Съдът на ЕС реши - България е виновна за мултиплексите

Страната е ограничила конкуренцията при конкурсите
Обновена: 23 апр 2015 17:32 | 23 апр 2015 17:12, Бойчо Попов
39
Съдът на ЕС реши - България е виновна за мултиплексите
Снимка: Reuters

Съдът на Европейския съюз постанови в четвъртък, че България е ограничавала конкуренцията при създаването на мултиплексите. За нарушенията страната е заплашена от глоба от 8448 евро на ден. 

С решението си съдът в Люксембург потвърждава опасенията на Европейската комисия, че България е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара, като е дала пет разрешителни за мултиплекси само с два конкурса през 2009 г.

Чрез алинеи 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за електронните съобщения, с които броят на предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър за наземно цифрово радиоразпръскване (т. нар. мултиплекси), е ограничен до два, България не е изпълнила задълженията си относно конкуренцията на пазарите на електронни съобщителни мрежи и услуги.

Освен това и критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България. „Забранявайки на доставчиците на телевизионно съдържание, които не излъчват програмите си в България, и на свързаните с тях лица, да участват в конкурсните процедури за мултиплексите, страната ни не е изпълнила друго свое задължение – за общата регулаторна рамка за електронните съобщителни мрежи и услуги (Рамкова директива)“, пише в решението на съда.

Макар да е възможно да се приеме, че оператор, който е вертикално интегриран — в смисъл, че осъществява едновременно дейност като доставчик на телевизионно съдържание и като мултиплекс оператор, би могъл да даде предимство на своето съдържание пред това на конкурентните доставчици, подобна опасност от засягане на конкуренцията ще бъде налице единствено ако този интегриран оператор е получил разрешение да излъчва телевизионни програми на българска територия, се казва в становището на съда. 


Групирането на първоначалните пет честоти в два пакета, предоставени за срок от 15 години на двете предприятия, спечелили проведените през 2009 г. конкурси, е осигурило на тези предприятия предимство, което може да засегне съществено възможността на всяко друго предприятие да предоставя същите електронни съобщителни услуги или да осъществява същата електронна съобщителна дейност на българска територия при равностойни по същество условия, счита съдът, като по този начин застава напълно на страната на ЕК.  

За делото, което Eвропейската комисия подготви срещу държавата ни във връзка с провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за изграждането на мултиплекси, стана ясно още в началото на 2012 г.

Припомняме, че в началото на 2013 г. служебното правителство на Мартин Райков даде седмия мултиплекс на сателитния оператор “Булсатком”През март 2013 г. служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев заяви, че ще проведе разговори с ЕК, за да бъде отложена наказателната процедура срещу България. Въпреки всичко обаче наказателната процедура срещу страната ни не бе прекратена.
 

"Следва да се припомни, че наличието на неизпълнение на задължение трябва да се преценява с оглед на положението на държавата членка към момента на изтичането на определения в мотивираното становище срок, а последващите промени не могат да се вземат предвид от съда", пише в становището. 

Днес съдът реши освен това България да заплати съдебните разноски по делото. В края на януари 2012 г. стана ясно, че компанията DVB-T е подала жалба до ЕК, защото е обжалвала конкурсите, но ВАС е отхвърлила иска ѝ. От компанията заявиха, че ЕК ще реши, че България е нарушила евродирективи, като е допуснала концентрация на мултиплексите в две компании, за които има подозрения, че са свързани помежду си.

Шестте мултиплекса бяха дадени на словашката Towercom (две честоти) и латвийската Hanu Pro (четири). Двете компании са пряко или непряко свързани с мажоритарния собственик на вече затворилата Корпоративна търговска банка - Цветан Василев, който е представител на кипърската Mancelord Limited, която държи 50% от НУРТС - мрежата за разпространение на телевизионния и радиосигнал. НУРТС купи Towercom и се преименува на "НУРТС диджитал". Hanu Pro пък представи банкови гаранции от Корпоративна банка и обяви, че ще ползва мрежата на НУРТС, защото в противен случай стойността на проекта й ще скочи най-малко три пъти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: мултиплекси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Не България, а тези управници които са подписали съответните документи ограничаващи конкурсното начало трябва да бъдат дадени под съд! Много добре знаеха тогава, че за това ще бъдем съдени. Много добре обаче знаехе и че българските закони закрилят престъпността и най-вече организираната такава! Затова най-безотговорно и спокойно с-у солидни комисионни естествено, дадоха тези разрешителни на "правилните" компании.
18
1
 
8
 
! Отговори
А парите за реклама? преди 8 години
Срещу милони, пръснати за реклама, се въртя клип, в който възрастен мъж обясняваше в кое гнездо на кутийката трябва да пъхнем един куплунг ! Явно ни вземат за *** ! Ала не е луд този, който *** от баницата,а онзи, който му я дава !
17
1
 
13
 
! Отговори
До extremist преди 8 години
Сигурен съм че ако ти го обяснят по друг начин няма да ти хареса изобщо Става Въпрос за НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ,ОЛИГАРХИЯ И МОНОПОЛИЗЪМЪТ КОЙТО ВЪРЛУВА В БЪЛГАРИЯ И ЗАРАДИ КОЙТО ОТНОВО НА НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЩЕ НИ УДЕРАТ ГЬОНА ЕЙ ТВА Е С ТРИ РЕДА
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марш да си Плащате Кабеларките който излъчват напълно безплатни канали в своите мрежи и Стига сте Ревали Малко ви е!!!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Остап Бендер преди 8 години
Товарищи вся власт нами.Въй духайте супа от перец.Денги в нами,съд нами, глоби вами.
14
0
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Да видим сега Цацаров дали ще се самосезира и повдигне обвинение на тия мафиоти нарушили европейсото законодателство и кой ще им плаща солидната глоба??? Кой е нарушил еврозаконодателството? Какви коисионни са получили???За коошка вкарват в затвора а за милиони има ли закони???
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТВ не гледам Но за властта е важно хората да гледат за да може да ги манипулират
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите протриваха ръце за голямата далавера през 90-те години,като заявяваха,че те построили социализЪма и нямалода дадат други да управляват построеното.Е стана по тяхната,като цялата икономика и селско стопанство е в техни ръце по списък от БКП.Резултата за четвърт век е най-бедната държава в ЕС.Комунистическата мафия ще унищожи БГ ,младите стават емигранти,държавата се обезлюдява.Ревизия на прехода,отговорност от съда за тия управници нарушили Европейското законодателство.
11
3
 
9
 
! Отговори
izvoza преди 8 години
Бате БОЙКО ти си МЪШ, Бате БОЙКО не ВЕДНЪШШШШШШ...................... Нарушаваш Европийското законодатество
10
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде стига ревали, колко народ из Европа (не ЕС) е по-беден от нас имате ли идея?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си спомням, кой беше на власт тогава?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 2013 г. имаше шумна реклама че ще качат 50 канала през 2015 г. а сега намаляха до едва 5-6 та кабеларките и мобилните прибират тлъсти пачки.
7
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
"...глоба от 8448 евро на ден"Да ги плаща г-н Божков, главен ПАРАШУТИСТ в КРС от времето на Станишев, вече поне 10 години "управляващ" съобщенията.Един от съвременните "номенклатурчици", ако този термин нещо говори на по-младите.(Началниците от определен ранг нагоре бяха контингент - т.е. номенклатура - на ГК на БКП, а от по-висок ранг - на ЦК на БКП. Партията с голямо П съгласно чл.1 на конституцията на Тодор Живков)
6
0
 
9
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
Хубава работа,ама-българска.По 500 000 лева на месец,пак в хубавото ни д..е! Машала!
5
1
 
26
 
! Отговори
безразличен преди 8 години
Тези новини вече не ни правят впечатление. Без преувеличение - България е най- пропаднала и с най-некадърно управление държава в целия свят!!! И тази държава няма абсолютно никакво бъдеще независимо колко големи родолюбци сме. Аз лично НЯМА да оставя децата си да живеят в тази ***.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЩО НЕСТАВА ОТ ТАЯ МУТРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ. НИТО ИМА ДЪРЖАВА НИТО ИМА УПРАВНИЦИ НИТО ИМА НАРОД.
3
3
 
7
 
! Отговори
Горанчо преди 8 години
Дреме ми, теглим нов заем...
2
13
 
31
 
! Отговори
Истината преди 8 години
България е виновна, но по-точно виновни са всички правителства от 2009-та година досега, а най-много е виновно правителството, при чието управление Европейския съд налага тази глоба, т.е. сегашното на ГЕРБ, Сините и останалата пасмина.
1
0
 
58
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Докато не започне да се търси персонална отговорност от хората вземали решения все така ще е.