Apple прави нов изчислителен център за $2 млрд.

Съоръжението ще се намира в югозападния американски щат Аризона
3 фев 2015 19:57, Бойчо Попов
0
Apple прави нов изчислителен център за $2 млрд.
Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple планира да открие център за данни в Аризона и да инвестира 2 млрд. долара (1,76 млрд. евро) през следващите години в изграждането на централата. Групата заяви в понеделник, че съоръжението в югозападния американски щат ще бъде „нашият команден център за нашите глобални мрежи", предава Bloomberg.

„Този няколкомилиарден проект е една от най-големите инвестиции, които някога сме правили", твърдят от Apple. В допълнение към центъра за данни ще се създаде и централа за координиране на други изчислителни центрове и мрежи на Apple.

С това компанията ще създаде и няколкостотин работни места, отчасти и благодарение на строителните работи. Според говорител на губернатора на щата Аризона Apple се е задължила да не закрива централата през следващите 30 години. Очаква се строителството да започне през 2016 г.

По отношение на завода става дума за сграда с площ 120 000 квадратни метра, на която всъщност би трябвало да има фабрика за производство на стъклени сапфирени екрани устройства на Apple. Сапфиреното стъкло е по-силно в сравнение с използвания в момента материал.

За тази цел бе създадено сътрудничеството между Apple и GT Advanced Technologies. Въпреки това обаче през октомври GT Advanced обяви изненадващ фалит и затвори фабриката си. 650 служители бяха засегнати от мярката. Точните обстоятелства засега са неясни, а GT Advanced Technologies обвини Apple, че в договорите са включени неравноправни клаузи.

Като цяло Apple държи в тайна процеса, по който възникват нейните продукти и откъде идват компонентите. Много доставчици са задължени да спазват клаузи за конфиденциалност и рискуват при нарушаване да плащат високи обезщетения.

По данни на Apple новият център ще бъде изцяло захранван с възобновяема енергия. Плановете бяха адмирирани от Greenpeace.

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: appleинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари