Тронът на Apple

Компанията не спира устрема си, но летвата вече е вдигната много високо
1 фев 2015 21:09,
57
Тронът на Apple
Тим Кук. Снимка: архив, Ройтерс

Никога преди една-единствена компания не е правила толкова много пари за толкова кратък период от време. На 27-ми януари Тим Кук, шефът на Apple, обяви, че е регистриран нетен приход от 18 милиарда долара за последното тримесечие на 2014-а година. Това е с 2.1 милиарда повече от досегашния рекорд на петролния гигант ExxonMobil от 2012-а година.
 
2/3 от общите приходи идват от продажби на най-популярния продукт на компанията – смартфона iPhone. Изпълнителните директори рядко признават, че не са очаквали представянето на компаниите си на пазара, но самият Кук обяви, че “не може да осъзнае” размера на успеха.
 
Той отбеляза, че през последното тримесечие са продавани по 34 хиляди iPhone-а на час. За да се стигне до крайната бройка от 74.5 милиона.
 
Apple е най-голямата компания в света по пазарна стойност, а и най-печелившата. Според “Икономист” е наистина впечатляващо, че издигането на Apple е постигнато със сравнително старомоден бизнес модел: продаване на силно търсени продукти с голяма разлика между производствена и продажна цена, която достигна до 40% в последното тримесечие. 
 
Технологичната индустрия произведе множество могъщи компании като Google и Facebook, които не трябва да се занимават с търговия на физически стоки. При все че те правят по-малко пари от Колоса от Купертино. Amazon се занимава само с търговия на физически стоки, но дори губи пари.
 
Друго нещо, което отличава Apple от останалите, е успехът в покоряването на китайския пазар. По брой на доставени смартфони компанията достигна до първото място в Китай. Ако добавим Тайван и Хонконг, общият приход е нараснал със 70% до 16 милиарда долара само за година.
 
Успехът в Китай обаче води и до зависимост – всеки проблем в Азия ще навреди сериозно на компанията.

Друг проблем може да се окаже и фактът, че големите пари за Apple идват от продажбите на iPhone. Радикалната промяна в новия модел вкара марката в категорията на фаблетите (заради големия екран) и това се хареса на потребителите. Но не трябва да се пренебрегва факта, че на пазара на смартфони Apple е далеч от дяла на устройствата, ползващи операционната система на големия конкурент Google.

Неслучайно компанията се насочва към развиване на нови продукти. Кук вече обяви официално, че дългоочакваният смарт-часовник ще бъде пуснат в продажба през април. Експерти считат, че Apple ще продаде 22-24 милиона часовника само в първите 12 месеца и приходите ще скочат със стотици милиони, дори милиарди долари.

Очаква се като процент печалбата от часовниците да е дори по-голяма от тази при смартфоните. Логично Apple ще може да разчита и на скок в приходите от софтуерни услуги, тъй като наборът от устройства ще се увеличи.
 
Така компанията се изправя пред проблем, за какъвто множество други фирми биха дали всичко: планина от пари на стойност около 178 милиарда долара. Apple вече инвестира милиарди в откупуването на акции.

Огромните приходи неизбежно ще съблазнят акционерите и мнозина ще поискат осребряване на инвестициите си, а това може да доведе до рязък и опасен срив в печалбата на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: технологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак рекламна статия за (cr)Apple...
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да ползвам айфон когато всеки път когато трябва да върна в предишна страница трябва да отивам в горния край на екрана??? В момента айфон няма нищо с което да е в повече. Има едно Сири.....В последно време доста пари се хвърлят за излъскаване имиджа на американските компании, и като цяло на САЩ. Ако се спука балона....ще стане страшно.
21
6
 
25
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Ха, ха, ха, първият смартфон бил епъл. Що за глупост. Колко годишен трябва да си, за да си помислиш такова нещо?
20
9
 
