Microsoft пуска Windows 10 безплатно

Компютрите обаче трябва да са с Windows 7 или Windows 8
Обновена: 22 яну 2015 10:54 | 22 яну 2015 10:54, Бойчо Попов
53
Microsoft пуска Windows 10 безплатно
Снимка: Reuters

Американският софтуерен концерн Microsoft ще предложи безплатна актуализация до Windows 10 за всички потребители на версиите Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1, стана ясно по време на пресконференция в Редмънд.

Това предложение обаче ще е валидно само в рамките на първата година след излизането на Windows 10 на пазара. „В рамките на тези 12 месеца потребителите ще могат да обновят операционните си системи напълно безплатно за всяко устройство с версии 7 и 8.1“, заяви вицепрезидентът на Microsoft Тери Майерсън, цитиран от TechCrunch. С този ход компанията ще се опита да насърчи клиентите си да преминат към новата ОС на различни устройства.

Освен това Microsoft потвърди, че няма да има Windows Phone 10, а версията на платформата за смартфони ще се нарича просто Windows 10. С унифицирането на софтуера компанията възнамерява да улесни процеса по разпространение на приложенията между различните устройства.

Майерсън също така обяви, че Microsoft ще третира Windows в бъдеще като услуга, а не като операционна система. Затова потребителите трябва да получават безплатни ъпдейти за Windows 10 върху всички устройства по време на целия им жизнен цикъл. Номерът на версията вече няма да е от значение, пояснява той. Иначе казано - компанията обещава да поддържа постоянно софтуера на устройствата през техния жизнен цикъл, което означава, че потребителите няма да се притесняват каква версия на софтуера използват, тъй като той ще бъде винаги актуален.

Важен аспект от новата стратегия на Microsoft е да накара възможно най-много потребители с всички устройства да преминат към същата версия на Windows, така че разработчиците да могат да създават приложения за една единствена платформа. Самата Microsoft разработва редица нови приложения специално за Windows 10.

Представители на софтуерната компания демонстрираха и нови "Universal Apps”, които Microsoft ще достави заедно с Windows 10 за персонални компютри, телефони и таблети. Под „Universal Apps” компанията разбира такива приложения, които разполагат с общ код. Сред Universal Apps спадат контактите, календарът, музиката, карти, снимки и Outlook.

Това, разбира се, е доста добра новина за разработчиците. С наличието на универсални Windows приложения, които работят на всички устройства, те ще създават само едно приложение за PC, таблети, смартфони, Xbox.

Засега все още липсват подробности преди всичко за хардуерните изисквания към по-старите компютри, но компанията ще осигури максимално лесен начин за обновяване, който би трябвало да увеличи значително разпространението на Windows 10.

Windows 10 ще коригира някои считани за грешни стъпки при пускането на Windows 8. Сред тях е и липсата на традиционното старт меню. Windows 10 ще е с ново старт меню, като отговор на желанията на повечето потребители.

Има и друга новост. Cortana – персоналният цифров помощник на Microsoft, познат от Windows Phone, за първи се появява на персонални компютри и таблети с Windows 10. Функции като гласово търсене или търсене на данни за полети или за времето наподобяват на дигиталния асистент на Google Google Now. Джо Белфър, вицепрезидент и шеф на дивизията за операционни системи, обаче демонстрира и как с глас могат да се пишат и-мейли.

Windows 10 включва и нов браузър – Spartan. Информациите за него се появиха преди около месец. Spartan се развива като проект, различен от Internet Explorer, и ще предложи нови възможности, например писане на бележки директно на разглежданите уеб страници.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Deyirn преди 8 години
До АнонименАко имаш какво да криеш, аз нямам. Предпочитам да ползвам най-новата технология - DX12, etc. Аз си активирах безплатно Enterprise версията. Тази, която се предоставя безплатно е Home, в нея не може да се бутат поне 40% от настройките и е толкова орязана, че направо ми се плаче.Windows 10 Enterprise = Windows 7 Ultimate, запомнете това като инсталирате, ако държите да имате достъп до абсолютно всички функции.
45
0
 
