Тронът на Apple

Компанията не спира устрема си, но летвата вече е вдигната много високо
1 фев 2015 21:09,
57
Тронът на Apple
Тим Кук. Снимка: архив, Ройтерс

Никога преди една-единствена компания не е правила толкова много пари за толкова кратък период от време. На 27-ми януари Тим Кук, шефът на Apple, обяви, че е регистриран нетен приход от 18 милиарда долара за последното тримесечие на 2014-а година. Това е с 2.1 милиарда повече от досегашния рекорд на петролния гигант ExxonMobil от 2012-а година.
 
2/3 от общите приходи идват от продажби на най-популярния продукт на компанията – смартфона iPhone. Изпълнителните директори рядко признават, че не са очаквали представянето на компаниите си на пазара, но самият Кук обяви, че “не може да осъзнае” размера на успеха.
 
Той отбеляза, че през последното тримесечие са продавани по 34 хиляди iPhone-а на час. За да се стигне до крайната бройка от 74.5 милиона.
 
Apple е най-голямата компания в света по пазарна стойност, а и най-печелившата. Според “Икономист” е наистина впечатляващо, че издигането на Apple е постигнато със сравнително старомоден бизнес модел: продаване на силно търсени продукти с голяма разлика между производствена и продажна цена, която достигна до 40% в последното тримесечие. 
 
Технологичната индустрия произведе множество могъщи компании като Google и Facebook, които не трябва да се занимават с търговия на физически стоки. При все че те правят по-малко пари от Колоса от Купертино. Amazon се занимава само с търговия на физически стоки, но дори губи пари.
 
Друго нещо, което отличава Apple от останалите, е успехът в покоряването на китайския пазар. По брой на доставени смартфони компанията достигна до първото място в Китай. Ако добавим Тайван и Хонконг, общият приход е нараснал със 70% до 16 милиарда долара само за година.
 
Успехът в Китай обаче води и до зависимост – всеки проблем в Азия ще навреди сериозно на компанията.

Друг проблем може да се окаже и фактът, че големите пари за Apple идват от продажбите на iPhone. Радикалната промяна в новия модел вкара марката в категорията на фаблетите (заради големия екран) и това се хареса на потребителите. Но не трябва да се пренебрегва факта, че на пазара на смартфони Apple е далеч от дяла на устройствата, ползващи операционната система на големия конкурент Google.

Неслучайно компанията се насочва към развиване на нови продукти. Кук вече обяви официално, че дългоочакваният смарт-часовник ще бъде пуснат в продажба през април. Експерти считат, че Apple ще продаде 22-24 милиона часовника само в първите 12 месеца и приходите ще скочат със стотици милиони, дори милиарди долари.

Очаква се като процент печалбата от часовниците да е дори по-голяма от тази при смартфоните. Логично Apple ще може да разчита и на скок в приходите от софтуерни услуги, тъй като наборът от устройства ще се увеличи.
 
Така компанията се изправя пред проблем, за какъвто множество други фирми биха дали всичко: планина от пари на стойност около 178 милиарда долара. Apple вече инвестира милиарди в откупуването на акции.

Огромните приходи неизбежно ще съблазнят акционерите и мнозина ще поискат осребряване на инвестициите си, а това може да доведе до рязък и опасен срив в печалбата на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: технологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
В момента, в който се появи евтин клонинг на Епъл (т.е. продукт, който да предлага на моменти недостижимата оптимизация хардуер<->софтуер) тогава и те ще тръгнат надолу или за да останат конкурентно способни ще трябва или да намалят цените, или да измислят нещо ново и иновативно. За момента няма изгледи това да се случи и за това в някои отношения са първенци и предпочитан избор спрямо конкуренцията.
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко подвеждаща статия.Апле са на върха на славата си и от тук нататък пътя е само един, надолу.Семсанг вече започнаха падението си за сметка на Шаоми и следващият, който ще се спъне е Апле, защото откъм цени Шаоми са без конкуренция.Единственото, което може да спаси Апле са модата и софтуера. Или ако започнат да произьвеждат качествен собствен хардуер (процесори0, защото и там китайците сега даже вече са първи.И последното, което може да помогне на Семсанг и Апле е "славата" на Китай.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво стана с полския ейпъл? Още ли се скапва на Руската граница?