Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?

Трите компании не спазвали руския интернет закон
22 май 2015 20:35, Бойчо Попов
274
Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?
Снимка: Ройтерс

 Руският медиен надзорен орган е изпратил писма до американските компании Google, Twitter и Facebook, с които ги предупреждава за възможността да бъдат блокирани заради нарушаване на местните закони, предаде Ройтерс.

„Роскомнадзор“ заявява, че е изпратил документите на трите базирани в САЩ интернет компании, призовавайки ги да спазват новия интернет закон, който критици на президента Владимир Путин считат за цензура.

Говорителят на органа Вадим Ампелонски твърди пред Ройтерс, че заради кодиращата технология, използвана от трите компании, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

Според критиците на Путин обаче това писмата са поредният опит за налагане на цензура върху информацията в страната. По думите на Ампелонски кореспонденцията е регулаторно напомняне към компаниите за последиците от неспазването на законите.

За да се съобразят със закона, трите компании трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според „Роскомнадзор“ съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици".

Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, подчертавайки сериозното недоверие между Москва и Вашингтон.

Законът, който бе приет през миналата година, дава правото на руските власти да блокират сайтове без наличие на съдебно решение, ако в тях се призовава за протести, неразрешени от официалните органи. Особено спорна е частта, според която популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Припомняме, че през юли 2014 г. парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това бе първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
8
 
! Отговори
boc преди 8 години
БРАВО на РУСИЯ!!!Трябва да се отрежат попълзновенията на Кончита Вурст сред нормалните хора!!!
56
0
 
10
 
! Отговори
Нео преди 8 години
Интернет е един голям data център и всеки който някога е влизал в мрежата вече има досие. С кой е чатил, кой порнофилм е теглил, всичко всичко се знае. Проксита, тор и други анонимки също не помагат. В досието ти влиза лог кога си сърфирал анонимно, дори паролите са там. Ако си искате свободата обратно, режете кабела на нета с ножица и включвате старата Нокиа 1100
55
0
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
121 забраните са за 2 книги в руският сегмент на магазините, които вече са премахнати. Ако не ги бяха ги свалили тогава се говорише за евентуална блокировка. Въпросът е изчерпан.
54
4
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Членска карта номер 7. Евала... Стискам ти ръката. Най-накрая един в час!
53
2
 
8
 
! Отговори
РОСМУРЗИЛНАДЗОР преди 8 години
Интернет е творение на ЦРУ !Да послвдваме светлия пример на С. Корея и да го забраним !За Родину! за Свину ! За Ленину и так далее!
52
2
 
11
 
! Отговори
Путя преди 8 години
Забраних чуждине телевизии, иде ред на Интернета. И от утре всички със червени знаменца и *** с петолъчка.
51
2
 
5
 
! Отговори
хи хи преди 8 години
Това са ужасно опасни средства за идеологическо въздействие върху крехките мозъци на руските подростки и като такива е редно да бъдат забранени, а ползващите ги - преследвани с цялата строгост на закона.Най-добре е да четат Маяковски, да гледат съветска телевизия и да учат наизуст теориите на Дугин.
50
4
 
8
 
! Отговори
за 101 преди 8 години
Акериканската ''бедност'' е нещо, като средна ръка богат рушнак...не срванявай зелено с желязо...
49
3
 
2
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
95 Оправи си грешките бе кавал, преди се правиш на оригинален.
48
5
 
6
 
! Отговори
лика - прилика преди 8 години
Турция ги спряха, а сега и в Русия. Азиатските псевдо демокрации в действие.
47
2
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Съгласно официалната руска статискика всяка година 70000 хиляди руски граждани умират от алкохолизъм.А неофициално колко ли са?!
46
5
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
А топлата вода кога ще я спират ?!
45
0
 
3
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До 84 АнонименАй, то препоръките или забраните започват от соц.време, бре! :))) Във древните свещенни книги на различните религии/ учения/ нема забрани! : ))) Все пак русия не преоткрива колелото, а въвзвръща мъдростта в държавата!
44
5
 
8
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
67 аз получавам информация от много места и никой не може да ме убеди, че в РФ е много зле, че гладуват и т.н. Познавам РФ, намеирам се в РФ (и в момента) и повече от 20 години следя какво става в РФ не по медий, а на място. Така, че благодаря ти за съвета, но нямам нужда от него.
43
4
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Алкашите пак са в нормалната си ипостаза: всички други са ми виновни, само ние сме прави. Байгън от болшевишки простотии. Щели да спрат Гугъл... Що не се пробват да спрат Земята да се върти? Баси ***!
42
4
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Ай, това е тирания, т.с да защитават здравето на населението си! Порно /в което вкл. и дезинформацията на САЩ, често откровенни лъжи/, хомопаради и концерти, цигари, алкохол, наркотици е вредно, дори опасно за здравето на подрадтващите!пп. в демократична европейска БГ пък е забранено на зрели хора да пушат в заведения! :)))
41
5
 
12
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
За какво им е на руснаците Интернет?!Имат си водка.Един телевизионен канал им е достатъчен.Може и черно-бял да е.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трее да си мега ***, ако смяташ че гугъл плей е единствения маркет за андроид. Но *** повечето са такива. Не мега, тера ***!
39
0
 
6
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен65 номер... Моля те преди да напишеш следващата порция истини, разходи се из интернета и прочети за какво точно става въпрос. Как може да се хвалите, че сте свободни, а елементарно да не проверявате информацията с която ви хранят. По доло написах, но вие сте като коне с капаци.
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбирам защо *** реват на чужди гробища??? Може би защото са амортизирани нежни?