 км. При връщането си космическият апарат ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му ще достигне 2200 градуса Целзий.

При доближаването на земната повърхност ще се отворят 11 парашута, които ще намалят скоростта на "Орион" до 32 км/ч.

Космическият апарат трябва да се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където ще го чака кораб на американските ВМС, 4 часа и половина след старта.

 "Орион" е с тегло 23 тона и по външния си вид напомня корабите "Мъркюри" и "Аполо", които бяха използвани през 60-те  и 70-те години на миналия век, макар че размерите му са малко по-големи от техните. На борда му могат да пътуват шестима астронавти.

Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години. Очаква се през 2021 г. астронавти да се качат на борда на "Орион" и да се отправят към Червената планета.
 

/БТА/


Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: ОрионнасаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетърБуран беше изстрелян през 1986 или 1987 година. Летя около Земята в автоматичен режим без хора на борда. Приземи се сам на голяма писта, воден от бордовия си компютър. Глупостите май ги пишеш ти?
33
2
 
0
 
! Отговори
Петър преди 9 години
До Илиан ДимитровЗащо пишеш глупости? "Буран" така и не е изстрелван НИКОГА! Само е пускан от самолет да се тества кацането на писта. После дойде перестройката... :-)
32
7
 
7
 
! Отговори
специалист преди 9 години
Американската техника е ***! Съвсем скоро новият кораб ще гръмне заедно с хората на него.
31
5
 
16
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Само на мен ли тая ракета ми прилича на летяща джамия :))))
30
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 9 години
"Орион"е обратно на земята (водата).
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самия полет е по силно елиптична орбита, колкото да направи няколко обиколки и да се приземи. Само че приземяването даже няма да доближи евентуалните скорости за които се предполага че трябва да издържи. Цялата показна епопея, напомня на изстрелването на "новата" ракета Арес-1 отпреди 5-6 години, съшита от твърдогоривен ускорител останал от програмата за совалката и кух метален макет, вместо втора степен - отчаян опит на НАСА да покаже че "нещата вървят по план" преди да закрият програмата.
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалката истина, е че хамериканците напракитка изстреляха един полуготов макет, с липсващ приборен отсек, който по идея още се проектира от европейците. Набързо направиха един адаптер и го пуснаха с военната Делта-4, която струва 500 млн. $ и поначало не е предназначена за пилотирани полети. Полетът е чисто показно за пред конгреса, НАСА да си даде вид че "върви по план, дайде още пари".
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 37Не вярваме и за това писах, че за експедицията до Марс руснаците ще използват модифицирана "Енергия" с товароподемност около 150 тона. Няма да е 6-местния "Русь", а нещо много по-просторно.
26
3
 
8
 
! Отговори
Спас преди 9 години
"А освен това първата степен на ракетата е с двигатели РД-180, които вече отказват да ползват от догодина."Тоест руската материална част си е свършила добре работата, сега остава да видим, какво са сътворили американците!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 34Не. Казвам, че "Русь" ще се приземява точно по същия начин, по който руските станции се прилуняваха навремето.
24
5
 
7
 
! Отговори
Спас преди 9 години
"Космическият апарат трябва да се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където ще го чака кораб на американските ВМС, 4 часа и половина след старта."Обикновено го чака цял флот и го търсят 3 дена. Нека да изчакаме и този момент и тогава да тръбим!!!!! Току виж, нещо станало, както обикновено......... Добре е, че няма на борда дори и пес!:)) Иначе ще съжалявам за псето........:(
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До35 до 32А САЩ пускат не фишеци, а кьорфишеци, горят им като факли, но са нови модели!!!:)))))))).....и пак се връщат до изпитания, стар, древен, но руски двигател:))))))))
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29, двигателите РД-180 отказват не да ползват, а да купуват, защото са закупили вече десетки и имат за години напред.
21
11
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Русия изтрелва едни и същи фишеци цял живот. Надеждни, но тъпчат на едно място. Днес американците пуснаха чисто нов космическе кораб. За пореден път. А Делта 4 разцепи Флорида.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Искаш да кажеш, че ще е като пускането на танковете при десант, нали. Докосват земята и в атака.......... не ги приводняват и после на сушата:)))
19
7
 
14
 
! Отговори
Илиан Димитров преди 9 години
До един българинНе виждам нищо уникално и в опита на САЩ. Още преди години руснаците, каквито и да са иначе, показаха на света как се изстрелва космически кораб("Буран"), който след това се приземи (не приводни, разби и т.н) на указаното място на писта в автоматичен режим. Истината е(дори и на някого да не му харесва това), че при космическите полети руснаците все още са много напред. Може и да не е задълго, но поне засега е така.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години....muxaxaxxaaaa...Kum 2050 bi triabvalo da sa gotovi...;))
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпасСкоростта на приземяване на пилотируемия космически кораб "Русь" ще е = 0.*(Схванах майтапа, но аз да кажа за руската техника)
16
2
 
7
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Не се научиха да приземяват?????? Дано след 4 години кучето Рекс, да не го удавят в океана, а да го приземят!:))))))
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Angara shte hodi li do Mars ?===Не. За експедицията до Марс руснаците ще използват модифицирана "Енергия".