Залезът на таблетите

Ще последват ли съдбата на настолните компютри?
Обновена: 7 мар 2015 20:41 | 7 мар 2015 20:38,
114
Залезът на таблетите
Снимка: архив, Ройтерс

Не беше много отдавна времето, когато ни убеждаваха, че iPad-ът и подобните на него устройства ще бъдат неизменна част от ежедневието ни. “Таблетите са бъдещето”, прогнозира анализатор преди 3 години с уверението, че през 2016-а година ще бъдат продадени 375 милиона бройки.

Но в наши дни никой не смее да прави подобни смели прогнози, отбелязва БиБиСи.

Продажбите на таблети отбелязаха първия си спад за тримесечие от доста време насам – 12% в края на 2014-а година. Въпреки че се очаква леко покачване в следващите 2 години, тенденцията за бърз растеж определено ще секне на фона на случващото се досега.

През 2010-а година са продадени 17.6 милиона, през 2011-а близо 60 милиона, през 2013-а 216 милиона, но тези скокове ще останат в миналото.
 
Поглеждайки назад във времето можем да кажем, че очакванията бяха прекалено раздути предвид бума в първоначалния интерес. Но постепенно се стигна до ситуация, в която потребителите започнаха да си задават съвсем логичния въпрос: “Защо ми е таблет, след като телефонът ми прави почти същото?”.

Да, по-големият екран е очевидно предимство, но все по-голяма скорост набират “фаблетите” - смартфоните с далеч по-голям дисплей. Освен това телекомуникационните компании са много по-склонни на промоции за смартфони, тъй като те вървят със SIM-карти. 
 
Неслучайно големи производители като LG, Samsung и Sony, които залагат на операционна система Android, намалиха драстично цените на най-високия си клас таблети и към момента те са значително по-евтини от най-новите модели смартфони. И съвсем естествено маркетинговите усилия се насочват към скъпите телефони, които осигуряват по-голяма печалба.

Освен това много от екстрите, които примамват потребителите към новите телефони – по-добри камери, пръстово разпознаване, плащане с едно натискане и по-издръжлива батерия, не са особено привлекателни, що се отнася до таблетите. Причината е, че е по-малко вероятно по-големите устройства да се използват извън дома или офиса.
 
На практика новите модели просто не предоставят нещо значимо по-различно, което да убеди потребителите да сменят стария си таблет.

Така се стигна и до решението за увеличаване на размера – Lenovo, Microsoft и Samsung вече прибегнаха до тази мярка. Очаква се същото да стори и Apple.
 
Подобен ход е нож с две остриета. От една страна по-големият екран определено ще е голям коз, ако потребителите припознаят новото поколение таблети като директен заместител на настолните компютри. Ще има възможност за едновременно използване на няколко приложения.

Например учениците ще имат отворен дигитален учебник на едната половина на екрана и отворен документ за писане на другата. И всичко това ще е далеч по-ясно и няма да има нужда от напрягащо взиране.

Но тогава таблетите ще станат далеч по-неудобни за разнасяне, ще се загуби предимството на мобилността.
 
Въпреки всичко е ясно, че пазарът на таблети няма да се срине рязко... просто достигна фазата на насищане и влиза в период на равномерен растеж без впечатляващи скокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
14
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Таблетът е (интернет) вестника и (електронната) книга на 21 век. Млад човек няма да даде 0,5-1 лв за 1 бр. вестник или 10-20 лв за една книжна книга, а ще мине през пет сайта и Читанката на таблета. За работа си трябва истински компютър, въпреки че и приложенията за таблети са добри, но не става таблета за сериозна текстообработка или електронни таблици и презентации, само за мейл и то не винаги.
22
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излезте от матрицата,изключете телевизора..Театри,библиотеки,спортувайте,разхождайте се из природата,бъдете човечни..
21
1
 
15
 
! Отговори
Ицо Софтуера преди 9 години
Занимавам се със софтуер и съм голям фен на настолния компютър. Имам и таблет и телефон, но ги използвам повече за да си проверявам съобщенията или да се забавлявам. Не споря, че има разкошни апове за Андроид, някои от тях ползвам ежедневно ... като тия за спортуване, наистина са нещо добро!
20
7
 
27
 
! Отговори
един ученик преди 9 години
Обаждам се на Майкрософт Германия и ги питам, колко струва SurfacePro3 за ученици, студенти?Отговарят ми, че 100ЕUR по-ниска цена от тази в AMAZON.EUЗатварям и се обаждам на Microsoft България. Питам ги същия въпрос. Получавам отговор, че няма отстъпка.ЧЕСТИТО! ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ, БЪЛГАРИНА Е ЕДИН ***. ВИЕ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ, КОЛКОТО АЗ СЪМ ЧЕРЕН *** И УПРАВЛЯВАМ ЦЯЛА АМЕРИКА ОТ ПРЕЗИДЕНСТКИЯ СИ СТОЛА СИ ЗА 10К ДОЛАРА.
19
3
 
