Конкурентите на Alibaba се увеличават

Компанията се сблъсква с все повече нови играчи
17 авг 2015 18:52, Елена Кирилова
0
Конкурентите на Alibaba се увеличават
Снимка: архив Ройтерс

Alibaba Group Holding доминира на китайския пазар на онлайн търговия, но напоследък ѝ се налага да бъде все по-внимателна заради на новопоявилите си играчи в индустрията, пише Wall Street Journal.

Най-ясна заплаха тя вижда в лицето на JD.com, която е неин дългогодишен конкурент. В Китай съперничеството им вече е известно като „великата война на котката и кучето“, което е свързано с талисманите на уебсайтовете JD.com и Tmall на Alibaba.

Усилията на Alibaba да запази добрите продажби на основния си бизнес с модни облекла Uniqlo на своята платформа илюстрират предизвикателствата, възникващи она най-големия онлайн пазар на дребно в света, който възлиза на 2,82 трлн. юана (441 млрд. долара) по обем на трансакциите през 2014 г.

По време на последните няколко месеца Alibaba и другите сайтове за пазаруване се опитват да привлекат по-висок клас марки с ексклузивни договори или специални представяния на нови продукти.

В края на април основателят на Alibaba Джак Ма лично избра Тадаши Янаи за ръководител на компанията майка на Uniqlo – Fast Retailing, която е най-големият производител на облекло в Азия. Fast Retailing наскоро започна да продава своята популярна линия облекла Uniqlo в JD.com и продажбите се оказаха добри.

Ма и неговият екип казаха на Янаи, че, ако Uniqlo увеличи своята лоялност към платформата на Alibaba, последната може да генерира повече трафик и продажби в магазина на Uniqlo в нея, твърдят източници, запознати с въпроса.

През юли Uniqlo напусна платформата JD.com, посочвайки, че присъствието ѝ в нея не съответства с нейната стратегия за електронна търговия.

JD твърди, че оттеглянето трябва е било „базирано на нещо различно от представянето“, тъй като търсенето е било голямо. Uniqlo отказва да коментира въпроса.

През сайтовете на Alibaba се генерират около 80% от всички онлайн продажби в Китай. Това господство е подкрепено от големият онлайн пазар на Alibaba – Taobao, който работи с близо 8 млн. търговци, много от които не са компании. Еквивалентът на JD.com, наречен Paipai, е много по-малък, но не разкрива точния брой на търговците, с които работи.

Но в най-бързо развиващия се сегмент на пазара, състоящ се от продажбите на по-големите онлайн компании и магазини като Tmall на Alibaba, делът на Alibaba достигна 58,6% през първото тримесечие на 2015 г., почти толкова, колкото и предходната година, докато JD.com се изкачи до 22,8% от 19,2% спрямо година по-рано, сочат данни на iResearch.

Alibaba заяви, че размерът на дейността, извършена от всички сайтове за продажби на дребно, 2,44 трлн. юана за фискалната година, завършила през март, е по-голям от този на следващите петима най-големи играчи на пазара взети заедно.

И все пак Alibaba признава, че конкуренцията се засилва. Още нишови играчи се борят за китайските онлайн разходи.

Силната конкуренция е „самото естество на бизнеса, особено в Китай“, твърди изпълнителният вицепрезидент на Alibaba Джоузеф Тсаи в интервю. „Пазарът е толкова голям и потенциалната награда за победителите е толкова привлекателна, че има много предприемачи и капитал“.  

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари