Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?

Трите компании не спазвали руския интернет закон
22 май 2015 20:35, Бойчо Попов
274
Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?
Снимка: Ройтерс

 Руският медиен надзорен орган е изпратил писма до американските компании Google, Twitter и Facebook, с които ги предупреждава за възможността да бъдат блокирани заради нарушаване на местните закони, предаде Ройтерс.

„Роскомнадзор“ заявява, че е изпратил документите на трите базирани в САЩ интернет компании, призовавайки ги да спазват новия интернет закон, който критици на президента Владимир Путин считат за цензура.

Говорителят на органа Вадим Ампелонски твърди пред Ройтерс, че заради кодиращата технология, използвана от трите компании, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

Според критиците на Путин обаче това писмата са поредният опит за налагане на цензура върху информацията в страната. По думите на Ампелонски кореспонденцията е регулаторно напомняне към компаниите за последиците от неспазването на законите.

За да се съобразят със закона, трите компании трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според „Роскомнадзор“ съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици".

Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, подчертавайки сериозното недоверие между Москва и Вашингтон.

Законът, който бе приет през миналата година, дава правото на руските власти да блокират сайтове без наличие на съдебно решение, ако в тях се призовава за протести, неразрешени от официалните органи. Особено спорна е частта, според която популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Припомняме, че през юли 2014 г. парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това бе първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
12
 
! Отговори
dp преди 8 години
200 - Деяне Деянееее, да правел каквото си ще за своя народ. Бе кой е тоя че да имасвой народ бе, поредното пробивно и достатъчно нагло ченге навряло се с подлости и убийства там, където свестните хора не се опитват да се наврат просто защото имат свестни неща за правене.Това смачканяците сте си смачкани по рождение, ей, бе как се живее пожизнено с мисълта, че трябва да има някой дето да ти е господар така и няма да разбера.
96
8
 
2
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Путин уби Кенеди.Факт.Мляс, еврогеец.
95
4
 
15
 
! Отговори
dp преди 8 години
Направо да дърпат шалтера на мрежата като цяло, режим като техния не може да съществувапри условията на свободно течаща информация.Не знам дали са империя на злото - слаби и малки са та да ги броим за империя в днешно време - но ако има извор на зло някъде по планетата той ще е около Москва някъде.
94
6
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Добре би било тази енергия в коментирането да се канализира.В плащане на данъци, любов към ближния и прочие отживелици.А Путин да прави каквото реши за СВОЯ народ.
93
3
 
6
 
! Отговори
Мурзи преди 8 години
Я за по сигурно да спрат изцяло нета в РФ.
92
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Обмяната на мисли и информация е заплаха за руските управлявщи.
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 185Абе, къде ги намират такива *** като тоя?
90
10
 
12
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Както винаги,сигурен съм,че иде реч,за поредното тълкувание,в стил - дявол чете евангелие,на нашите продажни медийки!И за най-глупавия е ясно отдавна,че интернет е всъщност,система за следене и събиране на информация.След грандиозните скандали с тоталното американско подслушване по света,е логично,себеуважаващите се страни,да вземат мерки,дори и доста крути!Споко,никой няма да спре нета в Русия,но поне ще озаптят самозабравилите се кравари,ще ги вкарат в релсите,сигурен съм!
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 202Че нямаш никаква идея как работи интернет - нямаш. Ама защо трябва да парадираш с незнанието си?
88
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е велик! Другата седмица ще им спрат и телевизорите на крепостните. Ще гледат само един канал - РТ.вру
87
10
 
24
 
! Отговори
Руснак в България преди 8 години
Никой не може да каже нищо на другаря Путин , защото той е велик и неповторим. Само с един замах може да спре интернет , радио , телевизия и даже радио точките по колхозите. Да живее великана на мисълта товарищь Путина .
86
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чудо голямо. тя и Германия им дръпна шалтера със синтетичното гориво.
85
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи, когато Ердоган ги СПИРА - това е иновативна анадолска демокрация, а когато Путин ПРЕДУПРЕЖДАВА - долна мужишка диктатура ?Я по-сериозно, моля !
84
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AМИ СПРЕТЕ ГИ , ДРЕМЕ МИ НA ....НЕ ЗНAМ НЯКОЙ ДA Е СПРЯЛ ГОРAТA ДA СЕ РAЗЛИСТВA....ДИВAЦИ ВИНAГИ ЩЕ ИМA......A AЗ ЩЕ СИ СЛУШAМ РОКA , ПЪК ВИЕ ЙОСИФ КОБЗОН...
83
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 8 години
А какво са така наречените социални мрежи, а кой кои зад тях, а те не манипулират ли населението на дадена страна, в една или друга посока, а те не могат ли да направят "спонтанни" протести....????
82
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е 174-тото последно предупреждение на Кремъл. Не знам как е във ФБ и Туитър, но на нас вече ни омръзна да го местим по крачолите.
81
7
 
23
 
! Отговори
нео преди 8 години
тия организации са безплатна шпионска мрежа. Какво се правите на ощипани моми че не знаете.
80
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крепостничеството никога не си е отивало за обикновения руснак, да затворят изцяло границите, никаква свобода какви са тези гевезелъци
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nyakoi po- dolu napisa ,4e Russia e zalivana s gei-propaganda.No Muzei na Gei ima samo v Moskva . Ot tova po golyama propaganda ima li?
78
9
 
20
 
! Отговори
hawaii преди 8 години
ХА-ХААААААСЕВЕРОКОРЕЙСКА им работа.Няма как!Хем ИМПЕРИЯ-модел 19-ти векВръстница на Османската такава,хем Гугъл и Туитър......Първо ДА СИ ИДЕ СУЛТАНЪТИ КГБейовете около него!