19
 
! Отговори
практик преди 9 години
През годините, смених много неща, /без смартфон/, като почнах от Pocket PC и се убедих, че оптималното е - един лаптоп 12 ка, задължително с 3G модул и яка батерия, телефон с копчета - колкото да видиш кой те търси и да се зарежда 2 пъти в месеца. В къщи - 2 настолни Lenovo /за различни дейности/ и най-важното - добри монитори, щото от очите по-ценно няма...Така, че това със залязващите настолни - малко пресилено ми се струва...Мда
18
0
 
11
 
! Отговори
Чикаго преди 9 години
Не се използуват само от *** таблетите.Това са предразсъдъци.В богатите държави таблетите се използуват предимно от децата за игри.Но има и много възрастни хора,които ги използуват при пътуване,защото има безжичен интернет почти навсякъде например за четене,скайп и имейл.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,компютрите са по-удобни за работа!Та за това аз още си бачкам с един "Правец" и съм си -ОК.
16
1
 
17
 
! Отговори
драги потребители преди 9 години
Голяма боза сме и добре, че развитието на технологиите не зависи от нас. Едни са горди, че нямат пари за хляб и си го пишат като аргумент!? Други ми обясняват, че цената на мощните мобилни и стационарни машини били изравнени, само дето не си дават сметка за разликата в изчислителната мощност... А най-многобройните от нас мечтаят само как да влязат у суратефтерите си, да се тагнат и това е! А електронни книги поне не четете ли? Ми не, то си личи. Що са ви. Вие всичко знаете. Само пари нямате :))
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Компютрите са за работа, а таблетите за консумация на съдържание. Например да си разцъкаш вечер на дивана, вместо да пускаш компа. За такава дейност не ти трябват нито особена мощ, нито екстри.
14
0
 
30
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 9 години
Това, че конкретно във Великобритания е пълно с ***, които мислят, че компютрите са само за фейсбук и чат, не означава, че настолните компютри ще изчезнат. ARM архитектурата е много далеч като производителност от доброто старо x86, а мобилните x86-тици няма да са достатъчно мощни поне докато не се решат проблемите с охладаждане и захранване. Всеки, който ползва компютър за нормална работа ще продължи да го прави поне още 10 години, бъдете сигурни.
13
0
 
10
 
! Отговори
Костадин преди 9 години
Аз лично предпочитам таблет пред смарт телефон заради големината на екрана.Но всички хора са различни,както и потребностите и вкусовете им.
12
2
 
6
 
! Отговори
Таблетков преди 9 години
Ааааа,ама как да залезнали таблетите!Та нали Барекофф ни обеща безплатни таблети.Сега остава да чакаме да изпълни обещаното!
11
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Аз вече съм на фаблет.
10
22
 
0
 
! Отговори
acca преди 9 години
15 - тук не си прав. Един мощен геймърски десктоп и един мощен геймърси лаптоп са горе-долу на една цена.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11,Има ли мощни лаптопи с 24-32 инча екран? Или такива дето като им пуснеш някоя яка игра, да не стават на печка духалка? То от вторите има, а струват колкото 5 пъти повече от десктоп със същите характеристики
8
1
 
28
 
! Отговори
7 преди 9 години
Имам таблет от няколко години и основната му дейност е да събира прах.Настолните компютри не са залезли, просто при тях няма голям растеж, но за работа и игри са незаменими!
7
1
 
15
 
! Отговори
Я преди 9 години
Я авторчето да потърси малко информация из интернетА и да види колко залезли са настолните компютри и как заради тях хардуерната индустрия почти изчезна. Вече не се произвеждат GPU и CPU процесори. Мале колко лошо.Мда, мда. Таблетите са върха на тъпотията у тая индустрия, между другото. Смартфон разбирам, но таблет....
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таблетите са смес между телефон и лаптоп,но основно се ползват като портативни игри и разни прости неща като да погледнеш фейсбука и електронна поща.Може да се каже,че заместиха едновремешните преносими електронни игри от 80 те като Ну Погоди.Не мисля че ще заместят напълно лаптопите или настолните компютри.
5
3
 
43
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До АнонименЕ точно това и аз исках да кажа :) Как решихте, че настолните компютри са залезли??? Това, че всички тинейджъри мажат с пръсти по телефони в метрото, не означава, че настолните компютри са залезли.
4
1
 
25
 
! Отговори
49954 преди 9 години
Бумът на таблетите беше по-скоро мода и начесване на крастата. Технологичния прогрес винаги се е движел от бизнеса и индустрията, а не от обикновените потребители. Таблетите имат ограничено приложение в бизнеса - освен за някои специфични задачи, не е пълноценен лаптоп. Поне докато не измислят някакъв по-бърз и сигурен начин за въвеждане на информация, освен клавиатура. Разните дигитални асистенти от вида на Сири и Кортана са в много начален етап на разработка.