iOS се оказа много по-печеливша от Android

Операционната система на Apple се радва на много по-добри резултати от тази на Google
27 фев 2015 14:36,
45
iOS се оказа много по-печеливша от Android
Снимка: архив Ройтерс

Операционната система за мобилни апарати на Apple iOS е била осем пъти по-печеливша от Android на Google през четвъртото тримесечие на 2014 г., съобщава нов доклад, цитиран от MarketWatch.

Подпомогната от продуктите с надценка и относително ниските производствени цени, оперативната печалба от смартфони на Apple бе 18,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, надминавайки значително 2,3-те млрд. долара на Android, показват данни на консултантската компания Strategy Analitycs.

Като цяло оперативната печалба на смартфоните се е повишила с 31% в целия свят до 21 млрд. долара през миналото тримесечие. Хардуерните устройства с Android на Google имат рекордно нисък дял от 11% от печалбата, спрямо 29% миналата година. IOS заема рекордно високия дял от 89%, спрямо 71% година по-рано, показва докладът.

Двете компании имат практически монопол над операционните системи за мобилни устройства, значително надминавайки конкурентните системи на Microsoft и BlackBerry. В началото на тази седмица компанията за данни IDC заяви, че Android и iOS заедно държат 96,3% дял от пазара на операционни системи през четвъртото тримесечие, спрямо 85,6% година по-рано.

Android успя да надмине пазара по доставки през фискалната 2014 г., въпреки звездното четвърто тримесечие на Apple, в което компанията продаде 74,5 млн. iPhone-а, показват данните на IDC. Въпреки това по-евтините телефони, работещи с Android, особено в развиващите се страни, затрудниха Google да настигне доходността на Apple.

Междувременно Apple се възползва от продажбата на продукти с надценка, включително на по-силното от очакваното търсене за по-скъпия iPhone 6 Plus. Нийл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics заяви, че относителната сила на печалбата на Apple трябва да накара такива като Google да се притесняват. „Слабата доходност на Android за неговите хардуерни партньори ще притесни Google“.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,1% до 130,16 долара, докато тези на Google поскъпнаха с 1,6% по време на последната сесия до 556,10 долара за акция. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: iPhoneapplegoogleAndroidiOS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxaxa преди 9 години
Az polzvam nokia 6630 i n70 super dovolen sym, 10 godini veche ne sa mrydnali. Sumati pari sa mi spestili i sym izkaryl oshte mnogo s govorene. Vsicho raboti po voda. kofti, che simbian umria, no az si go polzvam bez problemi. Viarno, niakoj hora me gledam stranno , no te i zvezdite na Hollywood gi gledat stranno .
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно. Значи безплатната операционна система, за която има и всякакви напълно безплатни приложения се оказва само осем пъти по-малко печеливша. Т.е. все пак безплатното реализира печалба, а платената боза - не чак толкова, колкото би се очаквало.
34
0
 
2
 
! Отговори
от 40 преди 9 години
без тирето
33
10
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
"ТИПИЧНО ПО АМЕРИКАНСКИ. МНОГО ПАРИ ЗА АЙФОН ЗА НИЩО. А ПЪК ПЕЧАЛБАТА ИМ Е ГОЛЯМА ЗАРАДИ СКЪПИТЕ УСТРОЙСТВА, НО АНДРОИД УСТРОЙСТВАТА..."Андроид също е американски, калъфе, както и всякакви телефони, и всичко електронно по-принцип, и не само електронно...
32
13
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Coffee - 4$iCoffee - 12$Don't be an ***!
31
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До CuroslyАко правилно съм те разбрал, При Google продукта си ти, а при Apple е iPhone и другите им джаджи.Честно казано досега не бях се замислял за това, но май си е точно така :((
30
0
 
14
 
! Отговори
BG преди 9 години
До CurioslyАбсолютно вярно е това но за съжаление не са само GOOGLE същата бизнес стратегия имат и facebook малкото печалбарче Зукърбърк ни продава всички за рекламките във неговата мрежа и все повече и по-нежелани реклами ни облъчват ежедневно във клюкарника Facebook и по-лошото е че това е че повечето хора развиват някаква форма на зависимост към facebook, от което този юнак и другарите му бизнес партньори правят милярди.
29
3
 
