Наистина ли Xiaomi копира Apple?

Китайският гигант е обвиняван, че е създал устройство, което прилича много на iPhone 6 Plus
16 яну 2015 13:35, Елена Кирилова
19
Наистина ли Xiaomi копира Apple?
Снимка: архив Ройтерс

В отговор на критиките, че китайската компания Xiaomi копира Apple, вицепрезидентът на фирмата Хюго Бара заяви, че Xiaomi е „пораснала“, посочвайки последния ѝ смартфон Note като доказателство, пише CNBC.

Изгряващата звезда на пазара на смартфони представи новия си фаблет (устройство, което попада в гамата между таблет и смартфон) във вторник в Пекин, изправяйки се очи в очи с конкуренти като Apple и Samsung, които вече предлагат устройства с големи екрани.

"Работим по Xiaomi Note от три години – това е продукт, който не е създаден като отговор на iPhone 6 Plus или Galaxy Note 4”, коментира Бара.

Xiaomi обаче използва стратегия, типична за Apple – голям смартфон със загадъчна рекламна кампания, която да създаде очаквания сред увеличаващата се база от фенове на марката.
По време на представянето компанията направи няколко директни сравнения между нейния фаблет и iPhone 6 Plus.

На въпрос защо Xiaomi е сравнила своето устройство с това на Apple, Бара обясни, че както хората, които ръководят компанията, така и феновете ѝ, са инженери и хора, които обичат да знаят подобни подробности.

„Реално какъвто и продукт да бяхме обявили, единственото, което хората щяха да направят, е да разгледат цялата екосистема и да я сравнят, така че решихме да го направим сами“, допълва той.

Копирайки или не, Xiaomi е ключова сила на пазара на смартфони през 2014 г. Тя успя да изпревари Lenovo и LG, превръщайки се в третия по големина производител на смартфони. Пред Xiaomi се нареждат единствено Samsung и Apple.

Китайската компания държи 5,3% дял от световния пазар на смартфони през третото тримесечие на 2014 г., докато Samsung и Apple имат съответно по 23,8% и 12%, посочват от IDC. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: appleXiaomi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Blake преди 9 години
Щото не могат да насмогнат да произведат толкова много телефони. Но който търси - намира, аз си взех Mi3 от чужбински сайт, 64ГБ модел ми излезе 580 лева, тамън 1/3 айфон :)
16
2
 
8
 
! Отговори
Blake преди 9 години
Те едно време некви големи шефове от Ябъл се бяха изцепили, че ще съдят всеки, който направи телефон с правоъгълна форма, на който екрана е правоъгълен и е разположен в средата на корпуса, щото това те го били измислили... Добре, че го няма вече оня лакомия, че сигурно сега щяхме да гледаме още по-големи филми...
15
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 9 години
То, като се говори за смартфон, както вече е отбелязано при дизайна няма много голям избор. Правоъгълен, заоблен по краищата, и те така...
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ...Някой знае ли защо това чудо Xiaomi не се продава никаде в Европа и Америка, официално? Ами само в Китай, Индия и Алкашландия?---------------------Shtoto e kradeno i nqma da go dopusnat na pazara, v Kitai moze vsichko.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа кво копиране може да става дума, като телефоните са с различни ос?---------------Nqma da razberesh
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кво копиране може да става дума, като телефоните са с различни ос?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ...10. ... Продава се само в страни в който нивото на интелигентност е по-високо от средното.
10
1
 
5
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Чете се Шаоми за невежите чиетатели!!!!!!!
9
6
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Някой знае ли защо това чудо Xiaomi не се продава никаде в Европа и Америка, официално? Ами само в Китай, Индия и Алкашландия?
8
2
 
16
 
! Отговори
до gechi преди 9 години
Дори и да го бяха направили петоъгълен много..., Епъл пак щеше да ги обвини, че са откраднали дизайн на техен бъдещ продукт, който те разбираш ли разработвали от много време....
7
1
 
6
 
! Отговори
gechi преди 9 години
Ами сигурно трябваше да го направят,, петоъгълен многох.... , нататък знаете.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия пък кавали кво ревът,като поседните им продукти приличат на старите Samsung Galaxy i Note....Сравнени със Samsung екраните им приличат на такива за елки.Чак сега се усетиха,че е по добре по голям екран
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Устройствата на Apple не са уникални, просто Apple имат добри рекламни кампании и разчитат на почти фанатични фенове, които харесват и купуват нещата им не защото са по-добри, а защото са с марка Apple и демек са символ на някакъв социален статус.Сори, но Apple не са "изобретили" нито смартфона, нито таблета, нито mp3 плейъра. Все едно да обвиниш че телевизорите LG копират от Samsung понеже са правоъгълни и имат голям екран... Това не е копиране.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми то като се замислиш за дизайн на смартфон няма голям избор
3
4
 
14
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Наистина ли пишете такива безумни статии?
2
4
 
30
 
! Отговори
Blake преди 9 години
На Ябъл все някой им е крив, все някой ги е крал и т.н. Не се наядоха, *** лаком г*з знаете кво... Догодина като изпаднат под Xiaomi, какви вопли имаме да очакваме, направо тръпна :)
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки гепи от някъде. Xiaomi копират Apple. Apple пък гепят от HTC и т.н. ....

Спонсорирани публикации