Telenor обнови мрежата си в България

Тук сме като дългосрочен инвеститор, заявиха от компанията
Обновена: 29 юни 2015 16:13 | 29 юни 2015 16:11, Елена Кирилова
37
Telenor обнови мрежата си в България
Стайн-Ерик Велан. Снимка: БулФото

Българският мобилен оператор Telenor успешно обнови своята мрежа в България – проект, който стартира през 2014 г. и му отне общо 13 месеца, разкри главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан.

„Тук сме като дългосрочен инвеститор, защото вярваме във възможностите на българския пазар. Когато придобихме Globul, обещахме да предложим най-добрите услуги на нашите клиенти. Затова трябваше да подобрим и да разширим мрежата си“, допълни Велан.

По думите му капиталовите разходи на Telenor в страната са достигнали 160 млн. лева.

"Реновирахме и подобрихме напълно всичките над 2000 обекта, които се намират във всички точки на страната. За нас беше важно мрежата да работи, докато тече нейната модернизация, за да не повлияем на услугата, която получават клиентите ни“, обясни Владимир Радойчич, главен технически директор на Telenor.

Той разкри, че са заменени всички елементи на мрежата, не само базовите станции, но и основната мрежа.

Велан обяви още, че всички потребители на услугите на мобилния оператор ще могат да тестват мрежата, като ще получат пакети от по 500 MB безплатно.

Според Радойчич тежката метеорологична обстановка през месец март и обилният снеговалеж, който остави откъснати редица населени места, са били първият реален тест за мрежата. През цялото време услугите на Telenor остават достъпни.

Самото обновление на мрежата стартира в два града през 2014 г. - Перник и Пазарджик, а след това продължава във Варна и част от курортите, намиращи се на север от града. През лятото е извършено обновлението в София, докато в града няма толкова много хора. От Telenor разкриха още, че са успели да подновят мрежата в зимните курорти преди стартирането на сезона, а в големите градове – преди Коледа.

В резултат от нововъведенията има 125% ръст на скоростта при сваляне в София и 101% - при качване. Във Варна увеличението също е значително – 121% при сваляне и 188% при качване. Със 152% нараства скоростта на сваляне в Бургас, а тази на качване – с 239%, разкри Радойчич.

Относно плановете на Telenor за въвеждането на 4G Велан разкри, че компанията знае какво се очаква от нея и е готова да предостави услугата, но чака разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

„Наясно сме, че и другите оператори кандидатстват за получаването на честоти. Затова очакваме КРС да обяви обществена поръчка, както е по закон“, коментира Велан, допълвайки, че очаква тази процедура да бъде честна и прозрачна.

Надеждите на Telenor, че КРС ще вземе решение през втората половина на 2015 г.

От компанията обявиха още, че не планират скоро да започнат да предлагат телевизионни услуги, подобно на другите оператори в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: комуникацииТеленор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
T34 преди 8 години
Преди пет дни прехвърлих и последния си номер от този оператор( от общо 4) към друг. Не искам и да чуя повече за Теле.......
29
2
 
1
 
! Отговори
marin преди 8 години
Тея са най-големите мошеници.
28
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 години
Хаха пролича си по-добрата мрежа ама въпросът е кога ще слагат 4G имат честоти ....
27
1
 
7
 
! Отговори
Крисчо преди 8 години
НАПРАВИХА СИ ОБНОВЛЕНИЯТА НА ГЪРБА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, от както стана Теленор сметките ни са завишени на цялото семейство и на познати и приятели също. Лъжци са големи. Свършват договорите и се местихме на друг оператор. Докато си беше глобал, беше чудно.
26
0
 
6
 
! Отговори
Крисчо преди 8 години
Служителите са им много зле, бива ли да лъжат хората, за да си дигат процента,при подновяването на договора на моята приятелка й дадоха флашка за интернет(500мб) уж безплатно само с еднократна такса от около 4лв. беше и после нищо не плащаме, безплатна била щот сме лоялни клиенти. И за всеки случай пак питах дали няма скрити такси или нещо такова и отговора им беше - НЕ, няма, безплатно е. И какво стана сега сметката й идва с 4лв отгоре всеки месец и така 2 години. Не съм за 4лв ама коректно ли?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На вниманието на мамите ви теленорска!! От както дойдоха тези направиха предплатените ваучери за по 3 месеца и ако не го изразходваш ваучера го губиш. Обаче аз си взех гръцка карта и им го забих в аналното товерствие на теленорците.
24
1
 
14
 
! Отговори
AREA 51 преди 8 години
Продадоха ми телефон htc m8 с повреден високо говорител.Върнах го за ремонт,чаках 24 дена след това си го взех и пак не работеше.Освен това протектора ми бе пукнат.Наложи се отново да го дам на ремонт и да чакам нови 15 дена.Ако това е коректно здраве да е.Имам фирмена карта с такса от 5лв на месец.Картата се ползва на рецепция и от нея не се звъни.В края на договора,служителката е забравила 2 вноски,аз лично осъзнавайки това отидох да си платя всичко до края и за закъснение получих 200лв глоба
23
0
 
15
 
! Отговори
ботев преди 8 години
Има магазини ,които не са на Теленор ,а са на фраинчайзинг като в Трявна. Те лъжат страшно много ,но Теленор имат вина защото не ги контролират.
22
0
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
сканираи приятелиу само сканираи
21
18
 
13
 
! Отговори
:) преди 8 години
Качеството на Интернет връзката се повиши доста. Няма нищо общо с това на Виваком и Мтел. Ползвам и трите оператора и спокойно мога да кажа, че Теленор е най-доброто на пазара.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21 , не знам каква тази агресиена политика
19
1
 
25
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Тея са най-големите пуми***ри, майка ми отишла да си плати, договора и бил изтекъл, някаква мома я залъгала, че няма вече договори без интернет. И хоп - майка ми се озова с някакъв двегодишен договор 600 минути и 600мб за 20лв на месец, не че и трябва интернета, и не че има с кого толкова да говори, говори с баща ми фрии, аз съм и дал карта да говори с мен и родата фрии на друг оператор. Даже и виках та маха тея от Телезор, *** те я натресли с нов договор.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те от една година се учат как се работи с мобилна мрежа, а допреди месец все още се учеха как се пращат фактури, а оправданието за неполучените беше, че течали реформи.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После да не ви е чудно що една бабичка взема 140 лева пенсия ,щото дами и господа хората правят мрежа и влагат и са на загуба от България.Виж кви сме келяви и колко много трябва западнала да ни оправя
16
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-отвратителния мобилен оператор.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българското племе няма едно ножче за бръснене кво да говорим
14
21
 
13
 
! Отговори
бла преди 8 години
2 000 минути към всички 10 000 мб интернет за 30 лва на месец нета е перфектен. Да не говориме, че най - тънката оферта за закупуване на iPhone е точно при тях.
13
6
 
22
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Тези не са" найкалпави" между тях калпави НЯМА! Но че тези са НАЙДОЛНИТЕ могат да го потвърдят доста хора.Не знам какво е обновил НОРВЕЖКИЯ МОБИЛЕН ОПЕРАТОР в България?! Не си е обновил служителите, нали ? А че ще ни лъжат това е повече от ясно. И чехи, и хамериканци, и всякакви "инвеститори", инвестират някой "гладен български политик"/ те наядане нямат/ и...лепват "вендузите" си на юнашкия български гръб. Ха, да са ни честити!......
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И са Гришо вече ще може да цели мрежата, както си го прави по принцип ;)
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бучТя мрежата се обновява по дюкюменти както всичко друго - циркаджии!