Средният клас смартфони губи позиции на пазара

Потребителите се насочват или към много евтини устройства, или към високия клас продукти
Обновена: 2 фев 2015 18:20 | 2 фев 2015 18:20, Елена Кирилова
34
Средният клас смартфони губи позиции на пазара
Снимка: архив Ройтерс

Apple и китайската компания Xiaomi, която често е описвана като “Apple от Китай“, се радват на най-добрите си времена. За конкурентите им обаче нещата не стоят точно така, пише Wall Street Journal.

През декември Xiaomi стана най-високо оценения старт-ъп в света – за 46 млрд. долара. А миналата седмица резултатите на Apple надминаха очакванията на всички, подсказвайки че Тим Кук държи здраво кормилото и успява да донесе на компанията нови успехи.

Данните не включваха само най-важния от всички фактори. Успехите на Xiaomi и Apple отразяват нарастващото неравенство в доходите в света. Тенденцията засяга всеки производител на телефони, различен от Apple, Xiaomi и шепа други компании в ниския сегмент на пазара и предполага по-малкото търсене на смартфони в средния ценови диапазон.

Докато компонентите за смартфони стават все по-евтини, устройствата на Xiaomi, Coolpad Group, Vivo и безброй други китайски производители се радват на намаление в цената, така че устройствата им са „достатъчно добри“ за повечето потребители.

Xiaomi е добре запозната с тази игра, а нейните продажби, извършвани единствено онлайн, както и тесният кръг от продукти, ѝ позволяват да продава телефоните си на изключително ниски цени, твърди Ник Спенсър, анализатор на ABI Research. Освен това Xiaomi е изградила голяма общност от потребители, която служи като силен маркетингов двигател.

През последното тримесечие печалбата на мобилното подразделение на Samsung Electronics отчете спад с 62% спрямо година по-рано, подсказвайки, че южнокорейската компания ще трябва да започне да продава по-евтини телефони, следвайки стъпките на Xiaomi. Междувременно китайският мобилен гигант Huawei Technologies поема в точно обратната посока – готви се да навлезе в сегмента на високия клас телефони.

Но тези тенденции не обясняват случващото се с Apple, която направи невъзможното през последното тримесечие, продавайки повече телефони на по-висока цена, отколкото през предходните тримесечия. Истината е, че само един тип продукт може да направи това – луксозният.

Чрез поддържането на собствена серия от услуги, с огромен избор от мобилни приложения, които често показват по-добра пазарна реализация, отколкото тези за Android, Apple успява да се разграничи достатъчно от телефоните с Android и то по начин, по който успява да таксува потребителите си средно 2-3 пъти повече, отколкото те биха платили за подобно устройство с Android.

В Китай Apple се е превърнала в луксозна марка, чиито продукти най-често са давани като подарък, редом със стоки с марки като Louis Vuitton, Gucci и Chanel, сочи проучване на Hurun Report, обхващащо пазара на луксозни стоки в Китай.

Самите производители реагират веднага на отстъплението на средната класа в Северна и Южна Америка. Компаниите правят това като се насочват от високия към ниския клас стоки на съответните пазари. Същото нещо се случва и с телефоните. 

Останалата част от анализа можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.Петров:Много си елементарен, пич! Съветвам те да пишеш по теми, от които НЕЩО разбираш. От дрънканиците ти личи, че нямаш жизнен опит о не си на повече от 15-16 години...Маркетингът е достъпен на всички фирми. Знаеш ли колко повече харчи Samsung за маркетинг от Apple?
29
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До НаблюдателЕEЯсно е, че Apple продават толкова скъпо, колкото могат, а могат, защото маркетинга експлоатира човешките слабости - алчност, завист, глупост, снобария, комплексираност.Продуктите на Apple ( а и не само) не задоволяват реални нужди, маклетингът им "създава потребност" в интелектуално и психически слаби потребители, които не могат да се противопоставят на системата за манипулация и са се превърнали в първосигнални консуматори.
28
2
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.Петров:Изделията на Apple са:- МНОГО ДОБРИ- клиенте на Apple са доволни и:-- ги купуват-- като ги купят, са още по-доволни и купуват пакСлед като iPhone се продава най-много по-света, значи СИ СТРУВА, цената е СПРАВЕДЛИВА, даже и СРЕДНАТА цена на iPhone да расте...Ако не си чувал, за да има бъдеще една ФИРМА в електрониката, продажната цена на едно изделие следва да е поне 3 пъти по-вече от себестойността му. И не само в електрониката, колко мислиш, че е себестойнстостта на BMW?
27
2
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.ПетровОсвен това, да не мислиш, че Samsung, HTC и компания са различни от Apple и мечтаят да продават евтино за да ти правят кеф на бюджета:- всяка фирма продава толкова скъпо, колкото може да продаде- всяка фирма е принудена да продава толкова евтино, колкото е възможно- смисълът на съществуване на една фирма е да работи на печалба, за да се развива и нахрани собственици и служители
26
2
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.Петров:- проектирането на процесор с 2 миллиарда транзистора като A8/A8X струва МНОГО ПАРИ!- през последните години Apple инвестира около $10 милиарда капитални вложения, знаеш ли основно за какво:-- за машини за производство, машините в линиите на FoxConn са главно собственост на Apple-- тези машини работят 8-10 месеца и се амортизират
25
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.Петров:Освен това, като инженер би трябвало да разбираш поне малко от икономика на производството, а ако ли не, да си ремонтираш електрониката и да не пишеш глупости, а да задаваш умно въпроси, за да научиш нещо!Така, че:- проектирането на едно супер-едро-серийно изделие като iPhone (100 милиона за 3 месеца) СТРУВА МНОГО ПАРИ!. Да не мислиш, че Apple назаначава близо 100'000 служители за да им плаща само заплати? Ако разбираш от числа, направи сметчица за издръжката на тези служители
24
3
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.Петров:Драги ми глупчо:- може да се занимаваш с ремонти, докато аз съм се занимавал с дизайн на компоненти, от повече от 30-ина години- аз съм инженер по това, по което пиша, микроелектроника и се считам за достатъчно квалифициран за да те квалифицирам като неук профан по това, което пишеш- себестойността на ПРОИЗВОДСТВОТО на iPhone 6 (сумата от предполагаемите цени на компонентите + цената на асемблиране,тестване, screening и опаковка) за iPhone 6 16GB надхвърля $225
23
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До НаблюдателЕEДраги ми Смехурко, за разлика от теб съм инженер електроника, магистър телекомуникация, специалист телекомуникационни мрежи. Професионално се занимавам с ремонт на компютри, таблети и телефони на ниво елементи от над 20 години, видял съм повече продукти на Apple отвътре, отколкото ти си видял отвън. Колкото и добре да са направени, вложеното в тях е далеч под пазарната им стойност и съвсем не заслужава парите си. За половината пари има неотстъпващи конкурентни продукти!
22
2
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До 18:Нито едно от твърденията ти са верни! Нещо повече, истината е точно обратна:- Пазарният дял на Apple световен мащаб нарастна за сметка на Android- Apple е No. 1 на пазара в Китай за последното тримесечие. Всъщност, Apple е продал повече smartphone в Китай, отколкото в САЩ :)
21
2
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До П.ПетровНе пиши глупости! $150 е себестойността на китайското smartphone-че, което купуваш за $250 от alibaba!
20
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Съвсем наскоро обявиха себестойността на iPhone 6 - 150$, следователно, купуващите си iPhon си купуват телефон за 150$ и плащат още 570$ за реклама и чиста печалба на Apple, а като "бонус" потребителите им стават "крепостни". Да им е честито!На Android пазара има телефони според нуждите на всеки, iPhone и xOS са това, което даде Apple и нищо повече.
19
1
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
В България е нормално смартфона да губи пазар. Особено тези които са към Теленор. За какво ми е тоя смартфон, след като не мога да ползвам функциите му? Та аз дори обхват нямам като хората... ходя като едно време из двора и търся обхват. К'во напрайха от Теленор не знам, ама ще си купя Nokia 3310 за 10 лева от нета и толкова. За какво да вам 500 лева за смартфон. Няма смисъл.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаблюдателЕEНе процесорите са им много производителни , ами операционната им система проста и извършва по-малко и по-прости процеси и подържа по-малко функции.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не пишете глупостиНа Епъл пазарния дял е паднал още за последната година а на Андроид се е дигнал.В Китай Епъл са назад в класацията по пазарен дял също.Последното тримесечие просто Епъл пуснаха новия си айфон с голям екран който феновете им чакаха с години(щото нищо друго не можеха да предложат). Ами следващите тримесечия?
16
4
 
1
 
! Отговори
Поздрав за #5 преди 9 години
Какъв сноб и новобогаташ съм аз ? Тък в USA шестицата ми струва колкото правя за 4 дни! Какви богаташи какви пет лева??
15
2
 
9
 
! Отговори
До НаблюдателЕE преди 9 години
е чак толкова промит мозък не бях виждал скоро. Ти в епъл на седмични промивки ли си?
14
10
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
- средната продажна цена на iPhone НАРАСТНА- средната цена на Андроид телефона ОТНОВО СЕ НАМАЛИЗа умниците, дето не разбират от процесори:- двуядрените процесори Apple А8/A8X в iPhone 6/6+ са МНОГО ПО-БЪРЗИ/ПРОИЗВОДИТЕЛНИ от всички всички евтини и по-скъпи американски и китайски многоядрени (4-8 прости ядра) процесорчета, колкото и памет да им добавят! Справка: което и да е техническо издание...- активните (определящи качеството) компоненти в iPhone са американски, европейски и японск
13
10
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
Ситуацията се обяснява просто:- потребителите на Android масово бягат от Android. Справка: 85% от купувачите на iPhone 6/6+ са бивши собственици на Android- защо бягат:-- най-напред защото считат Андроид за ***-- след това, защото считат евтините си Android телефони за ***. Справка: customer satisfaction изследванията-- евтиното излиза по-скъпо- сега собствениците на Android преживяват преход:-- по-умните пестят за iPhone-- по-бедните купуват още по-евтини Android, справка:
12
0
 
7
 
! Отговори
Re МОТО преди 9 години
Преди продажбата МОТО G -1 се произвеждаше също в Китай , вероятно в заводите на Леново . В момента действително моделната гама си остава същата и дизайна е еволюция на предишните модели . Очевидно китайците не са купили марката само да я слагат като лого на чисто своите разработки( както стана с Алкател-TCL ) , а ще я развиват като отделен бранд . За сега се придържат и към процесорите на Qualcomm Snapdragon , Гугъл им даде да направят и Nexus 6 , който излезе много сполучлив модел .
11
0
 
20
 
! Отговори
И. преди 9 години
"Харчете парите си за приключения, не за безсмислени вещи" - е казал един мъдър човек.Но ние нали сме си богати - хич не ни дреме. Готови сме да се лишим от почивка, за да си купим телефон или 10-годишна бричка. Евалата!