Залезът на таблетите

Ще последват ли съдбата на настолните компютри?
Обновена: 7 мар 2015 20:41 | 7 мар 2015 20:38,
114
Залезът на таблетите
Снимка: архив, Ройтерс

Не беше много отдавна времето, когато ни убеждаваха, че iPad-ът и подобните на него устройства ще бъдат неизменна част от ежедневието ни. “Таблетите са бъдещето”, прогнозира анализатор преди 3 години с уверението, че през 2016-а година ще бъдат продадени 375 милиона бройки.

Но в наши дни никой не смее да прави подобни смели прогнози, отбелязва БиБиСи.

Продажбите на таблети отбелязаха първия си спад за тримесечие от доста време насам – 12% в края на 2014-а година. Въпреки че се очаква леко покачване в следващите 2 години, тенденцията за бърз растеж определено ще секне на фона на случващото се досега.

През 2010-а година са продадени 17.6 милиона, през 2011-а близо 60 милиона, през 2013-а 216 милиона, но тези скокове ще останат в миналото.
 
Поглеждайки назад във времето можем да кажем, че очакванията бяха прекалено раздути предвид бума в първоначалния интерес. Но постепенно се стигна до ситуация, в която потребителите започнаха да си задават съвсем логичния въпрос: “Защо ми е таблет, след като телефонът ми прави почти същото?”.

Да, по-големият екран е очевидно предимство, но все по-голяма скорост набират “фаблетите” - смартфоните с далеч по-голям дисплей. Освен това телекомуникационните компании са много по-склонни на промоции за смартфони, тъй като те вървят със SIM-карти. 
 
Неслучайно големи производители като LG, Samsung и Sony, които залагат на операционна система Android, намалиха драстично цените на най-високия си клас таблети и към момента те са значително по-евтини от най-новите модели смартфони. И съвсем естествено маркетинговите усилия се насочват към скъпите телефони, които осигуряват по-голяма печалба.

Освен това много от екстрите, които примамват потребителите към новите телефони – по-добри камери, пръстово разпознаване, плащане с едно натискане и по-издръжлива батерия, не са особено привлекателни, що се отнася до таблетите. Причината е, че е по-малко вероятно по-големите устройства да се използват извън дома или офиса.
 
На практика новите модели просто не предоставят нещо значимо по-различно, което да убеди потребителите да сменят стария си таблет.

Така се стигна и до решението за увеличаване на размера – Lenovo, Microsoft и Samsung вече прибегнаха до тази мярка. Очаква се същото да стори и Apple.
 
Подобен ход е нож с две остриета. От една страна по-големият екран определено ще е голям коз, ако потребителите припознаят новото поколение таблети като директен заместител на настолните компютри. Ще има възможност за едновременно използване на няколко приложения.

Например учениците ще имат отворен дигитален учебник на едната половина на екрана и отворен документ за писане на другата. И всичко това ще е далеч по-ясно и няма да има нужда от напрягащо взиране.

Но тогава таблетите ще станат далеч по-неудобни за разнасяне, ще се загуби предимството на мобилността.
 
Въпреки всичко е ясно, че пазарът на таблети няма да се срине рязко... просто достигна фазата на насищане и влиза в период на равномерен растеж без впечатляващи скокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са прави, невиждам нужда от спорове, всички устройства са ок и всяко от тях е за опредена работа. Друг е въпроса рационално ли ги използваме
42
0
 
14
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
Баси, пък аз използвам моя настолен и за работа и за забавление и за говорене(през скайпа) и за музика. Вярно че имам телефон и лаптоп, ама са отпреди 4-5 години и досега не съм видял причина да ги сменям. Като си помисля колко пари съм спестил за напрактика излишна и безмислена електроника през годините, явно съм много ***...
41
2
 
6
 
! Отговори
pumpal преди 9 години
Дрън дрън да преведем поредния булшит за да си изпълним нормата .. таблета си е отделен клас и тепърва ще се развива ..
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таблета е най-хубавата покупка която съм правил последните две години, и аз като всеки *** бях скептичен преди да го имам :)
39
5
 
6
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Тука някакъв говори да сме ходили да караме ски с 2-ра ръка оборудване?! Какви ски ве момче един път съм се качвал и няма да повторя!
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Настолния го ползвам за работа, таблета за забавление, телефона за говорене :)Всички сте ми много умни...
37
0
 
30
 
! Отговори
Илко преди 9 години
По-хубаво от настолния няма!
36
0
 
32
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
"Ще последват ли съдбата на настолните компютри?"Че настолните си се използват и в момента бе, тъ---ци - в момента ви пиша от такъв :)
35
35
 
2
 
! Отговори
shady преди 9 години
Таблет и настолен компютър никога не бих си взел.Един топмодел смартфон върши повече от добра работа от таблет стига да не е повече от 5,5 инча че става неудобен.Настолният компютър е още по-излишен, понеже мобилността отива по дяволите. Вече има много мощни геймърски лаптопи, които подкарват най-новите игри на макс настройки и то над 30 кадъра/секунда. Проблемът е, че над 3 бона не ти мърдат за такъв лаптоп.
34
0
 
46
 
! Отговори
:) преди 9 години
6 инча телефон е простотия, особено за дребните хорица, който са толкова смешни, когато говорят по такава лопата:) Да не говорим, че с повече от 5" няма как да се работи с една ръка.От друга страна, таблет за работа... я пак? Трябва си лаптоп. Той пък не става за игри, а с 15 инча няма как да правиш дизайн или да монтираш видео...примерно.Всяка работа си иска инструмента. Няма как да си измиеш зъбите с четка за боядисване, нали?
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продажбите на настолни компютри намаляват като цяло, но... продажбите на настолни компютри в най-високия сегмент растат. Хм... ;)
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 55Ккакто казах по надолу те са нещо добро и полезно обаче ако се използват рационално. Не по цял ден да се зяпа феисбука а да се чете,пише и образова чрез тях..
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18, може да са на една цена, ама ако изгори видеото или дъното го хвърляш
30
1
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
До 38:"Излезте от матрицата,изключете телевизора..Театри,библиотеки,спортувайте,разхождайте се из природата,бъдете човечни.."И това го казва човека, който кеси и драска коментари в днес.бг :D :D :DИнак съм съгласен с колегите, които подкрепят лаптопите и настолните компютри, но да не забравяме, че ние не сме им целева група на производителите.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По мое мнение таблетите спрямо новите телефони са единствено по удобни за браузване заради по-големия си екран. Скоро се бях зачудил дали да не си взема таблет, защото на телефона не ми е много удобно да браузвам, но като се замислих по сериозно стигнах до извода че няма да го нося постоянно с мен, както телефона и когато наистина ще ми нужен нема да ми е на разположение и затова се отказах да взимам, по скоро се замислям да си взема нов телефон че сегашния нещо софтуера му е слаб по мое мнение.
28
8
 
20
 
! Отговори
спим спим преди 9 години
Европа ни дадоха технологиите и ние чрез тях затъпяваме все повече.. В днешно време всички гледат към стъклото. Смартфони,таблети,компютри и т.н.. Има полза от всички тях но ако се използват рационално.Хората в другите държави четът и напредват развиват се а на нас ни дай по един таблет и всичко свършва до там.В бг гледаш най нищожния човечец който няма 2лв в джоба си купил аифон само за да се покаже че има скуп телефон. Това е българския манталитет..
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 46по пари и два големи монитора вместо един 15инчов
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен лаптопа си остава номер 1 никакъв таблет или смартфон може да го измести
25
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 9 години
До АнонименПропусна само, че е "леснопреносим" - тежи към 6 кила...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таблет-като го направят 15 инча тогава ще си купя.Лаптоп-да но е неудобен за почистване.Предимството му е,че е компактен и преносим.Десктоп-лесен за почистване и ремонт,както и за ъпгрейди.