Uber търси начин да остане в България

Компанията иска съвременна регулаторна рамка за услугата й
16 апр 2015 12:22, Бойчо Попов
54
Uber търси начин да остане в България
Снимка: Reuters

Услугата за споделено пътуване Uber ще търси конструктивен диалог „с всички заинтересовани страни в България“, заяви говорител на компанията пред Investor.bg.

Както Investor.bg писа вчера, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна разследване срещу услугата, след като във ведомството е постъпило писмо от Столична община. Общината е на мнение, че сигурността при плащанията, които се извършват не в брой, а през приложението, представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна. Според Столичната община платформата на Uber е и конкурент на градския транспорт.

КЗК е решила да проучи две компании, свързани с предоставянето на услугата в България. Едната е регистрираната в Холандия Uber B.V, за която предварителното проучване на атимонополната комисия показало, че има лиценз за предоставянето и използването на мобилното приложение у нас. Тя е дъщерна на американското дружество със същото име. Холандската фирма предоставя единствено технологични услуги, но не и транспортни. Uber е предоставила на Rasier Opеrtions B.V. лиценз за използване на приложението и предоставяне на услуги чрез него на други лица.

„Нашата пилотна услуга uberX е иновативно решение за споделено пътуване, което осигурява на пътниците надеждна, безопасна и достъпна възможност за транспорт, като също така предоставя на шофьорите гъвкав начин за изкарване на допълнителен доход. Същевременно помагаме за намаляване на задръстванията и замърсяването на въздуха, което е добра новина за всички в София“, заяви говорител на компанията.

„Услугите за споделено пътуване са добре приети в голям брой прогресивни градове в цял свят. Uber се ангажира с продължаване на конструктивния диалог с всички заинтересовани страни в България за създаване на необходимата съвременна регулаторна рамка, така че градът да може да се възползва от модерните решения за споделено пътуване като uberX“, се казва още в становището на компанията.

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Uber. Тя представлява платформа за предоставяне на социална мобилност. Чрез платформата на Uber физически лица – пътници могат да правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място при ниски разходи. От друга страна, тя позволява на шофьорите да установят контакт и да се съгласят да споделят и да си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили за целите на споделеното пътуване.

В средата на февруари един от браншовите съюзи на таксиметровите превозвачи - “Съюз Такси”, заплаши, че ще блокира столицата с протестно шествие. Исканията на организацията са компанията Uber България да прекрати своята дейност, а ако не го направи, държавата да се намеси. В отвореното си писмо „Съюз Такси“ заявява, че неколкократно е сигнализирала властите за „кражба на пътници“, което води до причиняване на загуби.

На обратното становище е IT специалистът Христо Ласков, който в ефира на Bulgaria on Air коментира, че таксиметровите шофьори в България не трябва да се "борят" срещу мобилното приложение за споделено пътуване Uber, а трябва да предложат по-добра услуга от него, за да си "върнат клиентите".

Преди около месец и транспортният министър Ивайло Московски също критикува открито компанията. Според него услугата на Uber не отговаря на българските закони. Коментарът му бе във връзка с информацията, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция срещу компанията.

В интервю за Investor.bg преди месец директорът на Uber за Централна и Източна Европа Патрик Щуденер заяви, че и в България, както навсякъде по света, компанията среща съпротива.  

В Европа, където Uber предлага широка гама от възможности за транспорт – от професионални лимузини до неформални възможности за споделяне на автомобили, компанията е атакувана от съдебни разпореждания в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания. Според властите в тези страни компанията е нарушила правилата за лицензиране на таксиметрови услуги.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: UberuberX
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
17
 
! Отговори
V преди 8 години
До Анонимен"След 10 години работа в Убер дали някой ще ми признае трудов стаж за пенсиониране?"Бабите и майките ни с 40+ години трудов стаж с колко пенсия се пенсионираха?!Е(|)АЛ съм ти осигурителната ни система!
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С удоволствие ще ви гледам посраните физиономии, след като убер получи бан и в България.
15
0
 
7
 
! Отговори
Злати преди 8 години
Ххахааха, Uber е конкурент на градския транспорт, а такситата са му спътник. За това София продължава да е единственият голям европейски град без нощен транспорт.Пародия!
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може Революцията да се съобразява с Еволюцията.Не може ИТ индустрията да се съобразява с телефонните кабели.Не може Viber да се съобразява с телеграмата.Не може Vbox7 да се съобразява с БНТ.Не може БМВ 7 да се съобразява с каруцата.Не може Виртуалното пространство да се съобразява с хартиените закони.Не може Времето да се съобразява с часовника.Не може Свободата да се съобразява със затвора.Не може Uber да се съобразява с бакшиша.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11...Е то понеже всички бакшиши в София са пример за добро психично здраве...Иначе все си мисля, че Юбер предоставя по-добра защита понеже резервацията на колата става онлайн, плащането става по електронен път и така скандал за пари не може да стане, клиента се знае защото е регистриран в услугата с телефон, име, кредитна карта и т.н.Колкото до това, че няма трудов договор за шофьорите е вярно, но мисля че им се удържат данъци според законодателството на съответната страна.
12
8
 
5
 
! Отговори
Тъжно преди 8 години
"Грам не ми пука че не плащат данъци, на мен ми е удобно и евтино - това е!" Ето го и типичното мнение и манталитет, за съжаление, на доста голяма част от българите. После обаче всеки реве я за заплата, я за здравеопазаване, я за нещо друго. Как да очакваш да има промяна в тази държава, като дори хората от народа не правят нищо, важното е на тях да си им е добре. Колко мъка има, Боже...
11
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ви дава гаранция, че ще ви качи психически уравновесен, трезвен, не-дрогиран водач, който има книжка? Айде отговорете ми. Не че при конкуренцията има 100% гаранция, но там поне подлежат на някакъв контрол, проверки и регулации, докато при Убер няма абсолютно никакъв контрол.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
spodeleno patuwane w germany ima ot mnogo wreme. Polzwal sam go nawremeto redowno. Tiq obache go wkaraha w gradowete i wdignaha mnogo shum. Dano ne go precakat generalno zashtoto si e dobra alternatiwa za dylgo patuwane.
9
15
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
"Грам не ми пука че не плащат данъци, на мен ми е удобно и евтино - това е!"Заради такива като тебе държавата ни е на този хал и мошеници като убер я изцеждат и изнасят печалбите.
8
4
 
16
 
! Отговори
180 преди 8 години
Какъв трудов стаж бе, човек? Това е просто едно удобство, чрез което си спестяваш част от разходите по пътуването. Само в България можеш да видиш всеки да ходи на работа сам с колата си. После всички реват, че ставали големи задръствания.
7
3
 
5
 
! Отговори
Така преди 8 години
Да спазват всички правила и закони, да си плащат данъците и да остават тогава. А таксиметровите компании вместо да вият как някой им "краде клиентелата", да вземат да се осъзнаят какви са им повечето шофьори и какви са им колите (тотално неподдържани в голяма част от случаите). Защото, аз поне, в София признавам 2 таксиметрови компании, в други населени места не знам- не съм използвал такси.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дейността им е прекратена също в Калифорния, където тече съдебен процес, забранени са в Колумбия, Бразилия, Торонто (Канада), съдят ги в Орегон, (САЩ), забранени са също така в Париж (Франция), Дания, Норвегия, Индия, Тайланд...
5
4
 
19
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Бакшишите коментиращи тук газ пикаят... Реалността боли нали? Не може да миришете на фасове и на дюнери, да бичите чалгата, да се държите като борсуци и да имате претенции. Не ставате, това е. КРай на чалгализацията, мръсотията и простотията с бакшишите Мухахахах
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белгия, в частност Брюксел изгони убер, в Женева също, изгонени са и от Германия, Холандия (където властите претърсват офисите на фирмата и налагат по 10 000 евро глоба на компанията за всеки превозен клиент), Испания, Франция, Южна Корея, както виждате в цивилизования свят гонят тези мошеници. Между другото в са забранени и в щата Невада, САЩ, отново в САЩ се водят и съдебни дела за нелегална дейност, както и в останалите държави по света.
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-якото е че не плащам бакшиш. Няма коментари от сорта на "ами сега нямам точно да ти дам" или сметката ми е 14.20, подавам му 20 лв и той ми връща 5 лв с думите "лека вечер" или "тука си пуша, теб не ти пречи, нали". Ми сори ама на мен ми е удобно, ползвам го по 3-4 пъти на седмица и разликата е от небето до земята. Както пишещата машина умря след появата на компютъра, така и ще стане с таксиметровите шофери. Грам не ми пука че не плащат данъци, на мен ми е удобно и евтино - това е!
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нормалните градове и държави гонят убер. Онзи ден бяха изгонени и от Женева.
1
7
 
12
 
! Отговори
гУбер преди 8 години
Нашата пилотна услуга ГuberX е иновативно решение за споделено пътуване, което осигурява на пътниците надеждна, безопасна и достъпна възможност за транспорт, само внимавайте да не ви качи някой като оня психопат с Голфа.

Спонсорирани публикации