9
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До fripp:Хаха, как така:- хем Apple не правят нищо иновативно- хем продават много скъпо- хем 1.2 милиона човека от FoxConn (само) работят евтино за тях (щото Samsung, Xiaomi, HTC и компания плащат на китайците много повече, нали?)- хем продават все повече iPhone-и и печелят все-повече, всъщност печелят много повече от всички останали производители на smartphone-и, взети заедноТи как си го обясняваш? Или си още тийнейджър с минимален жизнен опит и не си способен?
19
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шматоци, все пак първия смартфон е на Епъл. Това приложение на андроида сигурно го има имa и на iPhone :)
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смарт часовници, вече има между 200 и 500 лв. но след няколко месеца като излезе същото със ябълка на гърба си, тъпанарите ще се редят на опашки да си го купуват за по кило левчета ;)
17
10
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
Пазара помни първите и най - изобретателните. Епъл го доказва за пореден път. Всичкото шеф се на епъл щрака. Гъзария до шия :)Важното е не кой какво продава а какво става като накрая теглиш чертата. Епъл не просто се вдигнаха от земята за пореден път, те успяха да си си върнат онова което IBM и Microsoft им взеха през годините. Никой не го очакваше но е факт. Жалко, че Стив Джобс не можа да поживее за да се порадва на успехите си.
16
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо *** би дал 1000 лева за газария .. Самсунг и Леново вършат същата работа за 200-300лв.------Що да сме *** бре ***, имаме даваме...
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПенсия от $2000 ще вземат не повече от 3-4% от хората в света.Да не говорим какво ще може да се купи ТОГАВА с $2000 - както е тръгналоможе би два бонбона.---------Аз съм в тея 3-4% ,дали ще се купят два бонбона, няма значение, ти няма да можеш да купиш и един с 300 лв
14
2
 
24
 
! Отговори
fripp преди 9 години
През 2010 година Apple вдигат заплатите на работниците след серия от няколко десетки самоубийства от мизерия. Сега тя е средно около 250$. Телефона може и да е върха на технологията, но в бизнеса им няма нищо иновативно - добре познатото от стотици години забогатяване на шепа хора на гърба на милиони (защото във Foxconn за Apple работят 1,2 млн.човека). Така че, да не се прехласваме, че са постигнали нещо невиждано.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсия от $2000 ще вземат не повече от 3-4% от хората в света.Да не говорим какво ще може да се купи ТОГАВА с $2000 - както е тръгналоможе би два бонбона.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименслед 20 години пенсията ми ще бъде към $2000 , не виждам за какъв кът се говори.
11
5
 
24
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Възхода на Apple и на много други подобни фирми се дължи на тяхната конкурентноспособност, базирана на евтиният, на места даже робски, труд в заводите им някъде из Югоизточна Азия. През 2013г. на фабриките им в Китай избухнаха стачки заради мижавите заплати и мизерните условия на труд. Бенетон пък бяха разследвани затова, че в един техен хамбар в Бангладеш изгоряха десетки шивачки, работели в нечовешки условия. Иначе фасадата на тия марки е златна.
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продуктите на Аpple са действително с много високо качество, но цените им са мнооого надути. Един Андроид за $100 може да върши същата работа със същатапродължителност на употреба.Сега да ви светна някои неща - след 20-30-40 годинки пенсиитеще са кът(в цял свят), а сегашните ви баби и дядовци ще ви изглеждат катопочиващи в санаториум в сравнение с вашето бъдеще.Не си пилейте парите за глупости, а ги влагайте за бизнес или вашето бъдеще!
9
5
 
6
 
! Отговори
хммм преди 9 години
нека не спорим глупусти. Едно е много важно Ейпъл просто имат огромна инерция все още от Джобс, той остави компанията финансово много стабилна и доста проекти за в бъдеще. Имам чувството обаче че Кук дълбае на едно място и усъвършенства само дизаина, гледа красотата само-типично за гейове и тем подобни. Ако не оправи батерията и не вкара нещо ново, ще започне да пада надолу защото хората харесват иновациите и различното, а технология няма нова от времето на Джобс и Сири.
8
11
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупаците винаги са много повече от умните хора...Това е в основата на успеха на Apple...
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя успех значи само едно-долара си остава валутата за разплащания. Рублите и юаните даже за тоалетна хартия не стават.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, 18 млрд приход, то в България има ли толкова изобщо ?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, като чуя/прочета някой да казва "ейпъл" и ми се драйфа :) Къде го учите тоя английски??
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този финансов успех означава само едно - стойността на долара не е каквато беше, а все повече хартия.