1
 
! Отговори
име преди 8 години
До староА Майкрософт го направи още с Виста - безплатен ъпгрейд до 7, значи доста преди тея 2 години :) Убунту, мубунту, ейпъл мейпъл.. Проблема ви на всички вас е че като не можете да работите с нещо и е калпаво...И аз ползвам и Юникс и това онова, ама да плюете съвсем безпочвено всичко е меко казано аматьорщина.
44
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 9 години
Най после ще спрете да ползвате чужди кодове за лицензии в БГ
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безплатно е защото така доброволно ще се ъпдейтнат хорицата до най-модерния шпионски софтуер.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пробвах бета уиндос 10 на моя лап топ голяма излагация са го направили за лаптопи бес мултитъч екран на мултитъч екрани и таблети може даим хареса
41
3
 
10
 
! Отговори
Цитат: преди 9 години
" Когато ползваш нещо безплатно, ти не си потребител. Ти си продукта, който се продава. "
40
3
 
3
 
! Отговори
Петър преди 9 години
"Ех Петре Петре. А ако те питам ти кой рилийз ползваш дали ще можеш да ми отговориш? Или ще гугълниш нещо на бързо."Не ми трябва да гоогле-вам. Ползвам Убунту 12.10.
39
3
 
6
 
! Отговори
pedro преди 9 години
Windows 10 не е операционна система, Windows 10 е операционна СРЕДА. Всяко нещо, което има ядрото на Windows 10 ще е свързано с всички останали устройства, които го ползват по такъв начин, че след няколко години, технически термини като ОС, файл, РАМ, диск и т.н. ще станат маловажни. Визията на МС е да работиш с информация по интуитивен начин, без да се интересуваш от технологията и терминологията, която я управлява. Повече няма да копираш .jpg файл от диск на USB, а "споделяш снимка с човек".
38
1
 
7
 
! Отговори
Пешо то 5тия етаж преди 9 години
До :)Леле не мога да повярвам ти наистина ли ги говориш тия неща вярваш ли си в какъв свят живееш. Омазан бил уиндоуса щот съм го инсталирал аз пиратския. А ти през живота си някокога дали си сглобявал компютър или си говорориш ей такак.
37
1
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
аз така или иначе си го купувам безплатно от нет-а
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетърЕх Петре Петре. А ако те питам ти кой рилийз ползваш дали ще можеш да ми отговориш? Или ще гугълниш нещо на бързо.
35
19
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
сметай къв *** е виндовс 10, щом го дават за безпари
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 26 - не си прав за хората които живеят и се препранват от дизайни, изложби, и прочие е мноог важно да имат Фотошоп и подобни програмик които са несъвместими с Линукс. Линукса е добър за програмисти, обаче Уиндоуса е по-универсален.
33
7
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Аз ползвам компютъра за работа. Играй си игричките, може някой ден да пораснеш.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз, сестра ми, най-добрият ми приятел и двама от съседите ми вече сме повече от трима. Но това няма значение, нали твоето мнение е по-важно от фактите?
31
5
 
12
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Като чета коментарите из новините, стигам до извода, че в България пълно с Линукс потребители. А всъщност в цяла България надали има повече от трима човека, които да имат инсталиран Линукс на домашните си компютри.
30
1
 
1
 
! Отговори
марин преди 9 години
До до roshoSteam разбира це.
29
2
 
14
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
Като чета коментарите и си мисля каква сме нация от хакери и IT специалисти. Ще каже човек, че в България виреят само програмисти, които използват компютрите за графичен дизайн, програмиране и какво ли не, а не главно да се потребяват Интернет, Офис Пакет и тук-таме дечурлигата игри. Коментар 29 го е написал много правилно. С нормален лаптоп, с лицензирана версия на системата и никой няма да има никакви проблеми.
28
2
 
11
 
! Отговори
Защо е безплатно... преди 9 години
За всички недорзбрали БГ гении, които все си мислят, че някой ги работи, цитирам статия от друг сайт:"Възможността за безплатно надграждане беше очакван ход на софтуерния гигант, който показва, че от Microsoft са приели новите правила на играта, наложени от Apple и Google. Операционната система вече не е отделен продукт, а начин да изградиш екосистема, която да ти носи приходи от реклами, продажба на приложения, музика, книги и т.н."
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тест