15
 
! Отговори
Curiosly преди 9 години
Хората които си мислят, че Android е безплатна, евтина и свободна операционна система са така наречената таргет група на GOOGLE, защото продукта който тази компания продава и печели от него него не е операционната система а потребителите. В това отношение Apple са изключително коректна и честна спрямо потребителите компания и аз затова ги уважавам, те не те заблуждават че предлагат евтин или безплатен продукт, продават скъпо нещо изключително качествено и не те баламосват с безплатни лъжи.
28
6
 
4
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТИПИЧНО ПО АМЕРИКАНСКИ. МНОГО ПАРИ ЗА АЙФОН ЗА НИЩО. А ПЪК ПЕЧАЛБАТА ИМ Е ГОЛЯМА ЗАРАДИ СКЪПИТЕ УСТРОЙСТВА, НО АНДРОИД УСТРОЙСТВАТА КАТО БРОЙКА СА В ПЪТИ ПО- ПРОДАВАНИ.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имах айфон, сега имам телефон с Андроид. Никога повече айфон. Цена на устройството - в пъти по-ниска. Приложения - колкото искаш и в огромна част от случаите са без пари (или примерно се плащат само някои допълнителни гъдели, от които рядко имаш нужда). За две години, след не помня колко падания и какво ли не, телефонът още си работи перфектно и бързо, даже след два ъпгрейда на ОС.
26
1
 
8
 
! Отговори
педро преди 9 години
2013-2014 беше апогеят на Андроид, сега пътят е само надолу. И не са виновни само Гугъл с начина на поддръжка, виновни са най-вече Самсунг и другите производители, които заливат пазара с посредствена техника и не са показали нищо съществено от две години насам. Това само печели пазар за Епъл. Уиндоус въпреки, че е може би най-скопосаната ОС все още има за дялане, а и все още не се представили нищо от обещаното. Тях лично ги чакам да избухнат през 2016, освен ако Андроид не изненада света с нещо.
25
4
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 9 години
Не хейтвам всички, хейтвам хейтърите, защото да мразиш нещо, защото е успешно е девиантно поведение и е типично за България.
24
1
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Твоят коментар също е хейтърски. Ти хейтваш всички.
23
11
 
4
 
! Отговори
До Гарван преди 9 години
А коментарите отдолу са 100% хейт. Сам си прави изводите колко комплексирани и стъпкани хорица живеят в БГ.
22
3
 
9
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
Този сайт се пишат само суперлативи за iOS ,това не ли го разбрахте.?Вижте колко хвалебствени теми има за iOS и колко за андроид. Сами си направете заключението
21
6
 
12
 
! Отговори
Мен преди 9 години
Много ясно, че ще е така - докато има балъци да плащат четворна или петорна цена за нещо, което някой им казва, че е супер иновативно и ново, а всъщност останалите го предлагат от поне година и то в продукти с няколко пъти по-ниска цена. Андроид е създаден с цел да бъде популярен, а не скъп.
20
12
 
4
 
! Отговори
Бай Бил преди 9 години
Андроида си е разредена боза. Ако тези от Майкрософт направят уиндоса за телефони като този за писи, ще бръкнат сериозно в здравето на андроидчето, ама не се сещат. Също както едно време Бил Гейтс е смятал интернет за безперспективен.
19
6
 
0
 
! Отговори
ASDASDADA преди 9 години
До АнонименTI SI NACENEN MEKOTELO :d
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знайш кога ще дам една шапка с пари за нещо, което се сглобява в Китай, а производствените му разходи са в пъти по ниски от крайната цена!Прави са някой по-долу като пишат, че ябълките са тотално надценен продукт!
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по-голямо от ios няма андроид е в пъти по-добра система.Да си прехвърлиш работи ти трябва програма ,а андроид всичко става за секунди.Най-добрите операциони системи за телефони и таблети адроид и уиндоус 8.1