Google обяви война на системата за плащания на Apple

Концернът подписа договори с най-големите US мобилни оператори
24 фев 2015 12:02, Бойчо Попов
0
Google обяви война на системата за плащания на Apple
Снимка: Reuters, архив

На всички продавани от американските телекомуникационни оператори AT&T, Verizon и T-Mobile смартфони с Android ще бъде инсталирано приложението за мобилни разплащания Google Wallet. Докосването на четец със смартфона ще е достатъчно, за да се заплатят покупките в магазините и така смартфонът ще се превърне действително в портфейл, предава Ройтерс.

Новото партньорство бе официално обявено от Ариел Бардин, директор на поделението за разплащания на Google, в постинг в корпоративния блог от понеделник.

В замяна на инсталирането на тези приложения онлайн концернът ще придобие технологии и патенти на SoftCard, джойнт венчър между AT&T, Verizon и T-Mobile. Първоначално бе планирано SoftCard да се включи на новия пазар за мобилни разплащания със самостоятелна технология и собствено приложение за трите мобилни оператори. Сега обаче този експеримент може да се счита за провал.

Това ще е едно странно партньорство, пише още Ройтерс. Google и мобилните оператори никога не са харесвали. Google Wallet е на пазара от 2011 г., но засега разпространяването му е ограничено, защото съдействие за него имаше само от Sprint, най-малкия от всички американски оператори. Другите трима - Verizon, AT&T и T-Mobile, досега залагаха само на пускането на свое собствено приложение – именно на SoftCard. Един от аргументите им е, че интегриран елемент за безопасността в решението на Google предизвиква проблеми в мрежата. Ето защо Google Wallet първоначално бе блокиран.

Сега обаче операторите може би се страхуват за плановете си. Само за пет месеца със своя Apple Pay Apple промени напълно пазара за мобилните плащания. Два от три долара, които се плащат сс смартфон, вместо с кредитни карти, сега се извършват с платежната услуга на iPhone, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук през януари. „Ние сме повече от всякога убедени, че 2015 г. ще бъде годината на Apple Pay", каза още Кук.

Така мобилните оператори внезапно разбират колко близо са до ново изхвърляне от нов пазар. Те вече загубиха състезанието за кратки съобщения с техните SMS-и за сметка на услуги на компании като WhatsApp. В интернет телефонията доминира Skype. Те проспаха и мобилната електронна търговия, а сега Apple е напът да завладее пазара на мобилни плащания без тяхното участие.

Ето защо се стига и до преосмисляне на стратегията. Уеб концернът също е готов на разговори и на промяна на някои условия, защото със своята услуга за плащания тя иска да генерира и ключови думи за онлайн реклама. Нито банките, нито търговците обаче са готови да споделят доброволно данни за своя бизнес и по този начин да делят целия последващ бизнес с Google. Но пък с подходяща реклама за купувани продуктови категории Google може да спечели повече пари, отколкото с няколкото цента такса за всяка трансакция.

За сметка на това директорът на Apple Тим Кук обяви при представянето на Apple Pay, че никаква информация за процеса за пазаруване или навиците на потребителите няма да се събират от компанията. А това се възприе като истински удар срещу Google. Очевидно с това Кук спечели доста фенове. Все повече търговци и доставчици на услуги въвеждат Apple Pay. Тъй като в технологичен аспект услугите на Apple и Google нямат големи различия – и двете залагат на NFC-чипове за предаване на данните, именно подобни разлики може да допринесат бързо за успеха или провала на услугата.

Но най-големият проблем на Google беше блокадата от страна на мобилните оператори, които не искаха да инсталират на своите устройства софтуера. Изглежда този проблем е решен точно навреме, за да се предотврати пълното настъпление на Apple. Но нищо все още не е сигурно: „Това е важна стъпка за Google," каза анализаторът на eMarketer Брайън Йегер. „Но те не са сами и американският пазар ще остане в продължение на години претрупан и конкурентен".

В играта са и услуги като PayPal или собствени решения на търговските гиганти Walmart и Best Buy. Сделката за LoopPay през миналата седмица може да доведе скоро до превръщането и на всички устройства на Samsung в кредитни карти. Корейската компания е най-големият засега производител на смартфони с Android.

Засега не са известни детайлите по сделката между Google и мобилните оператори. Пазарът на заплащания със смартфони тъкмо набира скорост. След като през 2014 г. той е възлизал на 3,5 млрд. долара, за 2016 г. от eMarketer очакват приходите от такива разплащания да са в размер на 27,5 млрд. долара, а през 2018 г. да са в размер на 118 млрд. долара.

Още новини от "Технологии" четете в Investor.bg


0
Още по темата: AppleGoogleплащанияТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари