Ново от Apple с поглед в бъдещето

iPhone, iPad и Apple TV със световна премиера снощи
10 сеп 2015 11:03, Елена Кирилова
49
Ново от Apple с поглед в бъдещето
Снимка: Reuters

Apple навлиза в нови територии, обявявайки пускането на устройство, което Стив Джобс някога не одобряваше. Компанията представи новите си смартфони, залагайки на нови функции. Освен това зарадва феновете си с новини за нови таблети и нови цветове на умния си часовник Apple Watch. Ето и какво всъщност разкриха Тим Кук и колегите му в рамките на едно от най-очакваните технологични събития тази година.

iPhone 6S и 6S Plus

Apple обяви дългоочакваните си нови модели на iPhone - iPhone 6S и 6S Plus. Те представляват по-нова версия на флагмана на Apple и имат идентичен дизайн с предшественика си, но предлагат редица нови функции. Главната е чувствителността на екрана към натиск или т.нар. 3D Touch функция. Чрез нея могат да се активират менюта и като цяло да се работи с устройството по един напълно нов начин. 

Една от новостите в iPhone е, че е направен от различен материал - нов алуминий, за който от Apple твърдят, че е тяхна собствена сплав. Дисплеят пък е с ново покритие - същото, като това на умния часовник Apple Watch Sport - Ion X. То е по-здраво, а според Apple е най-доброто в индустрията.

 IPhone 6S работи с нов 64-битов процесор, който оперира със 70% по-бързо от предишния. По думите на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук няма друг продукт, който да е толкова свързан с иновациите, колкото смартфонът на Apple.

Новите телефони на Apple ще бъдат с 12-мегапикселова камера iSight, като по думите на вицепрезидента по маркетинга Фил Шилер компанията не иска да прави "компромиси с легендарното качество на камерата си". След като показа редица снимки, за да докаже, че новата камера наистина си заслужава, той обяви, че смартфоните ще могат да заснемат и да редактират 4K видео.

По-интересното - Apple е разработила нещо, което нарича Live Photos. То предполага, че при използването на функцията 3D Touch и при задържане на пръста върху дадена снимка тя може да бъде "съживена" в кратко видео и звук. Това се случва чрез улавянето на 1,5-секундно видео преди и след самата снимка. От компанията обявиха, че всъщност не става дума за видеоклип, а по-скоро за специален вид снимка с изключително добро качество.

Iphone 6S Plus ще се предлага в САЩ за 299 долара стартова цена за 16-гигабайтовия модел, с двугодишен договор. 64-гигабайтовият модел ще е 399 долара, а 128-гигабайтовият - 499 долара.
Новите модели iPhone работят с операционната система iOS 9, която позволява нови възможности за взаимодействие и тактилна обратна връзка. IPhone 6S и 6S Plus ще бъдат пуснати в четири цвята - сребърно, златно, сиво и розово злато.
 
Apple TV

Очаквано Тим Кук обяви пускането на следващата версия Apple TV.

"Вярваме, че бъдещето на телевизията е в приложенията", коментира той. Новото устройство е тясно интегрирано със Siri и позволява на потребителите да търсят филми и телевизионни предавания, както и жанрове. То също така включва и достъп до онлайн магазин за игри и телевизионни приложения.

 Новият Apple TV разполага със специално дистанционно и директен достъп до App Store. Според Кук визията на Apple за телевизията е проста и "може би малко провокативна". Според него в момента тече златната ера на телевизията.

Apple обяви, че ще актуализира Apple TV с нов интерфейс, който позволява даването на заявки през дигиталния асистент Siri за търсенето на самите програми и филми.

Като цяло новият Apple TV е много по-мощен от своя предшественик, а свидетелство за това е възможността за пускането на игри. Той разполага с 64-битов процесор и ще бъде пуснат в продажба в две конфигурации - 32 GB за 149 долара и 64 GB за 199 долара.

С новоизградения App Store, Apple и разработчиците от трети страни имат за цел да разширят софтуерната екосистема на Apple TV и нейната функционалност. Продажбата на Apple TV ще стартира в края на октомври, а до края на годината ще обхване общо 100 държави.

iPad Pro и iPad Mini 4

Apple обяви и подобрения в най-продавания си таблет - iPad Pro, който ще има по-голям екран и по-голяма клавиатура. Моделът ще е предназначен за бизнес потребители и ще бъде алтернатива на лаптопите.

IPad Pro позволява “да правите неща, които не можете да вършите с един лаптоп”, коментира Фил Шилер по време на събитието. По думите му благодарение на по-големия екран на устройството гледането на телевизионни предавания и филми е по-добро, както и преживяването при играенето на игри.

Новият таблет iPad Pro има 12,9-инчов екран, с 33% по-голям спрямо предишното поколение 9,7-инчови устройства. Той разполага със специална “умна клавиатура”, а батерията му издържа 10 часа. Таблетът е с четири вградени говорителя и тежи колкото първия iPad, който се появи на пазара през 2010 г.

Една от новостите, свързани с iPad Pro е пускането на ново устройство - Apple Pencil - стилус, предназначен за работа с таблета. Той позволява писането на ръка на устройството. Високотехнологичният стилус разполага със сензори за чувствителност и може да служи както за писане, така и за рисуване. Самият екран на таблета също е чувствителен на натиск, разкриха от компанията. Интересното около умния молив е фактът, че някога основателят на компанията Стив Джобс обяви, че мрази подобни устройства.

IPad Pro ще бъде пуснат на пазара през ноември и ще е със стартова цена от 799 долара. Той ще се продава в три модела - сребърен, златен и сив.Apple обяви и пускането на по-тънък и по-мощен iPad Mini, който ще може да изпълнява по много задачи едновременно. Той работи с обновената операционна система iOS 9, а цената му е 399 долара.

Apple Watch

В рамките на събитието Apple обяви, че пуска своя умен часовник със златен панел - само на цвят, но не и от истинско злато. Потребителите ще могат да се сдобият с модела Apple Watch sport във въпросния цвят, както и такъв, имитиращ розово злато. Те ще бъдат пуснати в продажба на същата цена, на която се предлага Apple Watch Sport - 349 долара за по-малкия модел и 399 долара за по-големия. И двете устройства влизат в продажба веднага.

Компанията обяви и пускането на червена каишка за спортния модел умен часовник. Другата новина около Apple Watch е фактът, че операционната система Watch OS 2 ще се появи съвсем скоро - на 16 септември. Тим Кук обяви, че Apple работи не с кого да е, а с Hermes по новата си колекция умни часовници.

По думите на изпълнителния директор потребителите на Apple Watch са на 97% доволни от представянето на устройството. По-интересното е, че собствениците на умния часовник ще могат да ползват на него и Facebook Messenger - нещо, което доскоро не можеха да правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: iPhoneappleiPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Отговор - не са Епъл!
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма телефон на който батерията да издържи цял ден при постоянно ползване. Това не е настолен компютър, трябва да се ползва икономично.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросче към топ експертите: Кой направи първия смартфон ?
13
9
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
ако имаш айпад и уред с андроид и кажеш, че мака е по недодялана от андроида си за психо. Дано съм те разбрал грешно. По-малката с капацитет батерия не значи по-малко време за работа от предния модел с по-голяма. Може и да се увеличи дори при по икономичен процесор и режими на работа, но дори в случая да не е така батерията на 6-ката издържа в режим на готовност повече от доста флагмани андроид. Единствения плюс при андроид е че при по-интензивна работа можеш да си пържиш яйца на телефона.
12
7
 
3
 
! Отговори
Радо преди 8 години
Абе като сте такива големи специалисти, и като сте рекли Sony та Sony, защо тогава никой не го купува това Sony. Аз вече 4 години ползвам IPhone 5(сега вече 6) и никога не съм имал проблеми.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със Sony Experia Z3 съм, в стамина мод зареждам телефона на 8-10 дена, ползвам всекидневно апа за поща, фейсбук, говоря нормално време, преди бях с iPhone 4s - при същото натоварване - зареждах батерията макс на 2 дена. iOS кефи, лесен е, оптимизиран е - андроида дразни - но sony-то е по-добро по всички параграфи - не на хартия а в реалният живот.
10
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
И точно Сони имат режим стамина ,който изключва абсолютно всякакви процеси излишни когато е заключен,като има опция да дадеш кои програми да са изключение. Точно те са оптимизирали напълно разхода на батерия. И когато добавиш към това 3000 mAh просто не се замисляй да ги сравняваш с Айфоните по този критерий. Иначе наистина бих си купил Айфон,всичко друго е изпипано. Компромис с батерията няма да правя обаче.
9
1
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Уважаеми,не ми развивай теории ,аз говоря за доказано на място със сравнения и тн. Не си мисли ,че само Епъл са някакви гений и са оптимизирали "дърпането на батерия". Да,софтуера на Епъл е изключително оптимизиран и затова и не ме интересуват разни РАМ и мегахерци и тн...но за батерията са много много назад. Това е истината. Бил съм с приятели на много дълъг път и всичките ми завиждаха откровено затова ,че не го оставих телефона и накрая на пътуването бях на 35%,а те отдавна приключиха...
8
4
 
1
 
! Отговори
Закари преди 8 години
Страхотен и ексклозивен телефон за готени хора.
7
5
 
3
 
! Отговори
Baby Thomas преди 8 години
Капацитета на батерията сам по себе си не значи нищо, важна е и консумацията. Сонито ако дърпа 2 пъти повече ток може и да има нужда от 3000 mAh... ;)
6
1
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Батерията на 6 плюс абсолютно не е най-добрата в неговия клас. Той е от така наречените Фаблети и с неговите размери ако го съпоставиш с други такива ще разбереш за какво става въпрос. Явно имат голям проблем с вместването на батерия в "нормалния" си смартфон. Не ме разбирай погрешно - не съм фен на никой. Вкъщи съм с Макбук и съм повече от доволен,като батерията е превъзходна,просто не мога да разбера защо на Айфон е катастрофа... Затова съм със Сони ,чиито батерии са на светлинни години напред
5
7
 
3
 
! Отговори
110 преди 8 години
Kак разбра,че батерията е катастрофа?До момента по-добра батерия от на 6 плюс не съм виждал(като изключим нокия 1110 1112 ...)
4
2
 
10
 
! Отговори
от 3 преди 8 години
Даммм току що проверих , отново тотална излагация- батерията му е 1800 mAh! Смях в залата. Само заради това няма да си го взема. Не може Сони от 3 години вече да пускат телефони с 3000 mAh и с това изобщо да забравиш за проблема "паднала батерия" , а прочутия Айфон с релийз от снощи да си я кара с 1800... Ще има да взимате. Пробвайте да ме спечелите при следващия модел.
3
1
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
Защо нищо не казват за батерията....Тази пуста батерия ще изиграе много лоша шега на Епъл. Не може вече да има телефони ,които всякак издържат минимум 1 ден ,а при нормално ползване -2. Айфоните са катастрофа по този критерий. При натоварено използване никога не може да изкара 1 ден. За мен,както и за много други, батерията е от основно значение! Защо се излагат? На компютрите и таблетите си имат много издръжливи батерии,а само на смартфоните слагат най-скапаните на пазара!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега специална алуминиева сплав разработена от Apple. Ми то такива твърди алумиеви сплави съществуват много отдавна - например Дуралуминий, изполван в самолетостроенето.
1
11
 
17
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Поредният *** за който обсебените болните консуматори ще се редят да купуват.......