Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?

Трите компании не спазвали руския интернет закон
22 май 2015 20:35, Бойчо Попов
274
Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?
Снимка: Ройтерс

 Руският медиен надзорен орган е изпратил писма до американските компании Google, Twitter и Facebook, с които ги предупреждава за възможността да бъдат блокирани заради нарушаване на местните закони, предаде Ройтерс.

„Роскомнадзор“ заявява, че е изпратил документите на трите базирани в САЩ интернет компании, призовавайки ги да спазват новия интернет закон, който критици на президента Владимир Путин считат за цензура.

Говорителят на органа Вадим Ампелонски твърди пред Ройтерс, че заради кодиращата технология, използвана от трите компании, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

Според критиците на Путин обаче това писмата са поредният опит за налагане на цензура върху информацията в страната. По думите на Ампелонски кореспонденцията е регулаторно напомняне към компаниите за последиците от неспазването на законите.

За да се съобразят със закона, трите компании трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според „Роскомнадзор“ съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици".

Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, подчертавайки сериозното недоверие между Москва и Вашингтон.

Законът, който бе приет през миналата година, дава правото на руските власти да блокират сайтове без наличие на съдебно решение, ако в тях се призовава за протести, неразрешени от официалните органи. Особено спорна е частта, според която популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Припомняме, че през юли 2014 г. парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това бе първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идиотизма на рашъните е невероятен, пази боже
36
6
 
12
 
! Отговори
42 преди 8 години
ОТ ГУГЪЛ ИМА НЯКАКВА ПОЛЗА, НО ЗА ФЕЙСБУК И ТУИТЪР СЪМ СЪГЛАСЕН, ТЕЗИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ СА ПРАЗНА РАБОТА.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В статията си го пише - и в социялката и в търсачката трафика се преслушва от щатските служби. Така че внимавайте! Цензурата е по-върла и от комунистическата навремето. В тоя сайт също.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то в щатите понеже е по-различно, та ако напишеш нещо срещу г-н Обама, веднага си в списъка с терористите и започва подслушване на телефона ти. Ако повториш започва следене по 24 часа.
33
0
 
17
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
Русия е утвърдена демокрация!Мой приятел московчанин ми каза, че ако си недоволен, дори можеш да се изпикаеш пред вратите на Кремъл!... без да си разкопчаваш панталона.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименkato te cukam mioje da se zabawlyawas
31
1
 
12
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
Тихо ве смешен, вашият Ердоган редовно налага цензура на Фейсбук и Гугъл, когато му замирише на протести, така че нямаш думата по въпроса.
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eй големи кахъри за това, че руснаците нямали да ползват гугъл, фейсбук и туитър.Нали вие имате по 2-3 профила във фейса, кво ви интересуват другите?Стига сте плакали на чужд гроб, гледайте си вашата паничка.
29
3
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТи наистина ли си толкова зле или само ни стягаш тук? Не се шегувам...
28
2
 
7
 
! Отговори
hop преди 8 години
Правят път на Yandex което е руското Google ; ) каквото и да направят 3те големи компании пак няма да се хареса на русия , рано или късно ще ги изгодни. В Yandex имат контрол над всичко докато в Google,Facebook имат само американците което не им се харесва изобщо на руснаците. И най вече всеки които се противопоставя на сегашното правителство ще може да бъде лесно намиран и ------- а малко хора ги харесват честно казано. Там мафията е на много по-високо ниво от тук. Нищо лично просто бизнес : )
27
7
 
16
 
! Отговори
55 преди 8 години
И същата тая Русия в момента злепоставя България пред света с лъжи за Македония....
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това не можете да пишете, неграмотни демократи, цял ден в тъпия фейсбук стоите
25
8
 
16
 
! Отговори
факт преди 8 години
Държавата с най-жестоката цензура е Америка!
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги ми е било смешно как русофобите демонстрират фалшивата си загриженост за руския народ, крепящи се единствено на илюзорната надежда, че руснаците ще тръгнат да свалят човека, който направи Русия отново силна, заради абсолютни глупости като Фейсбук и Туитър... :D
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте ситни, за да кажете какво да прави Русия или не! Своевременно и правилно решение. Дори малко са закъснели!
22
1
 
8
 
! Отговори
55 преди 8 години
До АнонименДа де ,ама Кончита Вурс,не писа във Фейсбук до американците, ами до руските си приятели....
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много правилно, вси4хки подтикващи към насилие и анархия трябва да се отстранвват най малкото ! Браво на Путин
20
1
 
4
 
! Отговори
ТВ Алфа преди 8 години
,,Белоруската гара'' !
19
10
 
6
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Умрели руснаците да ползват Твитер , Фейсбоклук и Гугъл
18
2
 
4
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Анонимен 31Бахти сценаристите и фантазьорите...само петнайсетина епизода за 40 години.....