Задават ли се добри времена за Samsung?

Компанията вече показва признаци на живот
Обновена: 8 апр 2015 06:32 | 7 апр 2015 20:10, Бойчо Попов
24
Задават ли се добри времена за Samsung?
Снимка: архив Ройтерс

 След доста трудна 2014 г. корейският производител на електроника Samsung очаква силни продажби за първите три месеца на годината. Очаква се, че при представянето финансовите резултати компанията ще отчете най-добри данни от средата на 2014 г., а с това и от три тримесечия насам.

В съобщението за пресата Samsung заяви, че оперативната печалба вероятно ще се свие с около 30 процента за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2014 година.

Въпреки спада обаче Samsung надмина с това очакванията на анализаторите, като публикува оперативна печалба от около 5,9 трлн. вона, или 5,40 милиарда долара, през тримесечието, което е спад спрямо 8,5 трлн. вона година по-рано. Продажбите са в размер на около 47 трлн. вона, с 12 процента по-малко от 53,7 трлн. вона, отчетени година по-рано. Данните са предварителни; Samsung ще пусне окончателните си резултати по-късно този месец.

Печалбата в сезонно слабото първо тримесечие на практика е по-висока, отколкото в традиционно най-силното последно тримесечие, в което Samsung отчете печалба от 5,3 трлн. вона. Анализаторите очакват и силно представяне на поделението за чипове, което може да надмине резултатите на подразделението за мобилни телефони.

Корейската компания възнамерява да стане отново лидер на пазара на смартфони с новото поколение модели от висок клас и да изпревари отново американския си конкурент Apple. От петък новият флагман Galaxy S6 ще бъде в продажба, а анализатори и инвеститори очакват от него подобряване на бизнеса на цялата корпорация.

Прогнозата на Samsung сигнализира за шесто поредно тримесечие на спад на оперативната печалба, и подчертава колко силен е конкурентният натиск от страна на китайските конкуренти в ниския сегмент на пазара и от страна на iPhone на Apple във високия сегмент.

И все пак има признаци за възстановяване на корейския бранд на пазара на телефони. Две тенденции подчертават възстановяването - по-добрите от очакваните ранни записвания за новия телефон от висок клас Galaxy S6, както и силното търсене на микрочиповете.

Анализатори твърдят, че S6, който разполага и с изкривен настрани екран, осигурява така необходимата стилова свежест.

"Мисля, че причината Samsung да страда толкова през миналата година, бе, че компанията просто изглеждаше скучно", казва Питър Ю, анализатор в BNP Paribas, пред New York Times. Той посочи, че моделът Galaxy от 2014 г. се е различавал съвсем малко от версията от 2013 г.

„Когато става дума за телефони с Android, всичко сега изглежда по един и същи начин. Ако покриеш марката с ръка, трудно ще намериш разликата между китайските смартфони и смартфоните на Samsung".

Фактът, че сега S6 се откроява, помага на компанията да подобри продажбите в горния сегмент, където прави и по-голямата част от печалбата си. Но Ю казва също, че новата стратегия на Samsung с нейните модели от ниския или средния клас смартфони също може да помогне на компанията през тази година.

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писна ми от анроидите на Самсунг, претъпкани с приложения които никой никога не използва! На истина андроид е създадена за шпионаж.
15
0
 
1
 
! Отговори
До Байо преди 8 години
Не съм се изразил правилно. Говорех за часовника на самсунг. Е часовника на самсунг няма WiFi :)
14
1
 
0
 
! Отговори
Байо преди 8 години
До 20 - кога за последно видя Самсунг да няма wifi?
13
1
 
2
 
! Отговори
чудя ся преди 9 години
Чудя се, дали LG и SAMSUNG не се надпреварват за титлата "най-калпава операционна с-***".Android има доста проблеми, но LG WebOS и SAMSUNG Tizen са безнадежни.Microsoft WP 8.1 е бъдещето. WP 10 ще забие Android, WebOS и Tizen в десета глуха.Жалко, защото Microsoft направиха огромна грешка като извадиха релийз < 8.1Wp7 беше толкова голям ***, че дори биеше Android по-глупост и несъвместимост. Ако Стив Балмър не беше закъснал толкова много, сега Сатя Неделя нямаше да бъде шеф и бавно да ..
12
2
 
3
 
! Отговори
А преди 9 години
Интересно дали самсунг щяха да пуснат часовник ако от епьл не казаха че ще го правят :-)
11
1
 
4
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 9 години
Самунг произвежда Гиър вече трета година. Добре че са корейците да дадат някоя идея на Епъл. Между другото, на цената на Айуоч можеш да си купиш Гиър Ес ,който няма нужда от телефон . Има си слот за СИМ карта. Можеш да се обаждаш и да пращаш съобщения . Ако Айфона ти не е наблизо,Айуоч може да ти показва колко е часа и дотам....:-)))))))
10
7
 
2
 
! Отговори
А преди 9 години
Добре че съществува Apple за да има Самсунг от кого да копира ! Сега чакаме изкопирания часовник на корейците ....
9
6
 
1
 
! Отговори
хитрец преди 9 години
Който ми не лайква коментарите да му изязат акне и хемороиди!!!!
8
2
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Абсолютно си прав.Взе ми думите. Любими са ми японците и корейците.Но сега корейците взеха пазара на японците с много работа и по-добри цени.
7
1
 
9
 
! Отговори
EDGE, S 6 преди 9 години
Светлината в тунела e новия дизайн.Стига скука.Показателите не са лоши.SONY "реже" работни места, но е най-доброто.Смяната във върховете на управлението води към успех.Урок е,че когато си пръв се отпускаш и лежиш на лаврите си. Конкуренцията е голяма.Правилната насока е към по-класни,високо технологични модели.Обръщане към онези клиенти,които искат да имат "швейцарско ножче",а не нахапан скъп (6 пъти себестойност) бранд. Познавам: МЕ 45,ЕЛФ,H7,HTC HD2,Note 2,4.Корейците най работят.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква Нокия бе хахаха,най-залупения телефон на планетата :)) Никоя тоест Нокия вече ги купиха от Уиндоус и вече ги прекръстиха Уиндоус.
5
4
 
18
 
! Отговори
иван преди 9 години
точно 1 година с галакси С5,никакъв проблем.....супер бърз
4
7
 
12
 
! Отговори
Ядосан преди 9 години
Самсунг може и да показват признаци на живот, но моя S5 вече 3 седмици е в сервиза, явно без признаци на живот.
3
26
 
7
 
! Отговори
хитрец преди 9 години
Долу Самсунг,да гният дано!!!Само Нокия!!!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хайде по-грамотно!
1
13
 
5
 
! Отговори
нормално преди 9 години
.....че оперативната печалба вероятно ще се свие с около 30 процента ....==================================================Ябълката рулз !

Спонсорирани публикации