"Правото да бъдеш забравен" да остане само в ЕС, настоява консултативна група

Google се съобрази с решението на съда, но само за европейски домейни
6 фев 2015 16:22, Елена Кирилова
0
"Правото да бъдеш забравен" да остане само в ЕС, настоява консултативна група
Снимка: архив Ройтерс

Консултативна група, свикана от Google, подкрепи решението на онлайн гиганта да прилага “правото да бъдеш забравен” само в Европейския съюз, което допълнително наля масло в огъня между компанията и европейските регулатори, които заявиха, че Google трябва да прилага правилото в световен мащаб, пише Wall Street Journal.

Компанията свика групата, състояща се от осем души, през май, за да води изпълнението на решението на Съда на ЕС, свързано с изтриването на лична информация от резултатите от търсене на физически лица по тяхно поискване. Решението изисква търсачката да премахва въпросните данни, освен ако те не са от обществен интерес, но то не включва географския обхват, в който трябва да се прилага.

Въпреки че Google побърза и се съобрази веднага с решението на съда през лятото, тя го направи само за европейски домейни, като Google.fr или Google.co.uk, но не и за Google.com, който също е достъпен в Европа. Това може да помогне за по-лесното намиране на резултати, които вече са били изтрити. Ходът ядоса регулаторите.

Доклад от 44 страници, издаден в петък от мнозинство, подкрепящо Google, посочва, че потребителите извън Европа имат интерес към търсенето на информация и рестрикциите могат да се окажат срещу законите в другите страни. Докладът, който някои представители на европейските власти, отговарящи за сигурността определиха като “PR маневра”, може да изостри конфронтацията с представителите на ЕС за това колко широко трябва да бъде тълкуването и прилагането на европейските правила за поверителност.

Решението на ЕС посочва, че правилата за защита на личните данни в Европейския съюз трябва да се прилагат за всяка компания, която развива бизнес на територията на блока. Но компаниите от Силициевата долина твърдят, че това може да наруши свободата на словото.

В европейските страни властите и законодателите са в разгара на дебатите за това как да приемат нов общоевропейски закон за поверителност на данните, които може да включва по-широко “право на заличаване”.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации