Как наши деца покориха конкурс за наука във Виена?

Венеция, Борис и Никита правят проекти в сферата на роботиката
Обновена: 15 май 2015 15:25 | 15 май 2015 14:30, Елена Кирилова
20
Как наши деца покориха конкурс за наука във Виена?
Снимка: личен архив

“Нашите ученици Никита Овсянников, Венеция Георгиева и Борис Зюмбюлев бяха дадени за пример като успешни млади предприемачи при откриването на CEEDS'15 by Webit по-рано днес. Както писахме по-рано, тримата заеха първото място в своята категория, както и наградата за най-добър проект от всички, представени от гимназиални ученици, на „Фестивала по природни науки и инженерство”, който се проведе на 14 март във Виена”, написа на 21-ви април на страницата си във Facebook Американският колеж в София.

Учебното заведение определено има повод за гордост. Тримата му възпитаници се превърнаха в големите звезди на Webit - събитие, което събра на едно място 3000 посетители и над 100 лектори от повече от 40 държави.

Венеция е единственото момиче в звездния ни научен отбор. Тя е на 18 години, докато Борис и Никита са на 17. Тримата се познават отдавна. Момчетата са учили заедно в осми клас и макар че в началото не са си никак близки, впоследствие стават приятели. Едно от нещата, които ги събират, е страстта към науката.

“До тази година нямахме някакви по-амбициозни идеи, а по-скоро планове. Най-накрая решихме да направим нещо заедно”, разказва Борис. “Направихме първата крачка за Фестивала на науката, който се организираше в училище”.

Той се оказва и стъпката към много по-сериозно състезание във Виена, което българският отбор печели, създавайки специален робот. В училищния конкурс се включват с по-простичък робот, докато във Виена се появяват с много по-сложно и добре изглеждащо устройство.

“Вторият робот е на два етажа. На единия има сензори и платки - мозъкът на робота. На долния има батерия, двигатели и bluetooth устройство, с което се предават данни на компютър. Миналият беше на колела, само на един етаж и беше с една бяла платка, така че беше много по-тромав”, коментира Венеция.

След като сразяват конкуренцията в училище, Борис, Венеция и Никита получават подкрепата от учителката си по физика Красимира Чакърова, която ги насърчава да опитат да се явят на Фестивала на науката във Виена. Тя се свързва с организаторите на фестивала и урежда заминаването на българския отбор.

Първата задача на тримата е да накарат робота да изглежда по-привлекателно. Скриват част от кабелчетата му, слагат суич и правят значителни подобрения в кода. След всичко това устройството вече може да връща информация към компютър за разстоянието между себе си и препятствията, които среща по пътя си.

“Направихме лабиринт, който беше много по-професионален, за да покажем как работи устройството. Не е някаква сложна схема, но въпреки това илюстрира добре какво прави роботът”, допълва Венеция.

Идеята за самия робот идва от Никита и е свързана с филма “Прометей”.

“Действието в него се развива в бъдещето и се разказва за астронавти, които отиват на друга планета. Искаха да изследват една пещера в планетата и извадиха една джаджа, която пуснаха във въздуха. Тя полетя и започна да сканира с лазер пещерата”, твърди Венеция. По думите ѝ устройството им се сторило особено интересно и искали да създадат такова, което също да лети. В крайна сметка се стига до създаването на робот, който се движи по земя. 

Останалата част от статията можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ученицироботироботика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Няма Значение преди 8 години
Пешко голям си ***
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво да продължават да се развиват и някой ден и във ЕКА да работят
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя робот може ли да раздели сеното на две магарета.Ако може Оти сакам да го купя
13
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Клубове (кръжоци) по какво ли не има и сега. Да не говорим, че почти всяко училище предлага извънкласни занимания на сносни цени. Във всеки мол и във всяко трето заведение има детски кътове, където можеш да оставиш детето да играе на какво ли не. Специално в София детските площадки са обновени и нямат нищо общо с железарията и чугуна от едно време. И зелени училища има, и излети има, чудя се защо носталгиците тия неща сякаш не ги забелязват, може би им е приятно все нещо да им е тегаво
12
1
 
5
 
! Отговори
Носталгия... преди 8 години
Децата и сега и преди си бяха същите, разликата е, че преди имаше сериозни бази и места, в които децата можеха да се развихрят в областите, които ги вълнуват, а сега тези места просто ги няма. Спомням си, че през 1984-та в сравнително малък град имаше центрове, предлагащи всякакви кръжоци, включително и компютърни зали с най-модерните за времето си машини и много от моето поколение в момента е много напред в много области именно заради тези центрове...
11
0
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Колкото до АЕЦ Козлодуй най-мощните блокове - 5/6, влизат в експлоатация дори след 89-та, като се има предвид, че централата е започната началото на 70-те
10
0
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
до Анонимен 11,ЦЕРН го дадох само като пример, но все пак:"България е сред най-активните участници в обученията на учители и вече над 250 учители и директори са били на обучение тук. По брой обучени кадри страната е сред 25-те страни с най-много учители, посетили ЦЕРН... България плаща най-малка вноска като страна членка на ЦЕРН. Средствата възлизат на 0,3% (1,6 млн евро за 2009-та) от бюджета на организацията. Финландия има почти същото население, а нейната вноска е 1,3 на сто."
9
0
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Ами то е вид ЛЕГО, но се упражняваш да програмираш. Учиш за токове, съпротивления - смяташ. Не е толкова трудно, но щом нашите деца са спечелили с комплект от 100 кинта - значи не всичко е загубено. Още веднъж БРАВО!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако роботът е от снимката - е на платформа ардуино. Не е нещо особено, но браво! Долната платка е ардуиното - горната е шийлд за датчици или управление на моторчетата. Сигурно на децата не са им стигнали парички за wifi шилд. Ама и с блутута става за малки разстояния. Ако му бяха сложили wifi и gps модули и слънчеви батерии - щяха да размажат всички. Браво на младежите! Като лего е това - всеки може да опита, има и уроци навсякъде из мрежата. А спрограмирането - няма да останат без работа с C#.
7
0
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Например пускат у фейса снимка на онова прясно мляко в торбетата, дето ако напипаш здраво или тече само от единия ъгъл, е луд късмет. И отдолу - ай, вай, *** колко хубаво, *** колко вкусно. Чекай малко бе - та нали първата ти работа е да го превариш за всеки случай, че знае ли се пастьоризирано ли е, не е ли. Или както един чичак ми разправя веднъж - не пия боза откак веднъж погледнах отзад в бозаджийницата и бозаджийката точно изтискваше бозата от един толчав плъх, удавил се в казана
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конструктурче Лего или нещо подобно.. Направо върха на Копието
5
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До сспоред мен разликата е, че тия новини в днешните медии са в каренце некъде по средата, докато едно време в Раб дело два броя, посветени на това, предаване по тв, та да цъкаме една седмица. Поинтересувай се например колко българи работят в ЦЕРН, какво е участието ни в международните космически проекти и провери доколко е представено това в медиите. Иначе може би е неуместна ирония, но тя е отговор именно на такива първосигнално реагиращи носталгици, за които соца е набитото в главите им
4
0
 
8
 
! Отговори
с преди 8 години
Пешко, неуместна ирония. И тогава е имало и днес има много умни деца. Разликата е, че днес се открояват много сериозно на фона на брутално затъпяващото население, което си е чисто демократична тенденция.
3
3
 
3
 
! Отговори
Свиквайте преди 8 години
Свиквайте, вече повечето умни деца излизат само от частни училища, държавните в момента са много зле.
2
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 8 години
Еее Пешко :) и сега чат- пат, тук- таме се намират кадърни деца с които можем да се гордеем.
1
9
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ае стига с тия *** краварски пропаганди бе. Ние всички знаем, че образованието през социализъма беше на световно ниво и тогава и само тогава е било възможно български деца да печелят награди и отличия на международно ниво.